Güneydoğu’da Teşvik ile Güneş Yatırımcısının İlgisini Çekti

1
980
güneydoğu güneş enerjisi teşvik
güneydoğu güneş enerjisi teşvik

Güneydoğu güneş enerjisi için yatırım yapmak isteyen yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı. Özellikle doğu ve güney doğu bölgelerimizde güneş enerjisine verilen teşviklerden dolayı, yatırımcılar bölgeye gözünü dikti.

Bölgenin güneş potansiyelinin de yüksek olması bu nedenlerden birisi. Devlet güneydoğu bölgesine yatırım yapacaklar için teşvik veriyor. En son açıklanan devlet teşvikleri ile bölgede ki birçok sanayici de yenilenebilir enerji olan güneş enerjisi için yatırımlara başladı.

Bölge yatırımcısı güneş tarlaları kurarak hem elektrik üretecek hemde ülke ekonomisine katkıda bulunacak.

Ayrıca bölgede güneş enerjisi yatırımı yapacaklar için bürokratik süreçlerinde daha kolay olacağı ifade ediliyor. Bölgenin ciddi güneşlenme süresi olduğu belirtilirken, bu oranın metrekare’de 500 kW olduğu söyleniyor.

Bu da türkiye’nin en yüksek güneş potansiyeli değerleri anlamına geliyor. Şuan bölgenin en büyük güneş tarlası yıllık 24.000.000 kWh enerji üretebilmektedir. Bu güneş tarlasında toplam 40.000 adet güneş paneli de kullanıldı.

15 milyon euro yatırım maliyeti olan bu tesisin kurulu gücü 9 MW. Bu yatırımı yapan yatırımcı, birçok fabrikasında da güneş enerjisini kullandığı belirtmektedir.

Güneş enerjisi güneydoğu’ya yöneldi

Devletinde özellikle güneydoğu’da yatırım yapılmasını istediği güneş enerjisi, devlet teşvikleri ile bölgeye yönelmeye başladı. İlerleyen aylarda bölgede ciddi anlamda GES yatırımları yapılacağı öngörülüyor.

Zaten Ankara gibi büyükşehirler de güneş enerjisi yatırımı için pek yer kalmadı. Ülke çapında, lisanssız üretim içinde trafo merkezlerinde ki kapasiteler doldu. İşte bu yüzden yatırımcılar da artık yeni yerler aramaktadır.

Kendine güvenen yatırımcıların da devletin verdiği bu teşvikten faydalanması gerekiyor. Çünkü bölge yatırımcı için ciddi bir fırsat olacak gibi gözüküyor.

1 YORUM

  1. Bölgede trafo kapasitesi yok. Kendi ilçemizde yapmak istedik, yer yok. Başka ilçelerde de yok. En yakın Antep’ te var ama kardeşim Antep güneydoğu mu? Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Diyarbakır, Urfa güneydoğu değil mi?

    Elli bin tane prosedürü de cabası. Kendi tarlamızı kullanamayız, marjinal (kullanılmayan) arazi bulmamız lazım. Eğim derecesine göre maliyetler tırmanıyor. Eğimi az olan yerleri de boş kalmasın diye habire ekip biçiyoruz. 5 sene ekmeyin, biçmeyin sonra başvurun deniyor şaka gibi… Enerji bağımlılığını azaltalım, biz de kazanalım, kamu da bağımlılıktan kurtulsun diyoruz ama önümüze çıkarılan engeller resmen absürt. Size ne kardeşim ister nohut ekerim ister elektrik üretirim. Açın bu milletin önünü, millet yatırım yapsın.

    Bakalım, uğraşıyoruz ama pek ümidim kalmadı gibi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here