Bozankaya’nın yeşil otobüsleri İzmir Enternasyonal Fuarı’nda

2
1781
bozankaya elektrikli otobüs, yerli elektrikli otobüs
bozankaya elektrikli otobüs, yerli elektrikli otobüs

Geleceğin ulaşım araçlarını üreten Bozankaya, ‘İnovasyon-Enerji’ temasıyla düzenlenen 86’ıncı İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yer alıyor. Türk mühendisliğinin ürünü 25 metrelik Bozankaya elektrikli otobüsü, 18-27 Ağustos tarihleri arasındaki fuarda sergileniyor.

Türk mühendisliğinin potansiyelini dünyaya kanıtlayan Bozankaya, bu yıl 86’ıncısı düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yer alıyor. Toplu ulaşıma elektrikli çözümler sunan Bozankaya’nın 25 metrelik elektrikli otobüsü İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sergilenecek. Bu yıl ‘İnovasyon-Enerji’ temasıyla düzenlenen fuarda yer aldıkları için çok memnun olduklarını belirten Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı ticaret fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl inovasyon ve enerji temasıyla gerçekleşiyor. Burada 25 metrelik elektrikli otobüsümüzü sergiliyoruz. Türk mühendisliğine güveniyoruz, bu çerçevede Ar-Ge yatırımlarımızı büyütüyoruz. Ekim ayında yeni elektrikli aracımızın lansmanını gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz. Çevreyi koruyan ve enerji tasarrufu sağlayan araçlarımızla daha dünya çapında toplu ulaşım araçları sektörüne yön vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

e-karat elektrikli otobüsİzmir’in Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosuna sahip olduğunu hatırlatan Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “İzmirliler, Bozankaya üretimi E-Karat elektrikli otobüslerle toplu ulaşımını sağlıyor. Yaklaşık 5 aydır hizmet veren E-Karat’lar konusunda çok olumlu geri dönüşler aldık. Daha temiz ve daha yeşil bir gelecek İzmirliler’i bekliyor. Elektrikli toplu taşıma araçlarıyla birlikte çocuklarımıza daha yeşil bir gelecek bırakmak istiyoruz.” dedi.

Kısaca Bozankaya:

1989 yılında Almanya’da bir AR-GE şirketi olarak hizmet vermeye başlayan ve gelişen Bozankaya, raylı sistem araçları ile lastik tekerlekli toplu taşıma araçları tasarımı ve üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Almanya’da bulunan Bozankaya GMBH’nın gerek alt yapısı gerekse bilgi ve birikiminin güncel bir yansıması olarak da 2003 yılında Türkiye’de faaliyetlerini yürütmek üzere Ankara’da kuruldu. 2016 yılı AR-GE harcamalarına cirosunun Yüzde 11’i oranında pay ayıran Bozankaya’ nın AR-GE harcamaları

2016 yılında 18,3 milyon TL olarak gerçekleşti.Bu alanda Türkiye Ortalaması Binde 9, OECD ortalaması ise yüzde 2 oranındadır.

Son 5 yılda 19 Ar-Ge projesi vardır ve bu projelerin (tamamlanan 10, devam eden 4, değerlendirilen 5 proje)  toplam  bütçesi 70 milyon TL’nin üzerindedir.  AR-GE projeleriyle geliştirilen ürünlerin tamamı ticarileşmiş olup ürünler ile ithal ikamesi sağlandığından, önemli ölçüde dövizin ülkemizde kalmasını sağladığı gibi aynı ürünlerin ihracatı ile de döviz girdisi sağlamıştır. Ar-Ge alanındaki bu üstünlüğü Bozankaya’ya; her biri ilk milli tasarım ve üretim olan;%100 elektrikli otobüsü,%100 alçak tabanlı tramvayı ve “Trambus” olarak adlandırılan modern troleybüs sistemi ile yolcu ve çevre dostu, sıfır emisyon ve ileri teknoloji ürünleri kazandırmış olup; Bozankaya, ülkemizin yurt içi ve yurt dışında gururu olmuştur.

2 Yorumlar

  1. Çağın gereksinimleri içinde en doğru yatırım yenilenebilir enerji kaynakları olmalıdır. Bu sebeple bu tarz çalışmaları beğeni ile takip edip ülke olarak da desteklenmesini temenni ediyorum.

  2. Dünya yenilebilir enerji kullanımı oranını hızla artırmak zorunda. Dünyanın geleceği için çok önemli, özellikle güneş enerjisinin kullanımı çok önemli, bu bilinci ülkemizde her alanda olusturmam gerektiğini düşünüyorum. Bu manada lisanssız enerji üretimi hususunda devletimizin halka kolaylıklar getirmesini temenni ediyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here