Biyonik Yapraklar ile Enerji Elde Ediliyor
Geçtiğimiz günlerde bilim dünyasında çığır açan bir gelişme yaşandı. Harvard Üniversitesi’nin oluşturduğu bir ekip suni fotosenteze yeni bir yaklaşım getirerek, teknolojik bir gelişmeye imza attılar.
Bu teknoloji suyu moleküllerine ayırıyor ve daha sonra hidrojen yiyen bakteriler olarak adlandırılan bakteriler tarafından sıvı yakıt elde ediliyor.
Biyonik yaprak 2.0 (bionic leaf 2.0) olarak adlandırılan bu yeni sistem % 10 verimlilik sağlıyor. En hızlı yetişen bitkinin verimliliğinin %1 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, biyonik yapraklar açık ara önde bulunuyor.
Bu ileri düzey solar platform, Harvard Üniversitesinden Profesör Daniel Nocera ile Harvard Medikal Okulundan Pamela Silver tarafından geliştirildi. Bu çalışma ekibin 5 yıl önceki Biyonik Yaprak teknolojisinin üstüne inşa edildi.
O çalışma güneş ışıklarını kullanarak suyu hidrojen (gaz formunda yakıt) ve oksijene ayırmaya yarıyordu. Biyonik Yaprak 2.0 teknolojisindeki en önemli ilerleme güneş ışınlarını sıvı yakıt üretmek için kullanmasıdır.
Daniel Nocera ’’Biyonik Yaprağın içindeki bakteriler yapay yaprağın içindeki hidrojeni alarak karbonla birleştiriyor ve bu şekilde sıvı yakıt oluşturuluyor.’’
Günümüzdeki Enerji Altyapısı Sıvı Solar Yakıt Üretebilir, Ama Hidrojeni Üretemez !
Yeni Biyonik yaprağın gaz yerine sıvı hidrojen üretmesi, konu hakkındaki üst düzey problemleri değiştirecek bir gelişme. Şu anda mevcut bulunan enerji altyapısı hidrojeni yakıt olarak kullanabilecek durumda değil. Ancak hidrojen piller sayesinde kullanılabiliyor, fakat bu yöntem geniş uygulama alanına sahip değil.
Bu çalışma, enerji sağlayıcıların önündeki engelleri kaldıracak ve sıvı olarak üretimi uygun hale getirecek. Harvard’ın geliştirdiği Biyonik Yaprak 2.0 fosil yakıtlar yerine sıvı solar yakıtların geçeceği söylemlerini yerine getirebilecek bir gelişme.
Daniel Nocera bu çalışmanın en önemli özelliklerinden bir tanesinin, doğal fotosentez yerine çok daha verimli olan suni fotosentezi gerçekleştirmesi olduğunu belirtiyor ve ekliyor “aldığımız verim gerçekten önemli miktarda”.
Daniel Nocera ’’ koşullara göre suni fotosentez doğal yollara göre 10 kat fazla verim sağlayabilir. Ayrıca, bir diğer avantajı normal fotosentezin sağlayamadığı doğrudan sıvı yakıt üretimini sağlaması.
Bu çalışmayla suni yolla solar enerjinin daha iyi üretebileceğini göstermiş oluyoruz. Son olarak Daniel Nocera ekliyor “gelişmekte olan dünyamız da bu çalışmayı bilim arkadaşlarım ve partnerimle prototipleştirmek ve geliştirmek isterim”.