Edirne Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü binasının pencereleri güneş enerjisi ile elektrik üretiyor. Geçtiğimiz yıl hizmet vermeye başlayan Edirne çevre ve şehircilik il müdürlüğü binasının pencerelerine konulan güneş panelleri sayesinde enerjisini güneşten alıyor.
Binanın güney cephesine konulan 134 adet güneş paneli ile ciddi anlamda tasarruf ediliyor. Güneş panelleri bu binaya gayet güzel entegre edilmiş. Öyle ki, binanın estetik görünümüne de katkı da bulunmuş.
Bu fotoğraf değil tabi ki 🙂 hemen alttaki fotoğraf;
Güneş panelleriyle donatılan edirne çevre ve şehircilik il müdürlüğü binası elektrik enerjisinden ciddi anlamda tasarruf etmeyi başarmış.
Türkiye’nin dış cephe uygulamalı ilk güneş enerjisi tesisi olan bu bina, diğer kamu binalarına da örnek teşkil etmektedir. (Türkiye’nin ilk güneş enerjili cephesine sahip kamu binasıdır).
Edirne çevre ve şehircilik il müdürlüğü binasının günlük tükettiği elektrik enerjisi 300-400 kwh düzeyinde olurken, dış cephede ki güneş panelleri sayesinde günlük 100-110 kwh enerji üretilebilmektedir. Böylece elektrik tüketiminde %30‘dan fazla tasarruf sağlanmaktadır.
Editörün Yorumu:
Öncelikle edirne’de bulunan çevre ve şehircilik il müdürlüğü yetkililerini ve enerji bakanlığı yetkililerini bu örnek projeden ötürü tebrik etmek isteriz. Ancak: enerji bakanlığımız maalesef ve maalesef bazı konularda yetersiz kalmaktadır ki- “Terzi kendi söküğünü dikemez” atasözümüzün tam yeridir.
Ankara enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı binasına 1-2 ay önce gittiğim zaman çok şaşırmıştım. Çünkü, enerji bakanlığının binasında ki neredeyse tüm aydınlatma cihazları eski tip ve hiçbiri enerji tasarruflu aydınlatma ürünleri değil. Kaldı ki, tüm bu aydınlatma ürünler, neredeyse 24 saat çalışmakta. Sadece tasarruflu aydınlatma ürünlerine/ampullerine geçiş sağlanarak aydınlatmaların tükettiği elektrik enerjisinden %80 tasarruf sağlanabilir.
Yetkililere duyurulur…