Türkiye’de büyüklük bakımından dördüncü sırada olan Birecik HES yıllık 2,5 milyar kwh civarında gelir sağlıyor. Birecik Hidroelektrik Santrali yakın bir zamanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredildi. 1933 yılında Süleyman Demirel döneminde temeli atılan ve YİD (Yap- İşlet-Devret) modeli ile çok uluslu şirketler tarafından yapılan Birecik HES işletme süresini tamamladı ve bakanlığa devredildi.
Birecik HES; Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’de bulunan dördüncü büyük baraj ve 672 MW kurulu kapasiteye sahip bulunuyor. 15 yıllık YİD süresini tamamlayan Birecik HES, hissesi tamamen devlete ait olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne geçtiğimiz haftalarda devredildi.
Birecik HES Değeri 1 Milyar Dolar
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Alış ” ülkemizin önemli işletmelerinden bir tanesi artık kamu yararına çalışmaya başladı. Proje şu anda Türkiye’nin dördüncü büyük işletmesi konumunda ve yıllık geliri 2,5 milyar TL civarında ” açıklamalarında bulundu.
Kurulduğu günden bu yana santralde şu ana kadar 32 milyar KW elektrik enerjisi üretildi. Santral çalışanları ile birlikte özel sektör tarafından EÜAŞ kurumuna devredildi. Santral şu anda yılda 2,5 milyar KW elektrik üretebiliyor. Santralin varlık değeri şu anda 1 milyar doların üzerinde bulunuyor.
Şu anda ülkemizde YİD modeli ile çalışan birçok santral var ve bu santrallerin neredeyse tamamı HES’lerden oluşuyor. Bu santrallerin de süresi dolduğu zaman, kamuya olan katkıları büyük olacak.