Enerji kaynaklarının hızla tüketildiği ve ana kaynaklar olan petrol, kömür, doğal gaz gibi kaynakların hızlı bir şekilde tüketilmekte ve gün geçtikçe azalmaktadır.
Günümüzde kullanılan ve belirli limitler de bulunan enerji kaynaklarına göre daha ekonomik, çevreye olan etkileri diğer enerji kaynaklarına göre daha temiz olan, doğal olarak doğa da bulunan ve sürekli üretilebilen enerji kaynaklarına alternatif enerji kaynakları denilmektedir.
Günümüzde kullanılan yenilenebilen enerji kaynakları: güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, akarsu enerjisi, dalga enerjisi, biyokütle enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerji , okyanus akıntıları gibi enerji kaynaklarıdır.
Günümüzde kullanılan enerji kaynakları tükendiği için savaşlar çıkarılmakta ve dünya üzerinde kalan son enerji kaynaklarına hakim olma mücadeleleri insan hayatlarına mal olsa da son sürat devam etmektedir.
Enerji kaynakları çok değerli ve insanlığın geleceği için çok önemli olduğundan enerji kaynakları birincil öncelik olmuştur. Enerji kaynaklarının bu denli önemli olması ve sınırlı kapasitede de olması nedeniyle farklı enerji kaynakları geliştirilmiş ve bu enerji kaynakları doğal yollardan elde edildiği için alternatif enerji kaynakları adı verilmiştir.
Alternatif enerji kaynakları Üretimi
Alternatif enerji kaynakları üretimi doğal kaynaklara göre farklı teknolojiler isteyen ve farklı coğrafik alanlara kurulum gerektiren enerji kaynaklarıdır.
1 ) Rüzgar enerjisi:
Yıl boyunca doğal olarak dünyanın kendi çevresinde dönmesi sonucu oluşan, basınç farklılıklarından oluşan rüzgar alternatif enerji kaynakları arasındadır.
Rüzgardan elektrik üretilebilmesi için bir bölge de rüzgarın 13 m/s hızla esmesi ve bu alana kurulacak rüzgar güllerine ait kanatları bu hızla çevirebilmesi gereklidir. Rüzgar gülünün merkezinde bulunan türbin ile rüzgar enerjisini elektrik ve ısı enerjisine dönüştürebilirsiniz.
2 ) Güneş enerjisi:
Özellikle son yıllarda tüm şehirlerde kullanılmaya başlanan güneş enerjisinden elektrik üretimi yıl boyunca var olan güneş ışınların güneş paneline yansıyarak panel üzerinde bulunan silisyum elementinin artı ve eksi kutuplara ayrılarak elektrik enerjisi elde edilmesidir.
Alternatif enerji kaynakları ile elde edilen elektrik enerjisinin voltajı düşük olduğundan bir inverter yardımıyla yükseltilerek şehir şebekesinde kullanılan voltaj elde edilir. Ülkemizde alternatif enerji kaynakları enerji üretimi henüz yasalaşmamıştır. Lisanssız olarak 500 kW a kadar enerji üretimi serbest olup bu sınırın üzerinde lisanssız enerji üretimi yapılamamaktadır.
Lisanssız olarak üretilen enerji, kapasitesince evlerde, tarlaların sulanmasında, fabrikalarda ve sanayide kullanılmaktadır. Alternatif enerji kaynakları için ilk kurulum maliyetleri eskisi gibi yüksek olmadığından yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Ülkemizde alternatif enerji kaynakları üretimi ile ilgili yasanın çıkması durumunda Gebze, Kocaeli bölgesinde güneş panellerinden oluşan güneş tarlaları kurulmuş ve 500 kW ya kadar aktif geri kalan kısım ise pasif halde beklemektedir.