Yeşil bina kavramı son yıllarda hızla artan bir trend haline geldi. Dünyanın en yeşil ofisi Amerika’nın Seattle eyaletinde bulunmaktadır. Bu yeşil bina baştan sona tamamen yeşil ofis düşüncesi ile tasarlanmıştır. Ve detaylara gerçekten çok takılmışlardır.
Ayrıca amerika’daki bu yeşil bina , Greenest Story Belgeseli ‘nede konu olmuştur. Eğer greenest story belgeselini izlemediyseniz , tavsiye ederim.
Binanın toplam kullanım alanı 52.000 metre kare dir. Binanın bir diğer adı ise Yaşayan Bina ‘dır. Her hafta gruplar halinde ziyaretçi kabul ediyorlar. Ziyaretçi kabul etmelerinin amacı ise, sürdürülebilir bina kavramını öğretebilmek.
Bu yeşil bina , dünya’nın en prestijli yeşil sertifikası olan LEED sertifikası‘na sahip. Bu LEED sertifikasını almak hiç kolay değil ,birçok şart aranıyor. Sertifikanın orjinal ismi ise ” Leadership in Energy and Environmental Design ” demektir.
Dünyanın en yeşil binası ismini boşa almamıştır. Birçok özelliği olan bu binanın, başlıca özellikleri şunlardır.
Yeşil Bina ‘nın veriminin arttırılması için tasarım olarak zarfa benzemesi
Binanın yapısı itibari ile amerikada bulunan diğer ofis binalarına göre %83 daha verimlidir. Bu kadar yüksek verimi elde etmek için başlıca kullanılan özellikler şunlardır. Üçlü cam yapısı ,Low-e teknolojisi ,argon filtreli pencereler ,otomatik dış ortam gölgelemesi ve yüksek izolasyon malzemesi kullanımı .
Güneş enerjisi ile kendi elektriğini kendisi üretiyor
Bu yeşil bina ‘nın çatısında tam tamına 242 kW ‘lık güneş enerjisi sistemi mevcut. Seattle’daki bu bina , fotovoltaik güneş panelleri ile kendi tükettiği elektriğin tamamını karşılayabiliyor.
Yeraltı su ısıtma ve soğutma sistemi
Binanın bir diğer özelliği ise ısınma ve soğutma ihtiyacını topraktan karşılayabilmesidir. Öyleki , binanın altına açtıkları bir kuyu ile , bu kuyudan sıcak suyu binanın bütün her yerine dağıtabiliyorlar. Ayrıca yaz aylarında da binanın genel soğutma ihtiyacını aynı şekilde karşılayabiliyorlar.
Bu sistem su boruları ile binanın tüm heryerine dağıtılmış. Bu sayede , ısınma ve soğutma için kullandıkları elektrik sadece tüm tükettikleri elektriğin %5‘i kadar oluyor.
Aydınlatma ve priz sistemleri
Bina genel tasarımı sayesinde , gündüzleri gün ışığından maksimum yararlanabiliyor. Bu sayede çok ciddi enerji tasarrufu sağlayabiliyorlar. Ayrıca kullandıkları tüm cihazların prizleri tasarruf özelliğine sahip, tasarruflu prizler sayesinde, güç tüketimleri azalmış.
Yağmur suyu toplama sistemi
Bu yeşil bina 56.000 gallon yağmur suyunu depolayabiliyor. Çatısında yaptıkları özel bir sistem ile yağmur suyu boşa gitmiyor.
Toplanan yağmur suyu özel bir filtreden geçiyor ve tamamen temizlendikten sonra kullanıma veriliyor. Ofis çalışanları yeşil bina da içme suyunun 100% ‘ünü yağmur suyundan karşılıyor.
Ayrıca tuvaletlerde ve duşlarda kullanılan sular da özel filtrelerden geçerek farklı kullanımlar için değerlendiriliyor.
Binanın ömrü
Günümüzde birçok beton yapıdaki binanın ömrü en fazla 100 yıldır. Ama bu yeşil bina ‘nın ömrü tam tamına 250 yıl.
Peki maliyeti ne kadar ?
Amerikadaki bu harika yeşil ofis yaklaşık $18.5 milyon dolara mal oldu. Yani metre karesi yaklaşık 355 dolar civarında.
Kaynak : bullittcenter.com