Trabzon ilinin Maçka ilçesinde geçen yıl inşaatı tamamlanan ancak devreye girmeyen Dereiçi HES, bu yıl devreye girecek. Marbeyaz firmasının yapımını tamamladığı Dereiçi HES bölgenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Kocaeli firması olan Marbeyaz, enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalardan bir tanesi. Firmanın yönetim kurulu başkanı Dursun Köse yaptığı açıklamada “Geçen sene yapımını tamamladığımız HES’i bu yıl faaliyete sokacağız. Dereiçi HES projesi 7,2 MW Kurulu bir güce sahip ve devreye girdiğinde, bölgenin elektrik enerjisi ihtiyacını büyük oranda karşılayacak” diye belirtti.
Dereiçi Hidroelektrik Enerji Santralinde, 1 adet türbin bulunuyor ve 5 jetli dikey pelton var. Santralin yıllık elektrik üretme kapasitesi 7,2 MW civarında.
Türbin Üretimi Yapılmalıdır
Türkiye içmesuyu arıtma tesislerinde ve hidroelektrik enerji santrallerinde kullanılan türbin motorlarını yurt dışından alıyor. Bu da maliyetin yükselmesine ve cari açığın artmasına neden oluyor. Bu sebeplerden dolayı Marbeyaz firması HES yatırımlarına devam edecek ve kaynaklarının bir kısmını, türbin motoru satın almak için kullanacak. Firma şu anda 25,700 bin metre kare alana kurulu bir fabrika yapmayı plânlıyor. Fabrika da ayrıca firmanın yurt dışından satın alacağı türbin motorları da bulunacak ve yeni projelerde bu motorları kullanacak.
2017 yılında firma satışlarını artırmayı düşünüyor. Türkiye’de yurt dışından gelen türbin motorlarına fazladan elektrik ücreti ödeniyor. Türbin motoru alan yatırımcılara ise motorun bedeli beş yıl içerisinde geri ödeniyor. Bu kapsamda devletin belirlediği elektrik fiyatı megawatt başına 73 dolar ve motor Türkiye’den alınırsa bu rakam 86 dolara kadar yükseliyor. Bu türbin satın alan yatırımcıya daha fazla para ödenmesi anlamına geliyor.
Marbeyaz firması gelecek 10 yılda ülkede HES yatırımlarını sürdürecek. Firma 15 milyon TL değerinde bir yatırım gerçekleştirecek. Bu yatırımı yurt dışından türbin motoru satın almak için kullanacak. Firmanın ayrıca 35 milyon TL civarında bir yatırımı bulunuyor. Köse yaptığı açıklamada “ Devlet her yıl HES’ler için 100 milyon TL civarında türbin motoru için para harcıyor. Bu rakamı azaltmak için devlet türbin motoru satın alma işini yatırımcılara yaptırmak istiyor ve türbin motoru satın alan yatırımcılara ‘Stratejik Teşvik Belgesi’ veriyor” sözlerine yer verdi.
Firma aynı zamanda her yıl yurt dışına HES satışı yapıyor. Firmanın amacı anahtar teslimi HES projelerini hayata geçirmek ve sektörde ilerlemek. Yenilenebilir enerji kapsamında devletin sağlamış olduğu destekler, diğer enerji alanlarında da devam ediyor. Bu yıl geçen yıllara oranla yenilenebilir enerjiye sağlanan teşvik ve hibelerin sayısında artış gözleniyor.