Elektrik Fiyatlarındaki Yıllara Göre Artış

0
259

Elektrik fiyatları her geçen sene biraz daha artıyor. 2007 yılında kuruş/kWh 12.405 iken 2018 yılında bu rakam 46.12’ye yükseldi. 13 yılda yaklaşık %400 zamlanan elektrik son 2 senede daha da yükseldi.

Son 2 senede elektrik fiyatlarındaki artışlar ne yönde?

2019 yılında elektrik birim fiyatı kWh başına 71 kuruşa yükseldi. Bu da demek oluyor ki elektrik, sadece bir senede %80’e yakın zamlı kullanıldı. Bu fiyatlar mesken (ev) abonelikleri için geçerli. Eğer bir ticarethane iseniz fiyatlar daha farklı. 2016 yılında kWh başına elektriğin birim fiyatı 0.4152 iken 2019 yılında 0.9445’e yükseldi. Bu da %100’den de fazla bir zam demek oluyor.

Elektrik fiyatlarını etkileyen faktörler nelerdir?

Öncelikle elektrik birim fiyatlarına fonlar ve vergiler eklenir.

Bu fon ve vergiler ise aşağıdaki gibidir.

*Dağıtım Bedeli

*Enerji Fonu (EFV) Bedeli

*Elektrik Tüketim Vergisi (ETV) Bedeli

*TRT Payı Bedeli

*Belediye Tüketim Vergisi (BTV)

*Katma Değer Vergisi (KDV) Bedeli

Vergi ve fonların dışında elektriği etkileyen bir diğer faktör ise abone sınıflarıdır.

*Ticarethane

*Mesken

*Şehit aileleri ve gaziler

*Sanayi

*Tarımsal sulama alanları gibi farklı abone sınıfları yine elektrik birim fiyatlarını etkileyen bir diğer hususlardır.

EPDK‘nın diğer belirlediği konular ise elektriğin tarife zamanlarıdır. Bunlar tek zamanlı ve çok zamanlı olmak üzere 2 gruba ayrılır.

Tek zamanlı kullanım günün 24 saati kullanılan elektriği kapsarken çok zamanlı kullanım günün belirlenen saatlerinde kullanılan elektriği kapsar.

Tüm bunların yanında dağıtım bedeli ve enerji sınıfı gibi diğer faktörler de elektrik birim fiyatlarını artıran etkenler arasında yer alır. Tüm bu ifadeler elektriğin gerilim seviyelerini oluşturur. Yine de ucuz elektriğe ulaşmak doğru tedarikçi ile her zaman kolaydır.

Eğer yılda kullanılan elektrik miktarı 1400 kWh üzerinde ise tüketiciler, serbest tüketici olmak için başvuruda bulunabilir. Tüm bu başvuru süreci ise ücretsiz olarak tamamlanmaktadır. Bunun için EPDK üzerinden anlaşmalı bir tedarik şirketiyle anlaşıp, yeni bir sözleşme yapmak yeterli olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here