Bayburt Üniversitesi güneş santrali kuruyor. Bayburt üniversitesi güneş santrali kurarak kendi elektriğini kendisi üretecek. Maliye Bakanlığı tarafından desteklenen güneş enerji santrali projesi için üniversite 3.600.000 TL almayı başardı.
Toplam kurulu gücü 1.000 kW yani 1 MW olacak olan güneş santrali projesinin ismi de belli oldu. Bu santralin ismi “Bayburt Üniversitesi-1 GES” olarak belli oldu. İsminden de anlaşılacağı gibi bu güneş santrali projesinin yenileri de üniversite tarafından yapılacak gibi gözüküyor.
Bayburt Üniversitesi rektörü sayın Prof. Dr. Selçuk Coşkun, üniversitelerinin temiz, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji olan güneş enerjisi ile kendi elektriklerini üreteceklerini söyledi.
Ayrıca Prof. Dr. Seçuk Coşkun, bayburt üniversitesi güneş santrali ile enerji üretiminde kullanılan petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtları kullanmayacakları için üniversite bünyesinde, ülke ekonomisine katkıda bulunacaklarını söyledi.
Enerji üretimi için en çok kullanılan petrol ve doğalgaz da ülkemizin dışa bağımlılığı neredeyse %100’e yakındır. Bu yüzden bayburt üniversitesi güneş santrali ile kendi elektriğini dışa bağımlı olmadığımız güneş kaynağından elde edecek. Dolayısıyla dışa bağımlılığı bir nebze de olsa ortadan kaldıracak.
Ayrıca Bayburt Üniversitesi bu güneş enerji santrali ile doğaya ve çevreye de ciddi anlamda katkıda bulunacak. Çünkü doğaya zararlı hiçbir atık oluşmayacak.
Maliye Bakanlığı Bayburt Üniversitesi Güneş Santrali Projesini Hızlıca Onayladı!
Bayburt üniversitesinin kurduracağı güneş santrali projesinin büyük bir kısmı Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak. Bakanlık 1 MW güneş enerji santrali projesi için Bayburt Üniversitesi’ne 3 milyon 600 bin TL vermeyi onayladı.
Bunun üzerine sayın rektör Selçuk Coşkun, ” güneş santrali projemizi bakanımız Naci Ağbal’a götürdüğümüzde kendisi çok sevindi. Ve bu proje için üniversitemizin resmi başvurularının hemen yapılmasını istedi. Yaptığımız başvuruların olumlu neticelenmesinin ardından Maliye Bakanlığı gerekli bütçeyi hemen onayladı.”
Bayburt üniversitesi güneş santrali kendi maliyetini yaklaşık 6-7 yıl içerisinde amorti edecek. Bu santralin yaklaşık kullanım ömrü ise 25 yıl olacak. Ayrıca bayburt üniversitesinin elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilecek.
Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında, üniversite, lise ve diğer eğitim kurum ve kuruluşlarına yapılan yatırımları enerjibes.com ‘da yayınlamaya devam edeceğiz. Eğer sizinde çevrenizde böyle projeler varsa, bizimle paylaşabilir ve sitemizde yayınlayabiliriz.
Bayburt Üniversitesine bu yatırımı için teşekkür ederiz…