Çağrı Mektubundan Sonra Yatırımcıyı Neler Bekliyor?

6
2182
çağrı mektubundan sonra yapılacaklar
çağrı mektubundan sonra yapılacaklar,çağrı mektubu,bağlantı görüşü

Yenilenebilir enerji kaynaklarından Lisanssız elektrik üretimi yapmak isteyen yatırımcı öncelikle ilgili dağıtım şirketine başvuru yapması gerekmektedir. Bu başvuru ile şebeke bağlantı görüşü ve çağrı mektubunu almak zorundadır.

Çağrı mektubundan sonra yatırımcı çok fazla bürokratik işlemlerle uğraşmak zorundadır. Makalemizde çağrı mektubundan sonra yapılacak işlemler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çağrı mektubu her hangi bir şekilde saha çalışması için izin veya ruhsat niteliği taşmamakta olup, sadece yapılması planlanan tesisin kurulabilmesi için şebeke ve trafo kapasitesinin uygun olduğunu bildiren bir yazıdır.

Her ne kadar çağrı mektubu almak işin en önemli adımı olsa da, start noktasında maratona koşmak için  tabanca sesini bekleyen atlet için tabancanın patlaması neyse yatırımcı için de bu çağrı mektubu aynı anlamı taşımaktadır.

Yatırımcının tesis çalışmalarına başlaması için aynı anlamdadır diyebiliriz. Çağrı mektubu, sadece yatırımcının kuracağı üretim santralinin dağıtım şirketinin işaret ettiği bağlantı noktasını ve bu bağlantı noktasına bağlanması için yerine getirmesi gerekli minimum şartları bildirir.

  Çağrı mektubundan sonra neler olacak?

Çağrı mektubunu almış bir yatırımcıyı artık yorucu ve meşakkatli bir bürokrasi süreci beklemektedir. Bu süreç Tedaş (Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ) yetkisinde olan elektrik projelerinin onaylatılması ve yerel belediyelerin yetkisindeki imar plan değişikliklerinin yapılmasıdır.

Elektrik üretim santrallerinin, elektrik projelerinin hazırlanması için yatırımcının yaptıracağı işleri sıralayalım;

  • Öncelikle uzman bir harita mühendisi tarafından tesis kurulacak arazinin plan kote ve hali hazır harita planlarının çıkarılması gerekmektedir. Hazır harita mühendisi sahaya inmişken harita mühendisinin Enerji Nakil hattı için ENH profilini de çıkarması ihmal edilmemelidir.
  • Güneş enerjisi santrallerinde, panellerin üzerine monte edileceği çelik konstrüksiyonun sağlıklı seçilebilmesi ve projelendirilebilmesi için uzman bir jeoloji mühendisi tarafından statik projeye esas jeolojik zemin etüdü yaptırılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaylanmak üzere sunulur.
  • Harita verilerini alan elektrik mühendisi arazinin mevcut durumuna göre panel yerleşim planı, tek hat şeması, ENH Projesi, YG elektrik projesi , panellerin bağlantı şeması, Trafo yerleşim planı ve diğer paftalardan, hesaplamalardan oluşan elektrik projesini hazırlar.
  • Arazinin plan kote, hali hazır verileri, panel yerleşim planı ve jeolojik etüt raporu uzman bir inşaat mühendisine sunularak inşaat mühendisinin çelik konstrüksiyonun statik projesinin hazırlaması ve kullanılacak çelik konstrüksiyonun seçilmesi istenir.
  • Elektrik mühendisi tarafından hazırlanan ENH, elektrik projeleri, ve inşaat mühendisi tarafından hazırlanan statik projesi onaylanmak üzere TEDAŞ Genel müdürlüğüne sunulur.

Elektrik projesi hazırlanırken aynı zamanda imar plan değişikliği için gerekli dosyanın hazırlanması ve işlemlerin yürütülmesi gerekmektedir. Bunun içinse;

  • DSİ, kara yolları, Devlet Demir Yolları, belediyeler vb. en az 21 farklı kurumdan imar plan değişikliği için “Uygundur” görüşü almak amacıyla izin yazısı yazılarak hepsinden olumlu cevap alınması beklenir.
  • Uzman bir jeoloji mühendisi tarafından imar projesine esas jeolojik etüdü yaptırılır. Hazırlanan jeolojik etüt raporları (imara esas ve projeye esas jeolojik etüt raporları) Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaylanmak üzere sunulur.
  • Yetkili bir ziraat mühendisine Toprak Koruma Projesi hazırlatılır. Toprak Koruma Projesi ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne onaylanmak üzere sunulur.
  • Yetkili şehir plancısı tarafından hazırlanan İmar planı değişikliği dosyası ve imar planı projesi onaylanmak üzere ilgili belediyeye sunulur.
  • Belediyeye sunulan proje belediyenin imar müdürlüğünce incelenir, imar değişikliği talebi görüşülmek üzere belediye meclisine sunulur. Belediye meclisince onaylanmış imar değişikliği talebi ilan edilmek üzere askıya asılır. Şanslıysanız ve imar değişikliğine herhangi bir itiraz gelmemiş ise başvurunuzu yaptıktan sonra en erken 2-3 ay sonra imar planı değişikliği talebiniz onaylanır.

Şayet altı farklı mühendislik branşındaki mühendislere hazırlattığınız rapor ve projelerinizi ilgili kurumlarına sağ salim onaylatıp, onaylanmış projelerinizi de teslim aldıysanız. Ve imar plan değişikliklerinizi yaptırdıysanız bu defada Lisanssız Elektrik Üreticileri İçin Dağıtım Sistemine Bağlantı anlaşmasını imzalayabilmeniz için bağlı olduğunuz elektrik dağıtım şirketinin yolunu tutmanız gerekmektedir.

  Peki ya sonra?

Bu meşakkatli yolu geçip Lisanssız Elektrik Üreticileri İçin Dağıtım Sistemine Bağlantı anlaşmasını imzaladıktan sonra artık tesisinizin montajına başlayabilirsiniz.

Tesisin montajı bitirilince ise geçici kabul için dağıtım şirketine gerekli başvuruyu yapmadan önce eğer uygulama sırasında projeye bağlı kalmayıp değişiklik yapmak zorunda kaldıysanız mutlaka son durum projenizi de hazırlayıp yeniden TEDAŞ’a onaylatmanız gerekmektedir.

Onaylanmış son durum projenizin bir nüshasını da ekine ekleyeceğiniz bir dilekçe ile bağlı olduğunuz elektrik dağıtım şirketine geçici kabul başvurusunda bulunarak tesisinizin devreye alınmasını isteyebilirsiniz.

Lisanssız elektrik üretim tesisinizin geçici kabulünü kazasız, belasız yaptırdıysanız ve hayırlısıyla elektrik üretim tesisinizi devreye aldıysanız. Bize de sizlere hayırlı işler bol kazançlar dilemek düşer.

6 Yorumlar

    • Yorumunuz için teşekkürler, site editörlerimizden ERKAN OZBAYSAR beyin yazmış olduğu bu makalenin birçok kişiye faydalı olacağına inanmaktayım.

    • 100 w altında ise onay yetkisi dağıtım şirketinde, TEDAŞ’a onaylatmaya gerek yok. Çatı uygulamalarında arazi etüdü ve tarım dışı amaca tahsis gerekmiyor, Ancak çatının en az 22 kg yük taşıyabileceğinin ispatlamanız ve Çevre şehircilikten yazı almanız isteniyor.

  1. TEDAS onayi almis bir projede peki panel degisikligi yapip proje tadilati yapmak istersek, tekrardan TEDAS onayi mi almamiz gerekiyor? TEDASin Projeyi iptal etmesi gibi birsey soz konusu olabilirmi?
    Son zamanlarda yatirimcilar arasinda cikan bu tur korkularin asli varmidir?
    Bigilendirimisiniz?
    Saygilarimla

    • Tedaş dışındaki kurumlardan gerekli izinleri almış iseniz diğer kurumlarla ilgili sıkıntınız olmaz. Sahaya uygulayacağınız proje ile TEDAŞ’a onaylattığınız proje bire bir uyumlu olmalıdır. Uygulama öncesinde veya uygulama sırasında değişiklikler gerekti ise Proje tadilatı yapmanız gerekmektedir.
      Onaylanmış bir projede panel değişikliğine gittiğinizde projenin bütün değerleri ( iletken kesitleri, iletken uzunlukları, sigorta değerleri vs) değişeceğinden tekrardan TEDAS onayı almanız gerekiyor.
      TEDAŞ eksikleri olduğunu bildirdiği projelerin eksiklerinin giderilmesi için 15 süreli bildirimde bulunuyor. TEDAŞ 15 gün içinde projesini ve eksiklerini tamamlayıp TEDAŞ’a sunmayan projeleri iptal ediyorlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here