Adıyaman Üniversitesi Enerji Çalışmaları Hızla Devam Ediyor

0
1468
adıyaman üniversitesi enerji

Adıyaman Üniversitesi’nin (ADYÜ) Eğitim Fakültesi’nin yeni binasının çatı kısmında bulunan güneş enerji panelleri ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu çatısına kurulan havalı güneş kollektörleri ile enerji konusundaki faaliyetlerine hız kesmeden devam ettiklerinin kanıtı. Bunun dışında tarımsal uygulama alanında güneş enerjili araç ve güneş enerji santrali, Merkez Külliyesi’nde yer alan rüzgar tribünü, Mühendislik Fakültesi çatısına yapılan GES verimlilik ölçüm istasyonu bir diğer enerji konulu çalışmalarından sadece birkaçı.

Üniversitenin Merkez Külliyesi’nde yer alan 5 metre kanat çapı ve 10 metre kule uzunluğu olan rüzgâr tribünü, 2 KW’lık üretim kapasitesine sahip. Bu da bir evin elektrik ihtiyacını çok rahat bir şekilde karşılayacağı anlamına gelir. Projenin amacı, yerli sanayi ile %100 yerli türbin üretimi yapmak ve genç mühendisler için başarılı eğitim koşulları oluşturmak. Bu proje ile yapımı tamamlanan rüzgar türbininin bütün parçalarında yerli ürünler kullanılmıştır.

GES Verimlilik Ölçüm İstasyonu

Yapılan bu proje ile Adıyaman Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi çatısında güneş enerji sistemlerinde verimi etkileyebilecek faktörler (rakım, güneş ışınımı, nem, sıcaklık) kurulan ölçüm istasyonunda ölçülecek. Bu verilerin sonucunda, enerji verimliliğinin güneş enerjisi için ne kadar sağlıklı olduğu saptanacak. Bu proje ile sistem kurulmadan önce bölgeden tahmini olarak ne kadar verim alınacağı ve ülkemiz ekonomisine ne kadar katkı yapabileceği saptanabilecek. Böylece yapılacak onca yatırımın çöpe gitmesi engellenmiş olacak.

Havalı Güneş Kollektörleri İle Isı Geri Kazanımı

Adıyaman Üniversitesi’nin Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu çatısına, Adıyaman’ın iklim şartlarında bir ısıtma sisteminin çalışmasının deneysel ve teorik olarak incelenmesi için havalı tip güneş kollektörü yerleştirildi. Bu proje sonucunda toprak altı ısıtıcı serpantin ile ortamın nasıl ısıtıldığı araştırılıyor.

Fotovoltaik Güneş Panelleri

200 adet güneş enerjisi pili ve her biri 250 vat elektrik üretiminden toplam 50 kilovat elektrik gücüne sahip paneller Eğitim Fakültesi’nin B Blok binasının çatı katında bulunmakta. Kurulan bu güneş enerjisi sistemi ile B blok binasının soğutma ve ısıtma sistemleri hariç tüm enerji ihtiyaçları karşılanacak. Gerek enerji giderlerine olan katkısı ile ekonomik olarak gerekse yenilebilir enerji kaynağı olarak çevre dostu olmasından dolayı bu sistem, Adıyaman’da birçok ilke imza atıyor.

Güneş Enerji Santrali ve Güneş Enerjili Araçlar

ADYÜTAYAM (Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi) Hasancık – Bağcılık Uygulama Alanında yer alan güneş enerji santrali dahilinde üretilen enerji ile tarım alanlarını sulaması için ihtiyaç duyulan enerji sağlanacak. Ayrıca güneş enerjisi ile çalışan araçlarda üniversitede uygulamada gösterilmekte.

ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, enerji üretimi ile ilgili çalışmalar hakkında yorumda bulundu. “Enerji hususu bugünün olduğu gibi yarınının da en değerli ve önemli konuları arasında olmaya devam edecek. Bu nedenle ADYÜ olarak enerji konusunda uygulama ve araştırmalar yapmaktayız ve konuda yapılan çalışmalara öncelik vererek destekliyoruz” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here