Güneş enerjisi çed muafiyet raporu ,yeni yapılan lisanssız yönetmelik tebliğ değişikliği ile alınması gereken izinlerden birsidir. Lisanssız üretim başvuru evrakları içine birde Çed muafiyet raporu koyulması gerekiyor.
Çed muafiyet raporu derken, bahsettiğimiz şey çed yani Çevresel Etki Değerlendirmesi muafiyeti‘dir. Lisanssız üretim tesislerinden birisi olan güneş enerjisi tesislerinde çed muafiyeti vardır. Bu Çed Muafiyet yazısı için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na müracaat edilmesi gerekiyor.
Ancak çevre bakanlığı tarafından verilen bu yazı ile çed’den muaf olabiliyorsunuz. Lisanssız elektrik üretimi için çağrı mektubu başvurusunda istenen belgelerden birisidir.
Çed muafiyet raporu iki kısımdan oluşmaktadır.
Bunlardan ilki çevre bakanlığına yapılan fiziki başvurudur.
Bir diğeri ise, fiziki olarak yaptığımız başvuru evraklarını e-çed sistemine yani çevre bakanlığının elektronik ortamdaki sistemine yaptığımız başvurudur.
Bizler bu yazıda fiziki başvuru kısmındaki istenen çed evrakları ile ilgili bilgilere yer vereceğiz. İnternet ortamındaki e-çed sistemine yapılacak başvuru için de görüntülü bir video hazırlayarak sizlerle paylaşacağız.
GES için Çed Muafiyet Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çevre bakanlığından alınacak çed muafiyet raporu için çed raporu başvuru evrakları 9 kalemden oluşmaktadır. Bu başvuru evrakları sizin zaten elinizde olan evraklardır. Sadece bunları güzelce düzenlemeniz gerekmektedir. Ve hangi evrakları başvuru için çed başvurusunun içine koymamız gerekiyor , bunları bilmemiz gerekli.
Çed Muafiyet Raporu için Başlıca Evrak Listesi
Çed muafiyeti için başvuru evraklarının listesi özetle şu şekildedir;
- Çed Muafiyet Raporu başvuru dilekçesi, üstyazı
- İmza sirküsü (şirketler için) / İmza beyannamesi (şahıslar için)
- Ticaret sicil gazetesi (şirketler için)
- Oda kayıt belgesi (şirketler için)
- Oda kayıt sicil sureti (şirketler için)
- Arazi kira söleşmesi ve ekleri
- Arazi ile ilgili Parsel Sorgulama ekran görüntüsü veya çıktısı
- Taahhütname
- Lisanssız üretim tesis kurulu gücü için GES Raporu
Çevre bakanlığına yapacağımız çed muafiyet raporu başvurusu için düzenlenmesi gereken başlıca evrak listesi bu şekildedir.
Şimdi bu evrakları biraz daha detaylandıralım ve örnekler vererek kısa açıklamalar ile çed muafiyet raporu başvurumuzu tamamlayalım.
Yalnız şu notu eklemek isterim.
Lisanssız üretim tesisi için çevre ve şehircilik bakanlığından alınacak bu belge ortalama 2 hafta sürmektedir. Bazen iş yüküne bağlı olarak 1 ay gibi bir süreye de uzayabilmektedir.
Adım Adım Çed Muafiyet Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
ÇED raporu muafiyet başvurusu için yukarıda liste halinde verdiğimiz evrakları bire bir gerçek örnekler ile şimdi detaylandıralım.
1) Çed Muafiyet Raporu başvuru dilekçesi ve üstyazı
Çed muafiyet raporu için çevre ve şehircilik bakanlığına yazacağımız dilekçe iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlardan ilki şirketler için olanı, bir diğer ise şahıslar için olanıdır. Biz bu yazımız da şirketler için olanını yazacağız. Şahısların yapacağı başvuru daha kolay ve neredeyse aynı evraklardır.
ÇED başvuru dilekçesi yani üst yazımız şu şekildedir.
2) İmza sirküsü / İmza beyannamesi
Eğer güneş enerji tesisiniz için yapacağınız başvuruyu şirket üzerinden yapacaksanız şirkete ait tüm ortakların imza siküleri konulacak.
Eğer şahıs üzerinden Ges Başvurusu yapacaksanız, başvuru yapacak şahısa ait noter tasdikli imza beyannamesi , çed raporu başvuru ekrakları arasına konulacaktır.
3) Ticaret sicil gazetesi
Eğer şirket adına başvuru yapılacak ise ticaret sicil gazetesi, çed muafiyet raporu başvuru evrakları arasına konulacaktır.
Şahıslar için ticaret sicil gazetesine gerek yoktur.
4) Oda kayıt belgesi
Şirketler için oda kayıt belgesinin aslını , başvuru evrakları arasına koymanızda fayda vardır. Fotokopi değil, Aslı olmalı.
5) Oda kayıt sicil sureti
Bu evrak içinde 4.madde deki evrak gibi, aslını koymalısınız.
6) Arazi kira sözleşmesi ve ekleri
Arazi kiralama kontratı ve kira kontratının eklerini koymalısınız. Arazi kiralama kontratındaki ekler ile çed muafiyet raporu başvurusundaki bazı ekler aynı olabilir. Ama siz yinede hepsini ayrı olarak düşünün. Fazla evrak göz çıkartmaz. İşinizi şansa bırakmayın.
Örnek GES Arazi kira kontratı için bu bağlantıya bakabilirsiniz.
7) Arazi ile ilgili Parsel Sorgu ekran görüntüsü veya çıktısı
Tapu kadastro parsel sorgu ekranından bir ekran görüntüsü veya printer ile alacağınız çıktı işinizi görecektir.
Eğer parsel sorgulama sisteminden bu işlemi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız,Tapu Parsel Sorgulama Sisteminden Ekran Görüntüsü Almak yazımıza bakabilirsiniz.
8) Taahhütname
Taahhütname , çevre ve şehircilik bakanlığına güneş enerjisi tesisiniz için verdiğiniz söz demektir. Bunu kendiniz yazıp imzalamanız gerekiyor.
Alttaki görüntüde Örnek Taahhütname ‘yi görebilir ve çed raporu için kendi taahhütname’nizi hazırlayabilirsiniz.
9) Lisanssız üretim tesis kurulu gücü için GES Raporu
Ges Raporu ile kuracağınız tesis hakkındaki bazı teknik ve teknik olmayan bilgileri hazırlayıp bir rapor halinde çed muafiyet raporu’nun eklerine koymalısınız.
Güneş Enerji Santrali Raporu Hazırlamak ve ges raporu örneği isimli yazımızda konuyla ilgili detaylara ulaşabilir ve kendi GES Raporunuzu hazırlayabilirsiniz.
10) ” .KML ” Uzantılı Dosya
.KML uzantılı dosya aslında bir word,pdf gibi dosya uzantısıdır. KML uzantılı dosyamızı şuan için çed muafiyet raporu’na koymayacağız. Ama biz yinede bilgi vermek için bu maddeyi de koyduk.
.KML uzantılı dosyayı E-Çed sistemine internet ortamından yükleyeceğiz. E-Çed ile ilgili bir video hazırlayacağız ve o tüm dosyaları sisteme nasıl yükleyeceğinizi göstereceğiz.
Bu evraklar ile güneş enerjisi santraliniz için çed muafiyet raporu başvurunuzu yapabilirsiniz. Şimdiden hayırlı olsun . . .
merhaba benim de bir sorum olacakti aksarayda 31 dönum tarlam var oraya gunes paneli kurmak istiyorum 3 milyon gibi bir mebla tutuyor devlet bunun ne kadarisini karsiliyor ne kadarisini kredi ne kadarisini hibe olarak veriyor ben bir kac firma ile görustum hepsi ortalama olara oraya 31 dönume 1mg kurulur o da ortalama 3 milyon tutar dedi bende bu yapilacak olan isten uretilen enerji devlete satilacak geri yani komplesini devlet karsiliyor dediler bir bilene sorayim yurt disinda yasadigim icin cok kapsamli arastiramadim tesekurler
DEDE ERTANIR
004369911783502
aksaray hamidiye alaca
adaparsel 0/813
killik mevki
ertanir@gmx.at
Dede bey, arazinin durumuna göre 1 MW’tan fazlada yapılabilir. Devlet yapacağınız bu yatırımda size sadece alım garantisi ve yerli teşvik ürün kullanım bedeli vermektedir. Bu teşviği de zaten elektriği sattığınız birim fiyat üzerinden veriyor. Bunun dışında bankalar sizin finansal durumunuza bağlı olarak, 1.500.000 TL’ye kadar 1-2 yıl ödemesiz ve uzun vadeli kredi verebilmektedir. Devletin verdiği hibe ve kredileri öğrenmek için bölgenizdeki (türkiye), ilgili tarım ve hayvancılık danışman firmaları ile kalkınma ajanslarına sorabilirsiniz. İlginiz için teşekkürler.