Ege Üniversitesi Güneşten Elektrik Üretecek!

0
569
BESTMER

Ege Üniversite yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretmek adına kolları sıvadı. Bu kapsamda güneş panelleri ile elektrik üreterek üniversitenin elektrik ihtiyacını karşılamak isteyen Ege Üniversitesi yetkilileri bir proje geliştirdi. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi’nce (BESTMER) hazırlanan proje Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na sunuldu. Projenin onaylanması ile Ege Üniversitesi güneşten elektrik üretecek.

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi’nce (BESTMER) geliştirilen projenin toplam maliyetinin 35 milyon Türk Lirası olduğu bildirildi. Projenin kabul edilmesi ve hayata geçirilmesi durumunda, yatırım maliyetini kısa sürede çıkarması bekleniyor. Zira Ege Üniversitesi’nin yıllık takribi 25 milyon Türk Lirası tutarında enerji harcaması bulunuyor. Bu projeyle, bahse konu enerji harcamasının yarı yarıya azalacağı ön görülüyor. Bu da her yıl yaklaşık 12,5 milyon Türk Lirası tutarında enerji ve maliyet tasarrufu demek. 35 milyon Türk Lirası maliyetli proje üzerinden düşünülecek olursa; 3 yıl gibi kısa bir sürede projenin kendini amorti edeceği ön görülüyor.

Ege Üniversitesi Yerli ve Milli GES Yapmak İstiyor!

Ege Üniversitesi’nin gerçekleştirmek istediği proje yerli ve milli Güneş Enerjisi Santrali olarak tanımlanıyor. Proje kapsamında; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin ısıtılması, soğutulması ve elektriğinin karşılanması planlanıyor. Proje dahilinde 3 MW güçte güneş enerjisi sisteminin yanı sıra; 5 MW güçte trijenerasyon sistemi ve 5 MW güçte kojenerasyon sistemi kurulması da amaçlanıyor.

Proje dahilinde sadece enerji üretimi hedeflenmiyor. Bunun yanı sıra uygulamalı olarak öğrenci yetiştirmek ve piyasaya ara eleman kazandırmak da amaçlanıyor. Projenin hedefleri arasında; her yıl en az 50 lisansüstü öğrenciye kurulacak yerli ve milli GES üzerinden eğitim vermek de bulunuyor.

Üniversitenin öğrencilerin yanı sıra; piyasanın ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacını da her yıl en az 200 kişiyi sistem üzerinde uygulamalı eğitim ile yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bu sayede enerji piyasasına nitelikli iş gücü katkısı yapmak hedefleniyor. Bunun yanı sıra, projenin sonraki ayaklarında; GES için gereken hücrelerin ve panel üretiminin özel sektör ile koordineli şekilde Türkiye’de üretilebilmesine yönelik olarak araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılması planlanıyor.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’dan Destek Sözü Alındı!

Konu hakkında açıklamalarda bulunan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak; Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi’nin kısa süre önce kurulmasına rağmen son derece faydalı işlere imza attığına vurgu yaptı. Üniversitenin elektrik ve doğalgaz olmak üzere yıllık toplam enerji giderinin 25 milyon Türk Lirası’nı bulduğunu söyleyen Rektör Budak; BESTMER tarafından geliştirilen projenin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca onaylanması durumunda enerji maliyetlerinin yarı yarıya düşeceğini kaydetti.

Akademik yıl açılışında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Binali Yıldırım’ın kendilerini şereflendirdiğini söyleyen Rektör Budak; burada Binali Yıldırım’ın yaptığı konuşmada kendilerini proje konusunda destekleyeceklerini ifade ettiğini söyledi. Kendi enerjilerini güneşten karşılamaya başladıktan sonra üretime de geçmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Budak, böylece üniversitenin ekstra gelir sahibi olacağını da vurguladı. Rektör Budak; sözlerini projeyi geliştiren ekibin başında olan EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü ve BESTMER Sorumlusu Prof. Dr. Günnur Koçar’ı tebrik ederek tamamladı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here