Düz Çatı Montaj Sistemlerinin Tasarımında Rüzgarın Önemi

0
810

Minimum 25 yıl kullanım süresi baz alınarak tasarlanmaktadır  Güneş enerjisi montajı ve sistemleri. Bu tasarımda en kritik konulardan biri rüzgar yüklerinin hesabıdır. Doğru hesaplanmayan tasarımlarda uçan güneş panellerini görmemiz kaçınılmazdır.

Rüzgar Tünel Testi Neden Yapılmalıdır?

Eğimi (α), -5°< α <5° olan çatılar düz çatı olarak tanımlanır. Yönetmeliklerde düz çatılara etkiyen rüzgar yüklerinin hesabı ile ilgili hesap yöntemleri yer almakla birlikte güneş panellerine etkiyen rüzgar yüklerinin hesap yöntemi net bir şekilde yer almamaktadır. Bu nedenle güneş enerjisi montajı yapılırken rüzgar yüklerinin montaj sistemine etkilerini güvenilir bir şekilde inceleyebilmek için rüzgar tünel testlerinin yapılması büyük önem arz etmektedir.

Bir hava akımının etkisinde kalan her türlü yapıların üzerine aerodinamik kuvvet ve momentler etki eder. Bu kuvvet ve momentlerin bulunması, akım şeklinin ve yapısının belirlenmesi, tasarım açısından büyük önem taşır. Bu olguları belirlemek için rüzgar tünelleri gibi çeşitli deneysel yöntemler kullanılır.

Balastlı Düz Çatı Montaj Sistemleri

Rüzgarın güneş paneli üzerinde iki etkisi vardır, birincisi kaldırma kuvveti, ikincisi kayma kuvveti. Her iki kuvvete karşı koyabilmek için balastlı solar montaj sistemlerinde ağırlıklar kullanılır. Aynı zamanda sistem ile çatı yüzeyi arasında sürtünme oluşması açısından özel kauçuk malzemesi kullanılmalı ve sistemin kayma direnci artırılmalıdır.

Sabitleme yönteminin balast olduğu düz çatılarda, solar montaj sisteminin aerodinamik bir tasarıma sahip olması büyük bir avantaj sağlamaktadır. Aerodinamik sistemlere daha az rüzgar kuvveti etki edeceğinden sisteme konulması gereken ağırlıklar da daha az olacaktır. Rezerv yükünün az olduğu çatılarda bu durum büyük bir öneme sahiptir.

Ayrıca balastlı düz çatı montaj sistemlerinde çatıda herhangi bir delme işlemi uygulanmayacağından sızdırmazlık açısından da avantajları vardır. Güneş enerjisi montajı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir.

I.F.I. Rüzgar Tünel Test Onaylı ISOFLAT S13 ve ISOFLAT D13

ISOTEC Enerji, düz çatılarda müşterilerine ISOFLAT S13 ve ISOFLAT D13 olmak üzere 2 farklı solar montaj sistemi seçeneği sunmaktadır. ISOTEC düz çatı montaj sistemlerinin rüzgar tünel testleri, Almanya I.F.I. Enstitüsü’nde yapılmıştır. Tüm bileşenler statiksel olarak tahkik edilmiş ve gerekli optimizasyonlar yapılmıştır. Aerodinamik optimizasyon sayesinde minimum ağırlık ile uygulanır. Bünyemizde ağırlık hesabının nasıl yapılacağına dair detaylı bir rapor mevcuttur. Bu rapor, çatıda oluşan bölgeleri, rüzgar yüklerini, basınç katsayılarını, çeşitli etken faktörleri gibi detaylı hesaplamalar içermektedir. Güneş enerjisi montajı sırasında yapılacak olan her şey incelenerek ince hesaplar eşliğinde uygulanır.

ISOLAT S13 ve ISOFLAT D13 beton, çakıl, membran(Pvc/Tpo) kaplı düz çatılarda uygulanabilmektedir. ISOFLAT S13’te güney kurulum, ISOFLAT D13’te doğu-batı kurulum yapılmaktadır. İki sistemde de 13° olan panel eğim açısı, yapılan rüzgar tünel testleri sonucu belirlenen optimum açıdır. Daha yüksek açılarda güneş paneline etkiyen rüzgar yüklerinin arttığı dolayısıyla sisteme konulması gereken ağırlıkların da arttığı görülmüştür. Daha düşük açılarda ise güneş panelinin verimliliğinin düştüğü yapılan testler sonucu görülmüştür.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here