Bilim adamları yeşil çimden enerji elde etmeyi keşfetti. Gün geçmiyor ki yeni bir enerji üretme yöntemi keşfedilmesin. Yeşil çimden enerji üretme fikri de enerji üretmek için alternatif fikirler arasına girdi. Çimden enerji üretmek çok yaratıcı bir fikir. Üstelik bu enerji üretme yöntemi hem çok ucuz hemde temiz enerji kaynakları arasında olduğundan, doğaya hiçbir zararı da yoktur.
Bir grup ingiliz araştırmacı ekibi tarafından yürütülen bu proje ile otlardan enerji üretilecek. Araştırma ekibini oluşturan bilim adamlarını Cardiff Üniversitesi‘nde bulunan Cardiff Kataliz Enstitusu (Cardiff Catalysis Institute)’nün araştırmacıları oluşturuyor.
Çimden enerji üretmeyi nasıl yapıyorlar?
Bilim adamları, çayır otundan enerji üretmek için güneş ışıklarını ve ucuz bir katalizör kullanıyorlar. Çayır otları güneş ışığı ile katalizöre maruz kaldığı zaman, içerisinde bulunan hidrojen açığa çıkıyor. Çalışmanın amacı da hidrojen elde etmektir.
Hidrojende alternatif enerji kaynakları arasında bulunmaktadır. Çünkü hidrojenden enerji üretmek için hidrojen kullanıldığında, atık olarak sadece su açığa çıkmaktadır.
Ancak, günümüz teknolojisinde hidrojeni kullanmak için, fosil yakıt kullanılması gerekmektedir. O yüzden şu an için çok faydalı bir şekilde kullanılabilecek temiz enerji kaynağı değildir.
İngiliz bilim adamları, fosil yakıt kullanmadan hidrojeni elde etmeyi keşfettiler. Bu sayede hidrojeni açığa çıkarmak için doğal yollar kullanılabilecek.
Yeşil ottan enerji üretme projesinin yazarlarından olan Prof. Michael Bowker çimden enerji üretme projesi ile gerçek anlamda bir yenilenebilir enerji kaynağı olan hidrojeni elde ettiklerini söyledi.
Bowker, günümüzdeki fosil yakıtların yerini alabilecek olan hidrojenin, potansiyeli en yüksek enerji kaynaklarından birisi olduğunu söyledi. Kendi yapmış oldukları çalışma olan bahçe çimleri ile hidrojen elde etme yönteminin ise sadece bir başlangıç olduğunu ifade etti.
Hidrojen dünyada su, hidrokarbon ve diğer organik maddeler de bol miktarda bulunmaktadır. Şimdiye kadarki yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, hidrojeni diğer kaynaklardan elde etmenin gerçekten çok zor ve pahalı olması, bu yüzdende çok fazla üstüne düşülmemektedir.
Bilim adamlarının amacı ise, bu temiz enerji kaynağını ucuz ve kolay olarak elde edebilmektir.
Hidrojenin en umut verici kaynağı ise organik bileşik olan selüloz maddesidir. Çünkü selülöz maddesi dünyada bitkilerde bol miktarda bulunan ve miktar olarak en önemli biopolimer çeşididir.
İngilizlerin çimden enerji yani hidrojen elde etme çalışması, yeşil otlarda bulunan selülözün içindeki hidrojeni güneş ışığı ve basit katalizör ile açığa çıkartmayı başardı.
Bu çimden enerji üretmek için kullanılan katalizörler içinde bazı araştırmalar yapmışlardır. Bu metaller Paladyum, Altın ve Nikel metalleridir.
Nikel metali, çimden enerji üretmek için kullanılan katalizörler arasında kendini ön plana çıkarmıştır. Çünkü nikel metali hem yer yüzünde bol miktarda bulunuyor hemde diğer 2 metale nazaran çok daha ekonomiktir.
Ottan hidrojen elde etmek için 3 metali de denediler
Bilim adamları çimden enerji (hidrojen) elde etmek için bir deney yaptılar. Bu deneyin ilk aşamasında, katalizör görevi yapan 3 metali de denediler.
Bu 3 katalizörü, selülöz maddesi ile karıştırdılar. Ve bir masa lambasının altında ışığa maruz bıraktılar. Daha sonra her 30 dakika da bir olmak üzere, açığa çıkan gazın miktarını, masa lambasının ışığı yardımı ile gözlemlediler. Böylece, hangi katalizör maddesinin daha çok hidrojen ayrıştırdığını tespit etmiş oldular.
Daha sonra, bu deneyi, normal bir bahçeden toplanan yeşil çimenler ile tekrar denediler.
Bu deneylerden sonra, Prof. Bowker, çalışmalarımızın neticesinde, yakın zamanda hidrojeni çok daha ucuz ve kolay elde edeceklerini söyledi. Araştırma ekibinin yapmış olduğu çimden enerji üretme deneyi de zaten bunu kanıtlamış oldu.