Ev Tipi Güneş Enerjisi Fiyatları ve Yapımı (Hobi Evi)

122
134562
ev tipi güneş enerjisi
ev tipi güneş enerjisi,ev tipi güneş enerjisi fiyatları,ev tipi güneş enerjisi ile elektrik üretimi

Eğer hafta sonu eviniz varsa ve elektriğiniz yoksa, güneş enerjisi ile kendi elektriğinizi üretebilirsiniz. Ev tipi güneş enerjisi fiyatları çok değişkenlik göstermektedir. Çünkü güneş enerjisi piyasası çok genişlemeye başladı ve ürün çeşitliliği arttı.Bu durum ise aynı tip fakat farklı markalı solar ürünler için çok geniş bir fiyat yelpazesini oluşturdu.

Ancak bu kadar geniş ürün seçeneği içerisinde , doğru ürünü uygun fiyata almak gerekir. Aksi halde çok para harcayıp tamamen çöp sistem alabilirsiniz. Veya az para harcayıp yine çöp sistem alabilirsiniz.

Bu yazımız da sizlere normal koşullarda ki bir hafta sonu evinin elektrik enerjisini güneş enerjisi ile nasıl karşılayabileceğinizi detayları ile anlatacağız.

Eğer hafta sonu kullandığınız bir eviniz varsa, bu evde kullanılacak genel ürünler bellidir. Son yıllarda hobi bahçesi tarzı evlerin sayısı epey arttı. Genelde bu evler 2 veya 3 odadan oluşmaktadır. Hatta birçoğu konteynır olarak alınıp, bu konteynır üzerine çatı v.b.. ilaveler yapılarak ev olarak kullanılmaktadır.

Söylemiş olduğumuz bu tarz evlerde genelde elektrik enerjisi yoktur. Veya elektrik hattını getirmek için 20-30 bin TL kadar masraf çıkabilmektedir. Bu yüzden vatandaşta jeneratör veya güneş enerjisi ile elektrik üretme yöntemini tercih etmektedir.

Ancak, jeneratör çok fazla gürültü ve kirlilik yaptığı için pek kullanılmamaktadır.

Jeneratör yerine güneş enerjisi sistemleri tercih etmek çok daha faydalıdır. Çünkü, güneş enerjisi sistemleri hem sessiz hemde yakıt masrafı yoktur. Ancak ilk yatırım maliyeti biraz yüksektir.

Ev Tipi Güneş Enerjisi için Tüketim Cihaz Bilgileri

Bahsettiğimiz bu tarz evlerde genel tüketim cihazları şunlardır:

  • Mini buzdolabı (24 saat)
  • Aydınlatma (4 saat)
  • Televizyon (4 saat)

Bu saymış olduğumuz cihazlar hafta sonu evleri için en çok kullanılan tüketim cihazlarıdır.

Bu cihazların içerisinde olan mini buzdolabı genelde yaz aylarında kullanılmaktadır. Kışın tercih edilmemektedir. Zaten tasarlayacağımız ev tipi güneş enerjisi sistemi de bu şekilde olacaktır.

Mini Buzdolabı: Piyasada çok fazla çeşitte mini buzdolabı vardır. Ama mini buzdolabını almadan önce şunu bilmenizde fayda vardır, genelde eski tip motorları bu dolapların içerisinde kullanırlar. Bu durum da ev tipi güneş enerjisi sisteminizde kullanacağınız inverter’i bozacaktır.Tercih edeceğiniz mini buzdolabı muhakkak A+ sınıfı tüketimde olmalıdır.

Aydınlatma: Hafta sonu evlerinde genelde 2 veya 3 adet lamba kullanılır. Bu lambalarında en çok kullanılanı 1 taneyi pek geçmez. Ev tipi güneş enerjisi sistemimiz için 3 adet lamba tercih edeceğiz. Yalnız kullanılacak lambalar muhakkak LED olmalıdır. Aksi halde sisteme zarar verebilir ve hatta bozabilir.

Televizyon: TV’ler pek kullanılmaz ama kullananların sayısı da azımsanmayacak kadar vardır. Televizyon kullanım süresini yaklaşık 4 saat alacağız. Bu tüketim süresi, bize fazlaca yetecektir. Kullanılacak olan TV LED olmalıdır. Eski tip televizyonların tüketimleri çok fazladır. Dahili uydu alıcı özelliği de varsa çok güzel olur.

Ev tipi güneş enerjisi sistemimiz de kullanacağımız tüketim cihazlarını tespit ettik. Şimdi bu cihazlara göre sistem komponentlerini (bileşenlerini) belirleyeceğiz.

Ev Tipi Güneş Enerjisi için Kullanılacak Ekipmanlar

Güneş enerjisi ile elektrik üretmek isimli yazımız da bu sistemlerin nasıl hesaplanacağı konusunda detaylı bilgiler vermiştik. Biz o bilgileri kullanarak güneş enerjisi sistemi için ekipman güçlerini ve sayılarını doğrudan yazacağız.

Öncelikle güneş enerjili sistem için gerekli malzemeleri söylemeden şu bilgileri bilmenizde fayda var. Biz buzdolabını 24 saat ,gücünü ise 580 watt olarak seçtik. Televizyon 4 saat kullanım , 30 watt güç. Aydınlatma için 3 adet Led lamba, ortalama kullanım süresi 4 saat. Bu bilgilere dayanarak sistemimizi tasarladık.

1- Kullanılacak Akü Kapasitesi ve Sayısı: Hesapladığımız sistem için toplam 180Ah Akü yeterlidir. Aküleri sisteme bağlarken 12Volt işimizi görecektir. 2 adet 90 Ah veya 2 adet 115 Ah kuru tip akü yeterlidir. Akü markası tercih edilirken muhakkak iyi kalite tercih edilmelidir. Aksi halde çok sıkıntı yaşarsınız.

Bunun dışında paranız çoksa Jel Akü satın alın, aksi halde ucuz jel akülere hiç girmeyin. Şu an piyasada sulu tip aküleri 50 TL‘ye jel akü yaptıklarını söyleyen satıcılar var. Hatta 90 Ah ‘lik jel aküyü 300-500 TL arasında satanlar var. Bu çok mantıksız. Çünkü gerçek jel akünün fiyatı o kadar ucuz olamaz.

Sonnechein marka jel aküye bakabilirsiniz, alman malıdır ve fiyatı 1000 TL’nin üzerindedir. Günlük 1200 cycle döngüsü vardır. Yani günlük 1200 defa doldurup boşaltabilirsiniz! İşte gerçek jel akü budur.

2- Güneş Enerjisi Paneli Sayısı: Ev tipi güneş enerjisi fiyatları oluşturulurken güneş enerjisi paneli maliyeti ciddi olarak arttırabilmektedir. Ama biz evimizi sadece hafta sonu kullanacağımız için çok fazla güneş enerjisi paneli ortaya çıkmayacaktır. 1 adet güneş paneli saatte yaklaşık 8 Ah akım üretse ve yaz ayı için güneşlenme süresi ortalama 8 saat olsa, 1 tane güneş paneli 1 günde toplam 64 Ah akım üretir. 2 tane güneş paneli konulursa, toplam 128 Ah gücümüz olur. Bu da bize fazlasıyla yeterlidir. Toplam 2 adet 150 watt güneş paneli kullanılmalı. Güneş enerjisi paneli seçilirken çok ucuz ürünleri tercih etmeyin, bunun dışında çok fazla sorun çıkmaz.

Güneş Paneli Fiyatları ve Güneş Paneli Fiyat Listesi3- İnverter Gücü: Normal şartlarda söylemiş olduğumuz ev tipi güneş enerjisi sistemi için 1.000 Watt modifiye sinüs inverter işimiz görecektir. Ama buzdolabınız eğer A+ sınıfı değilse ve içerisinde eski tip motor varsa 1000’lik inverter asla işimizi görmeyecektir. Toplam 1 adet 1000 watt modifiye sinüs inverter yeterlidir.

4- Şarj Kontrol Cihazı: Toplam 2 adet güneş paneli kullanacağımız için bize 1 adet 20Ah şarj kontrol cihazı yeterli olacaktır. 30 Ah takarsanız ne olur? Hiçbir olumlu etkisi olmaz sadece parayı boşa harcarsınız. Toplam 1 adet 20 Ah şarj kontrol cihazı.

Ev tipi güneş enerjisi sistemi için tüketim cihazları ve kullanılacak ekipmanlar hazır olduğuna göre, sıra fiyatını çıkartmaya geldi.

Ev Tipi Güneş Enerjisi Fiyatları

Aslında bu işin en çetrefilli kısmı budur. Çünkü ürün çeşitliliği çoktur ve toplam maliyetiniz %300 değişebilmektedir. Sistemi sırayla fiyatlandıralım.

  • Akü Maliyeti: Kuru tip akü fiyatları kapasitesine göre değişkenlik gösterir. Biz 90Ah kullanacağız, 90Ah kuru tip akünün piyasa fiyatı 600 TL’dir. 2 adet akümüz var, toplam akü maliyeti 1200 TL‘dir.
  • Güneş Paneli Fiyatı: 150 watt polikristal güneş paneli yaklaşık 550 TL’dir. 2 adet güneş paneli kullanacağız, bu yüzden toplam güneş enerjisi paneli için 1100 TL harcayacağız.
  • İnverter Fiyatı: İnverter için çok fazla fiyat farkları vardır. Bizim burada tercih ettiğimiz 1000 watt modfiye sinüs inverter için 450 TL maliyetimiz olacaktır. 200 TL’ye de aynı kapasite inverterler vardır.
  • Şarj Kontrol Cihazı Fiyatı: Aynı inverter gibi, bu cihazında çok çeşitli fiyatları vardır. Kullanacağımız şarj kontrol cihazının ev tipi güneş enerjisi fiyatı için maliyeti 150 TL‘dir.
  • 2’li Paralelleme Aparatı: Sistemimiz için 2 adet güneş paneli kullandık ve bunların bağlantısını paralel olarak bağlayacağız. Bunun için piyasada 2’li Paralelleme Aparatları satılmaktadır. 1 Çift paralelleme konnektörü için fiyatımız 30 TL‘dir.
  • MC4 Konnektör: Sistemimiz için toplam 4 adet MC4 konnektör kullanacağız. Yani 2 takım. 1 takımının fiyatı 9 TL’dir. Toplam MC4 maliyetimiz 18 TL‘dir.
  • Solar Kablo: Bu tamamen size kalmış bir durum, çünkü güneş panelleri ile şarj kontrol cihazınız arasındaki mesafeyi siz biliyorsunuz, o yüzden maliyetini siz belirleyebilirsiniz. Zaten sisteme çok fazla bir maliyeti yoktur.

Sonuç

Yaptığımız hesaplamalar ve çıkarttığımız cihaz listesine göre ev tipi güneş enerjisi fiyatı 2.948 TL‘dir. Tabi burada şöyle bir durum söz konusu, bu fiyatı 1500 TL’ye de düşürebilirsiniz farklı marka ve özellikte malzeme kullanarak. Örneğin sulu tip akü kullanırsanız, akü maliyetiniz 1200 TL değil 400 TL olur. Ve bunun gibi alternatifler bulunabilir. Bu sizin bütçenize bağlı bir durum. Ama ev tipi güneş enerjisi fiyatı alırken veya yaparken muhakkak kullanılacak ürünler hakkında net bir bilgi sahibi olun. Aksi halde 150 Ah Jel aküyü size 300 TL’ye satarlar, giden sadece paranız olur!

122 Yorumlar

  1. İyi günler, benim antalya da yazlığım var. Orada elektrikler çok sık gidiyor. Sadece klima kullanmak için nasıl bir sistem gerekli. Teşekkürler

    • Rıza bey, konuyla ilgili haberakar.com sitesinde bir yazı yazdım,isterseniz onu inceleyebilirsiniz. O makalenin linkine sitemizin Basında Biz sayfasından da ulaşabilirsiniz.

  2. 170+170 m2 yazlıgim var catiya günes enerjisi kurmak istiyorum diger elektrikli cihazlardan haric 8 adet ayaklı kilima ve hidrofor sistemi var gunes enerjisi ile elektrigimi karßilaya bilirmiyim neler önerirsiniz hangi malzemeleri tercih etmeliyim maliyeti ne kadar olur cevap verirseniz sevinirim saygılarımla

    • Öncelikle, kullanacağınız cihazların güç (watt) değerleri nedir? ve bu cihazların haftalık ile günlük kullanım süreleri nelerdir? Yani haftada kaç gün ve günde kaç saat kullanılıyor. Bu bilgileri verebilirseniz, size bir hesaplama yapıp sonucu verebilirim.

  3. Hocam Ben bir solar sistem topladim ve prizde elde ettigim gerilim 183 volt oldu. Mini a++ bir buzdolabi kullanmayi planliyorum düşük güc tuketimi vs. linki bu http://www.ugur.com.tr/urun/uta-147-sslb

    Cihaz kitapcigi 220 diyor basima is acar mi? Veya önerebileceğin bir buzdolabı var mı?

    Solar sistemde yeralan elemanlarım aşağıdaki gibi, Bağ evim Kocaeli – Kandıra / Kefken de güneşim gayet iyi

    3 x 140 W Simax Solar Panel
    30 V Şarj Regülatörü (Ep Solar)
    2 * 100 Ah EuroStar Jel Akü
    600 W Linetech Modifiye Sinüs İnvertör

    • Fatih bey, herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Modifiye sinüs inverter kullanıyorsanız eğer, çıkış voltajı 220 Volttan düşük olabilir. Aslında inverter 220 Volt çıkış veriyor, ancak ölçüm yapmak için kullandığınız ölçüm cihazının ekranında 220 Volt okuyamayabilirsiniz, bu gayet normaldir.

  4. evde güneş enerjisi ile elektrik üretmek isteyenler için çok faydalı ve detaylı bir yazı olmuş. bilgilendirdiğiniz için teşekkürler… takipteyiz…

  5. Köydeki evim içingüneş enerjisinden faydalanmak istiyorum elektrikler çok kesiliyor evde yazları kalıyoruz kışın istanbuldayız ha evimiz Erzurum’da köyde buna sistem kurulabillinirmi en iyisi kaça orta halli fiyatı kaça olur yeriniz nerde telefonla görüşe bilirmiyiz bilgiler çok aydınlatıcı ve faydalı şimdiden teşekkürler.

    • Yener bey, öncelikle evinizde kullanacağınız cihazların güç(watt) bilgileri ve günlük kullanım süreleri ile haftada kaç gün kullanacağınızın bilgilerini bana verebilirseniz, size ihtiyacınız olan sistem için malzeme listesini verebilirim.

      • Yöneticibey ilginiz için teşekkür ediyorum Haziranda gidiyoruz ekimde dönüyöruz yani evde tv buzdolabı çamaşır makinesi aydınlatma ampülleri var ama elektirikler kesilince buzdolabı ve tv çalışır aydınlatma geceleri özellikle buzdolabı yazın çok önemli bulunduğumuz yer köy şehirden herşey alıp dolaba koyuyorsun ceryan bir gidiyor iki gün yok halimizi düşüne biliyormusunuz bana ne önerirsiniz neyapmam gerekir evimiz erzurumun köyünde

  6. Ornekler vererek konuyu cok guzel anlatmissiniz. Sizden ricam, gunes enerjisiyle inverter klima calistirmak icinde benzer bir yazi yazabilirmisiniz. Simdiden tesekkurler

    • inverter klimayı güneş enerjisiyle çalıştırmak hakkında detaylı bir makaleyi haberakar.com sitesi için özel olarak yazmıştım. Ancak o site google dan ceza aldığı için, yazıyı kaldırmışlardı. Kendi sitem için benzer bir yazıyı tekrar yazacağım.

  7. Yazınız için teşekkürler.Köydeki evimiz için güneş enerjisi kullanacağız ve biraz araştırma sonucunda birtakım malzemeler aldık ve inşallah 2 gün içinde de kendi imkanlarımızla bağlantılarını yapmayı düşünüyoruz.Yazınızı yeni görüyoruz ozellikle akü konusunda dedikleriniz bizi endişelendirdi.Tanesi 525 TL ye 4 adet 100luk JEL akü aldık şu an için 2 adet panelimiz var (arttirmayi düşünüyoruz daha sonra) ayrıca 5000 wattlik akıllı inverter ..Tüketim olarak; 1.95 kW/24h buzdolabı , 4 adet lamba ,eski 37 ekran TV ,arada elektrik supurgesi ilerde belki camasır makinesi..Sorum bir bu aküler zarar verir mi sisteme iki bu malzemeler bu kadar tüketimi kaldırır mı üç amatorce bur işe kalkıştık altından kalkabilir miyiz?cevaplarsaniz sevinirim.teşekkürler.

    • izzet bey, öncelikle yazdıklarımızı değerli olarak görüpte soru sorduğunuz için teşekkürler. Yanıtınızı kısa bir şekilde vermeye çalışacağım. Öncelikle akıllı inverter dediniz, umarım MPPT olanlarıdır. Aksi halde diğer akıllı inverter modelleri çok sıkıntı yaratmaktadır. İkinci olarak, Jel aküyü çok ucuz fiyata almışsınız, ileride muhakkak bir sıkıntı çıkarabilir. Ancak çıkartır demiyorum, Çıkarabilir diyorum. Çünkü akülerin güneş enerjisi sistemlerinde bozulma nedenlerinin %50’si kullanıcı odaklıdır. Eğer aküyü tam dolduramazsanız veya akü çok fazla aç kalırsa, o aküler 1 Yıl gibi kısa bir sürede bozulacaktır. Ayrıca aküleri bitene kadar kullanmakta akülerin ömürlerini aşırı derecede kısaltacaktır. Jel akü masalına da pek fazla inanmanızı tavsiye etmem. Ancak dediğim gibi, eğer aldığınız aküler çok fazla kötü değilse, sizi 2 sene idare edebilir. Belki bir mucize olur da 3 sene bile idare edebilir. Yer olarak Çamlıdere demişsiniz, o bölge çok yağmur alan bir yer, bu yüzden 2 adet güneş paneli size yetmeyebilir. Güneş paneli sayınızı en az 3 tane yapmanızı tavsiye ederim. Akü kapasitesi de yeterli olmayabilir, eğer akü kapasitenizi 500 veya 600 Ah yaparsanız sizin açınızdan daha iyi olabilir. Ancak şunu belirtiyim, özellikle Offgrid güneş enerjisi sistemleri yapılmadan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Çünkü malzeme ve kullanıcı odaklı sistemler olduğu için çok problem çıkartabiliyor.

      • Cevabınız için teşekkürler,keşke daha önceden sitenize denk gelseydim.Sistemi kurduk şu anda çalışıyor ancak yazınızdan sonra baktık inverter MPPT değil (TOMMATECH Tamsinüs İnvertör – inverter – 5K 5000 VA – 48V) .Aküleride inverterıda almış ve kurmuş bulunduk artık, şu andan sonra inşallah sorun çıkarmaz demekten ve önerilerinize göre kullanmaktan başka çare yok 🙂 Paneller 2 adet ancak 150 değil 250 Wattlık ve 2 adet daha 250W lık alacağız inşallah.Buzdolabı 2.2Kwh/24 h yazıyor üzerinde bunu A+ buzdolabıyla değiştirmeli miyim sizce? 1 gün gözlemledim inverter ekranını(sadece buzdolabı+lambalar açıktı) ve akşam güneş almayı bırakıp,sabah tekrar güneş almaya başladığında aküler 2/4 e inmişti ve o gün tekrar batana kadar 3/4 çıktı akü oranı ve 4/4 yapamadı şimdi ‘gunes-enerjisi-ile-elektrik-uretimi’ başlıklı yazınızda akülerin 2-3 günde şarjı hızlı şarj kategorisine gireceğini ,normalin 4-5 günde şarj olması gerektiğini yazdınız; 1 gecede akü yarıya inerse ve orada 3-4 gün kalacağımızı düşünürsek akü sıfırlanmaz mı?Bunu çözmek için aküyü artırmaktan başka çare yok mu?Tekrardan teşekkür ederim..

        • izzet bey, “güneş enerjisi ile elektrik üretimi” yazımızdaki öneriyi sadece hafta sonları 2 gün kullanım için vermiştik,tabi o öneri burada da geçerli. Öncelikle, ister küçük ister büyük ölçekli güneş enerjisi sistemi olsun farketmez, kullanılacak tüm ekipmanlar A+ sınıfı olmalı. Aydınlatma sistemi ise LED ürünlerden tercih edilmeli. İkinci olarak, siz güneş enerjisi sisteminizi eğer 3 gün gibi bir süre kullanıyorsanız akü sayısı artırılmalı. Ancak, burada da şöyle bir sıkıntı çıkıyor. İnverter modeliniz 48 Volt, yani siz akülere 2 adet daha akü ekleyemezsiniz. Mecburen 4 adet ilave akü eklemek zorundasınız. Çünkü sistem 48 Volt. Burada şöyle bir alternatif te olabilir. İnverter ile beraber tüm sistemi 24 Volt yapabilirsiniz, böylece akü maliyeti biraz daha azalır.

  8. merhaba, akıllı invertörler stand by da dahi çok fazla akım çekiyorlar ve bunu üretici firmalar bilgi ekranına yansıtmıyorlar! Cihaz boşta iken pens ampermetre ile ölçüm yapın, göreceksiniz neden akülerinizin boşaldığını!

    • Şenol bey bu bilgilendirici yorumunuz için teşekkürler. Söylediklerinize aynen katılıyorum. Akıllı inverter modellerinin birçoğu saatte 5 Ah ila 10 Ah gibi ciddi bir akım çekmektedir. Eğer akıllı inverter kullanılmayacaksa muhakkak kapalı olarak bırakılmalı.

  9. Merhaba, Hafta sonları kullanacağım 40 m2 ev için 4-5 let ampül, 82 ekran let uydu alıcılı tv. 300 lt. A seri buzdolabı, 1 hp dalgıç pompa günlük 2-3 saat çalıştırabilecek güneş eneji sisteminin maliyetini belirtirseniz çok makbule geçer. İlginizi bekler şimdiden teşekkür ederim.

    • Mustafa bey, yukarıda belirttiğiniz cihazların günlük kullanım süreleri ve güç (watt) değerlerini verebilirmisiniz. Eğer istediğim bilgileri verebilirseniz size net bir cevap verebilirim. Teşekkürler

  10. Merhaba, ben daimi olarak kullanacağım 246 m2 lik dubleks bir çiftlik evi yaptırmak istiyorum. Enerjisini off grid bir sistemle karşılamayı planlıyorum. Buraya yerden ısıtma sistemi monteleyip onuda elektrikli kombiyle ısıtmak istiyorum. Tabi her şeyin temeli fotovoltaik paneller. Nasıl olmalı bunları 15-20 yıl kullanabilmek için nasıl birşey almalıyım montaj için çatı nasıl yapılmalı gibi sorularım var. Aydınlatmayı led yaparak tüketimi düşürmek istiyorum, 2 tane 1 beygirlik dalgıç pompa, buz dolabı ve derin dondurucu tüm gün çalışacak, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi, fırın (bunlar günde birkaç kez çalışabilirler) , televizyonlar ve receiver lar ve ileride eklenebilecek şeyler içinde biraz fazla elektrik gerekiyor. Açıkçası her şeyi bu panellere bağlamak istiyorum bana ihtiyacım olan şeyleri söyleyebilirmisiniz. Ben Balıkesirde yaşıyorum ve evimide buraya yapacağım. Çatının nasıl yapılması gerektiği, akülerin ve diğer cihazların koyulması için nasıl bir oda yapılması gerektiği ve tam olarak uzun ömürlü olması için hangi markaların ve modellerin kullanılması gerektiğini açıklarsanız çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    • Okan bey, öncelikle ilginiz için teşekkürler. Sırasıyla cevaplayacak olursak; benim de size bir sorum olacak. Bu çiftlik evinin mevcut sisteminde şebeke elektriği varmı? yoksa bu eve elektrik alma şansınız yokmu? yada siz offgrid (akülü), ongrid (şebeke destekli) veya hibrit (akü+şebeke destekli) sistemlerden hangisini yapacak durumdasınız? İkinci olarak, elektrikli kombiden bahsetmişsiniz. Elektrikli kombilerin parasal anlamda enerji sarfiyatı doğalgazlı kombilerin 3-4 katıdır. Yani doğalgaz ile aylık 200 TL fatura ödüyorsanız, aynı ısınma ihtiyacı için elektrikli kombide aylık 500 TL ile 800 TL arasında fatura ödersiniz. Çatınızın eğimi güney cepheli olması bir avantajdır. Ancak kuzey cephede bile güneş panelleri az verim kaybı ile elektrik üretebilir. Başka sorularınız varsa gönül rahatlığı ile çekinmeden sorabilirsiniz. Teşekkürler

  11. Ben su anda Moldova’dayim.Gunes enerjisi bu kadar pahali olamalidir.,Hesabiniza gore 3 bin tl.Halbuki Leyi,Tl.Ye cevirdigimizde .3 de bir fiyatina burada,yani 1000 tl.Her sey dahil.Yinede Allah sizleri Muvaffak eylesin,iyi is yapiyorsunuz.

    • Değerli yorumlarınız için teşekkürler mehmet bey. Türkiye’de maalesef vergiler çok fazla olduğu için, özellikle ithal olan solar ürünler pahalı olabiliyor.

  12. Yapmak istediğim yer elektrik şebekesine 2 km uzaklıkta bu yüzden bende kendi kendine yetebilen bir ev olsun istiyorum bu paneller kış ayında kombiye yeterli elektriği sağlarlarmı acaba veya tüm saydığım bu cihazları çalıştırmak için çatıdaki alan yeterli olurmu her kat 123 metrekare. Bir nevi bu ev tamamen ekolojik gibi olucak hiçbir fosil yakıt olmadan(Acil durum için dizel jeneratör hariç) sistemin işlemesini istiyorum bu kombiyi kışın kullanırken sorun yaşamamak için nasıl bir sistem kullanmalıyız? Şimdiden teşekkür ediyorum.

    • Öncelikle böyle güzel bir düşünceniz olduğu için sizi tebrik ediyorum. Eğer akü destekli bir sistem tasarlanacak ise jeneratör zorunlu (bu büyüklükteki bir sistem için). Ve yeterli sayıda ve güçte akü koyarsanız, yaz ve kış sizin işinizi görecektir. Yalnız, bu tarz sistemlerde akü bankasına/grubuna iyi bakmak gerekiyor. Haftalık olarak akülerinizdeki değerlere göz atabilir ve arızalı olan bir akü tespit ettiğiniz zaman, o aküyü hemen değiştirmeniz gerekmektedir. Çünkü büyük akü gruplarında 1 veya daha fazla akü bozulursa, o bozuk akü diğerlerini de çabucak bozabilir. O yüzden bu sistemlerde en önemli faktör akülerdir. Bunun dışında pek bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Tabi anlattığınız sistem de size çok fazla maliyetli olabilir. Bu yüzden bu parayı harcamaya değermi diye iyi düşünmeniz gerekmektedir. İkinci alternatif olarak ta Ongrid sistem yapabilirsiniz. Sistemi yapacağınız eve şebeke elektriğini getirebilir ve yasal prosedürleri tamamladıktan sonra bedava elektrik tüketebilirsiniz. Ongrid sistemde ise benim tahminim, yapacağınız yatırımın amortisman süresi 10-12 yıl gibi bir süreyi bulabilir. Her ikisini de yapabilirsiniz.

  13. Merhaba, bende cesmedeki yazligima yaptirmak isterim. 200-250 m2 catim var. Hepsine yaptirmak istesem en iyi malzeme ile. kendim disinda satsam kazanc saglayabilirmiyim. Tabii bu kadar m2 deki fiyat yaklasim ne kadara mal olur anahtar teslimi ?
    Tesekkürler/Saygilar

    • Gülşah hanım, çatı alanı çok küçük olduğu için size çok fazla bir kazanç getirmez. Çünkü satılan enerji birim fiyatı ile tüketim birim fiyatı farklıdır. Siz tüketim amaçlı yaptığınız taktirde yatırımın geri dönüşü daha çabuk olabilir. Normal şartlarda çatı sistemlerinde 1 kW için 6,4 metrekare alan yeterlidir. Sizin çatınıza toplam sığabilecek sistem 39 kW’tır (tabi güneş paneli için kullanılabilir alanı 250 metrekare düşünürsek). Bu tesisin ise yıllık kazancı yaklaşık 25.000 TL kadardır. 200.000 TL’ye yakın da yatırım maliyetiniz olur.

    • DUX YAPI OLARAK YAZLIK YERLER ICIN YENILENEBILIR ENERJI BLOKLARININ KURULUM VE DESTEK HIZMETLERI VERIYORUZ…DOLAYISI ILE TEDAŞ İLE BAĞLANTINIZ KALMIYOR COK UYGUN FIYATLARA ÜCRETSİZ ENERJİ KULLANABILIYORSUNUZ…
      ILETISIME GECEBILIRSINIZ: TEL = 0534*******

    • Yunus bey, güneş enerjisi ile klima çalıştırmak hakkında detaylı bir makale hazırlayacağım. Muhtemelen 1-2 ay sonra yayınlarım. Cevaplarınızı daha detaylı olarak o makale de bulacağınızı temenni ederim. Yorumunuz için teşekkürler

  14. Merhaba. 100m2 kapalı alana sahip bir köy evinde panel veya gücü arttırarak elektrik ile çalışabilecek kalorifer ısıtma sistemi yapılabilir mi? Teşekkürler.

    • Yapılabilir yıldırım bey. Ancak çok pahalıya maal olur. Eğer şebeke bağlantılı yani ongrid güneş enerjisi yapacaksanız belki daha ucuza yapılabilir. Ama offgrid yani akülü sistem yapacaksanız hem daha pahalı olur hemde sistem çok büyük olacağı için, aküler sürekli sıkıntı çıkartabilir.

  15. Merhabalar kandıra daki bağ evime konteynere 2 oda 21 m2 buraya hafta sonları için veya devamli enerji için 1 mini buzdolabı 3 ad led lamba 1 37 ekran tv ve telefon sarji için ne kadarlık bir enerji ihtiyacım olur maliyeti nedir yardimci olursanız sevinirim teşekkürler

    • Selehattin bey, şuan okuduğunuz yazımdaki sistem sizin için uygundur. Extra olarak 1 adet akü daha ilave edebilirsiniz.

  16. Merhaba 150 metrekare müstakil bir dairenin suyu ısıtma ( aylık 1000 litre sıcak su ) 82 ekran lcd tv ( ayda 60 kw) buzdolabı ( ayda 90 kw) bulaşık ( ayda 30 kw ) 1 çamaşır makinesi ( ayda 50 kw ) 12000 btu klima ( ayda 100 kw ) 2 laptop ( ayda 3 kw ) extra aydınlatma olarak ( ayda 6 kw ) elektrlkli ev ale ( ayda 10 kw ) olmak üzere şebeke destekli bir sistem olmak üzere özellik ve anahtar teslim maliyet tablosu verebilirmisiniz. ne kadar zamanda amortisman sağlar cevabınızı bekliyorum.Saygılarımla iyi çalışmalar.antalya manavgat bölgesi için.

    • Mehmet bey, bahsettiğiniz sistem basit bir sistem değil. Ciddi bir fiyat ve maliyet çalışması gerekmektedir. Ancak, bu büyüklükte bir sistemi eğer amortisman süresine göre yapacaksanız, çok uzun bir süre de amorti eder. En az 10-15 yıl diyebilirim.

  17. 18 btu klima var şebeke enerjisi ile çalışan bunu güneş enerjisine çevirmek istiyorum klima öylen 12 den öbür gün sabah 9 A kadar çalışıyor invertr klima buna ne tür malzemeler almalıyım ve bana maliyeti ne kadara mahal olur fiyat bilgisi alabilirmiyim

    • Emrullah bey, inverter klima için detaylı bir makale hazırlıyorum. Yakında sitede yayınlarım. Umarım cevabınızı o yazımızda bulabilirsiniz.

  18. merhaba ınanın ben bu devlet enerjı ozelestırmesınden sıkıldım ve araysa gırdım vallahı fatura odemekten canım cıktı resmen somuruluyoruz bundan dolay bıktım 40 tl lık fatura 180 tl hersey gecıryorlar bızlere ıs yerı ıcın ortalama ne kadar malyet olur sızden rıcam bunu paylasırmısınız bırde eger sız bu ısı yapıorsanız numaranızı atarmısınız

    • Ahmet bey, 180 TL’lik elektrik faturası için güneş enerjisi kuracaksanız hiç tavsiye etmem. Çünkü en az 1 yıl bürokratik işlemler sürüyor. İşin proje maliyeti var. Yani sizin anlayacağınız, 30 bin TL tesisin maliyeti olsa, bu fiyata ilave 30 bin TL proje vb maliyetler olur. O yüzden, şu aşamada tavsiye etmiyorum. Yasal düzenlemelerin yapılmasını beklemekte fayda var. Yorumunuz için teşekkürler

  19. Harika bir yazı olmuş. Bu işle ilgilenen bizler için çok detaylı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim.

    • Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim Hasan bey. Böyle yorumlar bizlere daha kaliteli makaleler için yazma isteği doğuruyor.

  20. Meraba ben evimde bu hidrojen kombi kullanmak istiyorum elektrikle çalışan sadece bu kombine çalıştıracak nasıl bir sistem kurmak gerekiyor ?

    • Samet bey, elektrikli kombiler, doğalgazlı kombilerin tükettiği doğalgaz faturasının yaklaşık 2-3 katı kadar elektrik tüketmektedir. Örneğin, doğalgazlı kombi ile aylık 200 TL faturanız geliyorsa, aynı ısınmayı elektrikli kombiyle yaptığınızda, aylık elektrik faturanız 400-500 TL gelir. 500 TL’lik elektrik faturasına göre sistem hesabı yapmak gerekir. Bahsettiğim sistem de muhtemelen 30-50 bin TL arasında çıkabilir diye tahmin ediyorum. Net maliyet için detaylı bir fiyat çalışması yapmak gerekiyor. Bana sorarsanız, böyle bir sistemi ben size tavsiye etmem. Çünkü amortisman süresi çok uzun olacak. Eğer ilerde yasal düzenlemeler olursa, o zaman yapmak daha mantıklı. İlginiz için teşekkürler

  21. Sayın yönetici, öncelikle makaleniz için teşekkürler. Çok güzel izah etmişsiniz. Birde sorum olacak. Güneş enerjisi 1-2 seneye ucuzlayacak diyorlar. Bu doğru mu? Böyle bir şey söz konusu olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

    • Bu sorunuzun cevabını şuan vermek çok erken. Ama güneş paneli teknolojisi çok hızlı gelişmektedir. Ve bu gelişmeler ile muhtemelen önümüzdeki yıllarda birim fiyatları da düşecek gibi görünüyor.

  22. öncelikle tebrik ederim site iyi olmuş ama yukarıda yazan bilgilerin hepsi teorik beklentidir pv solar sistemlerinde orlama verim %70 dir yani 150 w lık panel kullandıgızda evde prizden alcagın deger ortalama %70 az olacaktır yani yukarıdaki degerler gercekte alcagınız degerler degildir bu yuzden sistem tasarlarken ihtiyacı karsılacak pv solar sistemi iyi tasarlamak gerekir

    • Yorumunuz için teşekkür ederim muhammed bey. Ancak yazıyı sonuna kadar okusaydınız daha iyi olurdu. Yukarıdaki bilgiler gerçek değerlerdir. Ancak sistem sadece hafta sonu kullanımı için tasarlanmıştır. 7 gün 24 saat değil.

  23. Merhaba,
    Yazınız için teşekkür ederim. Bodrumda yaşıyorum ve evime güneş enerjisi için panel taktırmak istiyorum. Prefabrik bir ev tercih ettim henüz bitmedi ama dış cephesi korumalı ve ısı kaybını önleyici bir vaziyette sipariş verdim. bütün evi dizayn ederken watt değerlerini (led,A+ vb. gibi) ön plana alarak hareket ediyorum ancak bunu uygulayacak teknik bilgim yok. yaptırmak istediğimde ise teknik olarak güvenebileceğim bir firma bulamadım. Bu konuda tavsiyeniz var mı? bir de Tesla’nın solarcity projesi ile bu sistemin ne gibi farklılığı var?

    teşekkürler..

    • Değerli yorumunuz için teşekkür ederim buğra bey. Güneş enerjisi sistemi kullanılacak ise tüm elektronik eşyalar A+ sınıfı olmalı. Ayrıca aydınlatma ürünleri de Led olmalı. Tasarruflu ampulleri de tavsiye etmem. Sistem tasarımını yaparken bazı veriler olmalıdır. Bunlar, kullanılacak cihazların hafta da kaç gün, günde kaç saat ve watt cinsinden güçleri nedir? Bu sorulara istinaden net bir cevap vermek mümkün olabilir. İyi günler dilerim

  24. Merhaba ben kirsal bolgede organik koy tavuk cifligi yapmak istiyorum 100 metrekarelik bir kumes icin led aydinlatma dusunuyorum gunduz sorun yok gece ise en fazla 7 saat aydinlatma verecek bir sistem nasil olmali ve bu konuda oneride bulunacaginiz lamba modeli ne olur acaba…

  25. MERHABA….BEN SADECE TEBRİK ETMEK İSTEDİM YAZILARINIZ KEYİFLE OKUDUM…GÜZEL YURDUMUZUN BOL GÜNEŞİNDEN FAYDALANAMIYORUZ ..BİLİNÇSİZ YAPTIĞINIZ ZAMANDA ÜLKEMİZ ATIK ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜYOR…SAYENİZDE BİLİNÇLENİP DOĞRU YAPILIRSA İSRAFTA ENGELLENİR…TEBRİK EDERİM ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK…

    • Muzaffer bey, bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Böyle yorumlar duymak bizi mutlu ediyor. Yakın zamanda yine bu konuyla ilgili uygulamalı bir yazı paylaşacağız. Bizi takip etmeniz dileğiyle.

  26. Merhabalar öncelikle verdiğiniz bu güzel bilgiler için çok tşkler benim sorunum şu 120 m2 evim için içeride beyaz eşyalardan çamaşır makinesi buzdolabı televizyon bulaşık makinesi mevcutta bulunmakta bunların hepsini çalıştığını düşünürsek benim ne kadarlık bir güneş paneli ihtiyacım söz konusudur. ve hocam ortalama fiyat değerleri ne kadar çıkmaktadır.

    şimdiden çok teşekkür ederim

    • Hasan bey, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Size sorum, bulunduğunuz yerde yani mevcutta elektrik şebekesinden faydalanıyormusunuz? yoksa elektrik olmadığı için mi bu sistemi düşünüyorsunuz? Buna göre size bir öneri verebilirim. Birde, bu cihazlar haftanın 7 günü de çalışıyormu?

  27. Vatandaşa faydalı yazınız için teşekkürler. Kurulumu siz yaparsanız Gaziantep’te bir köy için fiyat farkı ne olur? Ev 150+150 metre kare iki daire halinde. Bir dairede ne varsa kliması dahil hepsi olacak. Tüm elektrikli aletler A sınıfı. Ayrıyeten evin etrafı için aydınlatma olacak. Şebeke elektriği de olacak. Bu iki dairenin kurulum ücreti dahil fiyatı ne olur ve ortalama kaç yıl kullanabilirim?

    • Süleyman bey, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Ancak, ben kurulum veya bu işin satışını yapmıyorum. Sadece güneş santralleri hakkında ticari iştiraklerde bulunuyorum. Sorunuzun cevabını verebilmem için, bahsettiğiniz evdeki aletlerin günlük kullanım süreleri ile haftalık kullanım sürelerini bilmemiz gerekmektedir. Aksi halde offgrid güneş enerjisi için bu şekilde bir cevap verebilmem mümkün değil. Cihazların güçleri ve kullanım süreleri hakkında bilgi verirseniz, size bir cevap verebilirim.

      • Fatih bey evde yıl boyu kalacağız. Yani cihazlar mevsimine göre 24 saat çalışacak şekilde olacak. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, derin dondurucu, su ısıtıcısı, elektrikli fırın, ütü, televizyon, klima, bilgisayar, elektrikli süpürge, aydınlatma ve ufak bir elektrikli calaskar (yılda 2-3 kez kullanılır. Saymasak da olur.) . Aman klimayı açmayalım şalter atar yeterli gelmez derdimiz olmasın dersek ne kadara malederiz acaba? İlginiz için teşekkürler.

        • Süleyman bey, bahsettiğiniz sistem baya bi yüklü bir sistem. Oturup tek tek hesaplamak gerekiyor. Ancak, size kabaca bir fiyat verebilirim (sizi bilgilendirmek maksatıyla). Muhtemelen 15.000 ila 30.000 TL arasında bir maliyeti olabilr. Eğer böyle yüklü bir sisteminiz varsa, muhakkak sistemde jeneratör de bulundurun. Çünkü havanın kapalı olduğu dönemlerde, aküleri aç bırakmamak gerekir. Teşekkürler.

          • Teşekkür ederim. Şimdilik hiç avantajlı değil şebeke elektriği kullanabilenler için. İnşAllâh kısa zamanda fiyatlar biraz daha aşağı düşerse o zaman elektrik satıcılarının faturalarını ve yüzlerini görmeyiz.

  28. Merhaba,
    Benim İstanbul Ömerli kasabasında 35 m2 bağ evim var hafta sonları 2 lamba 1 mini buzdolabı 1 tane ip kamera kullanabilecegim bir enerjiye ihtiyacım var,Yandaş tan elektrik alırsam bana 2.500 tl ye maloluyor.Solar enerji maliyeti hakkında bilgi verebilirsiniz memnun olurum.Teşekkür ediyorum şimdiden…

    • Cüneyt bey, size 2 adet 150 watt ve 2 adet 90 Ah akü yeterli olur. Ayrıca, 1000 watt inverter işinizi rahatlıkla görür ama tavsiyem 1200 watt modifiye sinüs inverter alın, rahat edersiniz. Teşekkürler.

  29. Bize kattıgınız bilgiler için çok tşk ederim fatih bey

    haftanın 7 günü bu cihazların tamamı çalışıyor durumda olmayacaktır ailemin de fedakarlıgı ile misal çamaşır makinası çalışırken tv seyredilmeye bilir gibi bir durum degerlendirmesi yapabilirsek (tabi sabit olan buzdolabı gibi cihazları sabit ve sürekli olarak çalışanlardan sayabiliriz) Mevcut elektrik hattı bulunmaktadır. Güneş enerjisinden faydalanmaktan yanayım

  30. Fatih bey sadece evdeki lambalar ve bir adet tv calistirmak icin nasil bir sistem öneriyorsunuz.saygılar

    • Mehmet bey, cüneyt bey için önerdiğim sistem sizinde işinizi görecektir. Tabi, burada mini buzdolabından bahsediyorsanız geçerlidir. 2 adet poly güneş paneli + 2 adet 90 ah akü + 1200 modifiye sinüs inverter + 20 veya 30 Ah şarj kontrol cihazı yeterli gelecektir. Teşekkürler.

  31. Fatih bey bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.
    Ben iki yıl önce 4 panel ve 4 akülü bir sistem yazlık evime yaptırmıştım. Çamaşır makinesini çalıştırmıyor. 2katına çıkarmayı düşünüyorum. O zaman (2 yıl önce) için 7500tl ödemiştim. Üzerindeki malzemeler (inventer vs) düşündüğüm yeni sisteme uyum sağlarmı daha doğrusu maliyeti düşürür mü diye sizi rahatsız ettim. Veya bu konuda bir tavsiyeniz var mı?..

    • Adil bey, mevcuttaki inverter gücü eğer çamaşır makinenizi veya diğer cihazları kaldırıyorsa, değiştirmenize gerek yok. Bunun dışında güneş paneli sayısını değiştirmeyeckseniz, şarj kontrol cihazınızı değiştirmenize gerek yok. Ama 2 yıllık bir sürede güneş panelleri ve akülerde yıpranma olmuştur (teknik olarak). Bu yüzden size tavsiyem, mevcut aküleri ve güneş panellerini bir dostunuza satabilir ve aküleri ve güneş panellerini Sıfır olarak alabilirsiniz. Eğer eski aküleri, yeni aküler ile birlikte çalıştıracaksanız, yeni akülerin de ömrünü ciddi anlamda kısaltmış olursunuz. Teşekkürler.

  32. Öncelikle çok teşekkür ederim. Makine mühendisliği öğrencisiyim ve gelek elektrik fiyatının fazla olması yaşadığım çevrenin güneşli günlerinin fazla olması beni kesinlikle böyle bir araştırmaya itti ve yazınız çok bilgi edinmemi sağladı. Kafamda bir kaç soru olacak biz bu sistemi geceleri depo edilmiş sistemden gündüzleri ise bataryadan kullanmadan yapma ihtimalimiz varmıdır ?

    • Hasan bey öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Bahsi geçen bu sistemi batarya olmadan kullanma şansımız yok. Sadece gece değil gündüz de elektrik tüketiminizi bataryadan yapıyorsunuz.

  33. Değerli Fatih bey kardeşim güzel paylaşımlar yapmışsın. Bir sor olacak bizim kurumumuzda örneğin 30 kv ups var .Benim şöyle bir düşüncem var bu ups de zaten en maliyetli olan şey yani akü ve inverter var. neden bunu güneş enerjisiyle tetikleyemiyoruz. Bunu nasıl yaparız . Bunu bi makale bile yapabilirsin bence .

  34. Merhaba yönetici bey, ben köy evine güneş enerjisi düşünüyorum fakat ev eşyası biraz fazla buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi ve tv var artı diğer küçük ev aletleri ve aydınlatma van da yaşıyorum özellikle kışın verim almak istiyorum. Hiç sorun yaşamak istemiyorum. Bu doğrultuda en çok işimime yarayacak teknolojik elvanter ve verim kaça mal olur?

    • Emrah bey, bahsettiğiniz sistem oldukça yüklü ve maliyetli bir sistemdir. Bu sistemi jeneratör desteği olmadan kullanırsanız çok sıkıntı yaşarsınız, özellikle kış aylarında. Yaklaşık 50-60 Bin TL gibi bir maliyetinin olduğunu düşünüyorum. Yalnız, bu sistemde mutlaka jeneratör desteği olmalı ve aküler hiç aç bırakılmamalı. Güneşin yetersiz olduğu zamanlarda, jeneratör ile akülere takviye yapılmalı ki sistemi uzun ömürlü kullanın. Yorumunuz için teşekkürler.

    • Erol bey, dediğiniz sistemi ongrid ile yapmak mümkün. Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek bir düzenleme var. 50kW altındaki tesisler için başvuru koşulları ve şartları oldukça kolaylaşacak ve dolayısıyla bahsettiğiniz sistem içinde maliyetler ve yaptırımlar düşecektir. İlerleyen aylarda bu sistemi düşünmek çok mantıklı ama şimdi değil. Teşekkürler

  35. Teşekkürler açıklamalarınız için. Ben de evime yapmayı düşünüyorum yalnız benim evim büyük enerji ihtiyacını nasıl hesaplıyacağımı bilemedim 11tane led lamba var. Evde aynı anda en fazla yansa 6saat 6sı yanar iki tane buz dolabı var bunların ne kadar ihtiyacı olduğunu bilemiyorum. Tv de evde yaşlılar var illaki günde 8-10 saat açık olduğu oluyor. Bu ev de yaz kış oturuyoruz ilk önce evin günlük enerji ihtiyacı belirlemem gerikiyor sanırım ama nasıl belirleyeceğim konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

    • Fatih bey, eğer net bir şekilde aylık tükettiğiniz elektriği hesaplamak istiyorsanız, cihaz güçlerine bakmanıza gerek yok. Eğer mümkünse son 12 aya ait elektrik faturalarına bakmanız yeterlidir. Elektrik faturasında aylık ne kadar elektrik tükettiğiniz kwh cinsinden yazılıdır. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

  36. Üstad Merhaba, yazilarinizi bir muddettir takip ediyorum. Faydali bilgilendirmeleriniz icin oncelikle tesekkur ederim. Soruma gelecek olursam :

    Hibrit bir sistem kurmak cabasindayim. Almayi dusunduklerim: basitten baslamak kaydiyla 1 adet 250 watt polikristal (bunu 2 ye de cikarabilirim) gunes paneli 1 adet 500 watt ruzgar turbini (bunlari ayni akuye baglamak icin sarj kontrol cihazlari farkli mi olmalidir yoksa 2 adet akuye ayri olarak mi sarj vermeliyim?) elimde mevcut olarak 3 kv tuncmatik online ups var 1 adet 200 ah jel aku. Kablo vs zaten alinacak. Sonuc olarak yapmayi dusundugum sey off grid sistem kurup sebekeden bagimsiz evimin 1 odasina basit cihazlari (led serit 5m, led ampul, laptop, hdd kutusu, usb fan, vb) calistirmasi icin sistem kurmak. Hedefim gunes panelinden gelen ve turbinden gelen enerjiyi sarj kontrol ile temiz olarak akude toplayip ve onu da 3 kv ups e vermek (ups te aku baglama yeri var, akuyu nasil baglamaliyim? sistemlerden gelen enerjileri direkt ups e mi yoksa once akuye sonra ups mi?) ordan da direkt cikis alip akim korumali priz ile cihazlari calistirmak. Oneriniz nedir? Ne yapmaliyim? Konu hakkinda az cok bilgim var spesifik anlatabilirsiniz. Simdiden tesekkur ederim.

  37. Bir daireyi kisin gunes enerjisi ile isita bilirmiyim bana malumat yazarsaniz memnun kali fiat hakkinda bilgi verseniz sevinirim

    • İbrahim bey, mevcut doğalgaz sistemini kullanarak ama doğalgaz kombiniz yerine elektrikli kombi takarak kışın evinizi ısıtabilirsiniz. Tabi burada evinizi ısıtan elektrikli kombidir. Güneş enerjisi elektrik üreterek, elektrikli kombinin tükettiği elektriği karşılamaktadır. Teşekkürler.

  38. 24 kw lik elektirik li kombi nin elektirik ihtiyacı için hangi panel uygundur 5ay kış desek hergün günüsü olunca için 12 saat kombi günde çalışsa nasıl bir güneş paneli almamız gerekir

  39. aylık 1000 KWH kullanmaktayız bu tüketim için güneş paneli tüm masrafıyla ve araçlarıyla satış linki dahil bir öneride bulunur musunuz?

  40. Merhaba ,
    Yazınızı okudu , gayet anlaşılır şekilde yazılmış.

    Benim de şahsıma ait bir sorum olacak izninizle.

    Ben arıyım , arı işiyle ilgileniyorum. Dağda çeşitli bölgelerde önemli konumlarda arı kovanlarım var.
    Köy evinden km lerce uzakta olduğu için , ve bir kaç bölgede olduğu için kontrol etmek çok zor.yabani hayvanlardan korumak istiyorum arılarımı.

    İhtiyacım olan şey , bir ağaç veya düz direğe takacağım sensör ile, arılarıma saldırmak isteyen yabani hayvanları, alarm ve ışık ile engellemek korkutmak istiyorum. Hem sensör , hem alarm hemde 3-4 noktada alarm çaldığında yanacak ampül led vs ile başarılı olacağımı tahmin ediyorum.

    Yerleşim noktasına uzak olan bu yerlere değil elektrik çekmek, bir Allahın kulunu dahi bulamazsınız.

    Uzak mesafe olduğu için enerjisini güneşten alacak , aküye yükleyecek , ve ihtiyaç anında aküden alacak.

    Umarım hayal ettiğim düşüncelerimi size anlatabilmişimdir.
    Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
    Kolay gelsin.

    • Hüseyin bey bahsettiğiniz sistemi yapmak mümkündür. Açıkçası benim çok hoşuma gitti. Burada yapmanız gereken şey, sistemde kullanılacak tüm cihazların gücünü hesaplamak ve akü ihtiyacınızı tespit etmek. Ardından, güneşlenme ve kullanım sürenize göre güneş paneli gücünü tespit etmektir. Yukarıdaki sistemi örnek alarak, böyle bir şey tasarlayabilirsiniz. Size başarılar dilerim, yorumunuz içinde ayrıca teşekkür ederim.

  41. merhaba kucuk bır evım var arıcılıkla ugraşıyorum evımde aksamları uc oda ıcın lamba kullanacagım ve dısarıyada projektor kullanacagım ayrıyetten aksamları sabaha kadar arıları korumak ıcın tellere elektrık verecegım bunun ıcın kullanmam gereken malzemeler kac watlık panel aku vs. kullanmam lazım yardımcı olurmusunuz. kolay gelsin.

  42. Güneş enerjisi temiz ve yenilenebilir bir kaynak olduğu için birçok çalışma alanına sahip olmuştur. Elektrik üretiminden ısıtma, sıcak su elde etme ve aydınlatmaya kadar uzanan pek çok geniş kullanım alanı mevcuttur.
    Yenilebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi panelleri elektrik üretimindeki yeri günden güne daha da artmaktadır. Türkiye’de de bu alanda yapılan uygulamaların sayısı son derece hızlanmış durumdadır. Güneş enerjisi elektrik üretiminde çok kullanılmasa da alt yapısı hazırlanmıştır. Son zamanlarda Türkiye’de enerji sektöründe çok büyük gelişmeler gerçekleşmiştir. Sektörün büyümesi adına birçok çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları bakımından geniş ve büyük bir potansiyele sahiptir. Bu sebepten dolayı güneş enerjisi ön plana çıkmaktadır. Diğer devletlere göre Türkiye’nin yıllık güneşlenme süresi oldukça fazladır.Türkiye’nin yılık en fazla güneş alan bölgesini değerlendirirsek Güneydoğu Anadolu Bölgesi denilebilir. Ardından Akdeniz Bölgesi takip etmektedir. Türkiye’de yıllık elektrik üretimi 255 milyar 337 milyon kilovatsaattir. Bu elektriğin birçoğu doğalgaza bağlı elektrik üretim alanlarında elde edilmektedir.

  43. merhaba. tübitak projesi kapsamında seraların ısıtılması amacıyla ısı ampullerı kullanmayı düşünüyoruz. bunun için güneş paneli kurarak elektriği buradan sağlayacağız. sistemi kısaca özetleyecek olursam ısı duyarlı sensör yardımıyla ısı ampullerı calısacak ve böylece ortamın sıcaklıgını belli bir derecede tutmak istiyoruz. tabi bunun için güneş enerjisi ile elde edilen elektriğin aküde depolanması gerekiyor. çalışmamız deneme amaçlı ve 4 metrekarelik sera alanı kurduk. güneş paneli sistemi bu denememiz için bize ne kadarlık alsak yeterlidir. ampuller günde ortalama 6 saat calışacak.

  44. öncelikle selam vermek isterim.
    afedersiniz ama benim şu şekilde bir sorum olacak.
    12000 btu klima çalıştırabilecek bir sistem kurmak istiyoruz.
    ve işin içinden çıkamadık tam olarak bu mevzulara yabancıyız. piyasadaki üçkağıtçıların eline de düşmek istemiyoruz.yardımcı olmanızı isteyebilirmiyim acaba.

    ilginiz için teşekkürler

  45. Merhaba yazinizi dikkatle okudum oncelikle tesekkur ediyorum sebeke elektrigi olmayan yayla evimiz icin gunes sistemi ile elektrik ihtiyacimizi karsilamak istiyoruz fakat soyle bir sistem kurulabiliyor mu evde 24 saat calisacak orta boy(mini degil en kucuk boy A sinifi buzdolabi tabi ust kismi donduruculu oluyor)camasir-bulasik makinesi dalgic pompa elektrik supurgesi ve 3-4 ampul ile aydinlatma ve en az 6 saat televizyon birde telefon tablet sarj edilecek tabiki yani 3 odali bir evin normal elektrik sarfiyatini karsilayacak bir sistem endiselenmeden rahatca kullanilacak bir sistem kurulabiliyor mu?fiyati ne kadar olur assagi yukari bu arada diger tum elektronik aletler buzdolabi tv gibi sifirdan alacagiz maliyeti malzeme ve montaj ucreti olarak verebilirseniz cok makbule gecer tesekkurler…..

  46. merhaba biz hobi evi gibi 30 veya 50 m2 olan prefabrik evin elektriği için güneş enerjisi düşünüyoruz sizce uygun olurmu yada ne yapsak daha uygun olur yazları gidilecek tatil amaçlı ne kadar tutar bilgi verirmisiniz

  47. Tavuk kümesim için aydınlatma sistemi kurmak için güneş enerjisinden yararlanayım diye araştırma yaparken rastladım yazınıza çok faydalı bir yazı olmuş ev içinde düşünmeye başladım artık. Önceleri nereden başlayacağımı bilemiyordum bu yazı çok işime yarayacak.

  48. Öncelikle verdiginiz bilgiler icin tesekkurler ben ceviz bahcesi kuracagim icinde 2 kuyu olacak su pompasi ve 2 daire olacak ahir v.b gunluk 30 kw max ama risk almadan günĺuk 30kw elektirik uretebilecegim sistemde kac panel ya 150 mtre kare bir binanin catisi yeterli gelecekmidir bana kiş icin verim alabilirmiyim örnegin acik hava faka hava bulutlu güneş yok yinede verim verirmi bana bu sistem kaça mal olur saglikli bir sekilde beni idare edecek bir sistem ucuzua tabikide kacmam cevabiniz icin simdiden tesekkurler

  49. Merhaba Fatih Bey,
    Öncelikle bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Benim bazı sorularım var.Sulu akü veya kuru akü kullanımı jel aküye oranla dahamı faydalıdır? Birde 21 metrekare bir konteynerde 1 led tv (93 w tüketim), 1 buzdolabı (1500 watt), 1 next&nextstar recever ( 10 w) ve 3 adet led ampül mevcut. Bunun için 2 Adet 150Ah jel akü, 4 adet 150 watt panel, 3000 watt inverter ve şarj kontrol cihazının bütün olduğu bir sistem satın aldım. 24 V akım. Fakat aküleri tam olarak doldurup 1,50 gün cihazları kullandıktan sonra aküler boşaldı ve bir daha kesinlikle dolmadı. Dolan miktarı ise buzdolabını kesinlikle çalıştırmıyor sadece 2 saat tv izleme ile tükeniyor.Bu 1,50 günlük süreçte buzdolabı 24 saat , tv 6 saat çalıştı, 2 ampül ise en fazla 5 saat çalıştı. Bu sistemdeki sorunu bir türlü çözemedik aldığımız yerle hale uğraşıyoruz. Bu sorun neden kaynaklanmaktadır. Bu kullanılan panellerin aküyü 6 saatte doldurması gerekmiyor mu. 6 saatte dolan akünün bile bize günlük ihtiyacımızdan fazla enerji vereceği hesaplanırken biz neden hiç verim alamıyoruz. Sanki paneller hiç doldurmuyor. Aküleri oto elektrikçide kontrol ettirdik hiç sorun yok.

  50. merhabalar. osmaniye’den yazıyorum.

    yayla evimiz için güneş enerji sistemi kurmak istiyoruz. mini buzdolabı ve lamba çalıştıracağız sadece. mini buzdolabı arçelik marka, kataloğunda enerji sarfiyatı 320 watt/gün olarak belirtilmiş. aydınlatma ise led şeritlerle yapıcaz. bunun sarfiyatı ise yaklaşık 15-20 watt/saat. toplamda en fazla 5 saat çalışacak aydınlatma. yani toplam 80 watt aydınlatmaya harcayacağız. günlük toplam sarfiyatımız 400-450 watt olacak. bunun bize maliyeti ne kadar olur acaba? bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız çok memnun olurum. saygılar.

    mail adresim: dogan3061@gmail.com

  51. Bi yerde kardan dolayı deforme olan paneller var. Sağlamlığını ölçerek alıp sağlam olanları götürüyorlarmış ? Ben de gidip oradan alacamda sağlamlığı nasıl ölçebilirim ?

  52. Rumuz ; ( Kurşunkalem)
    Merhabalar,Verdiğiniz bilgiler ile benim gibi bir çok kişiyi bu konda aydınlattınız,Bunun için teşekkür ederim.
    Ben Yaklaşık 15-20 m3 bir karavan hazırlayıp karavanda yaşamayı planlıyorum.Bunun için karavanda kullanmak istediğim elektirikli ev aletleri için ;
    (Tüm Cihazlar Yeni Nesil ++ enerji olma kaydı ile)

    *Buzdolabı (sürekli açık)
    *TV (55 ekran Led)
    *Çamaşır makinası ( haftada 1 kullanım)
    *6-7 bin BTU klima (Günde ortalama 10 saat)
    *Bulaşık Makinası (olmayada bilir)
    *Ütü vb.
    Ev aletlerini günlük yaşamda sorunsuz bir şekilde çalıştırabilecek Güneş Paneli – Akü vb.malzemeler hakkında fikrinizi almak istiyordum.Bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum.Şimdiden teşekkür ederim.Kalın sağlıcakla.

  53. Merhabalar ;
    Yazlık evimin bahçesinde bulunan aydınlatma direklerini 10 adet güneş enerjisi kullanarak aydınlatmak istiyorum. Piyasadan aldığım tekliflere pek güvenemedim. Nasıl bir sistem yapmalıyım. Sistemi kendim yapmak istiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
    İyi çalışmalar dilerim

  54. Berk, bilgi yüklü makaleniz için çok teşekkür ederim. Benim 70 mt2 bahçe içnde yazlık evim var. Bahçedeki ağaçların sulanması için bahçemin içinde artezyenin yanıbaşına bir tahta direk dikerek “tarımsal sulama amaçlı elektrik” çektirdim. Yaz aylarında aynı elektrikten ev için faydalanmam mümkün mü? Değilse A++ buzdolabı, bilaşık makinesi ve 4-5 tane led lamba ve led tv kullanmak için gerekli güneş paneli özellikleri ve maliyeti konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum. Selamlanımla.

  55. Fatih bey kolay gelsin . tek sorum olacak. bakımsız jel akü mü yoksa ağır akü diye tabir edilen bakımlı aküyü mü tavsiye edersiniz.

  56. Ben normel oturdugum ev icin dusunuyorum 3+1 ev suanda elekrik alamiyorum imardan dolayi. Onun icin gunes enerjisi dusunuyom fiyatlari nasil ve ne kadar dayanikli vcp verirseniz sevinirim

  57. Merhabalar
    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Bir sorum olacak size 5 m2 bir Odam var ve bu alanı Aydınlatmak istiyorum.Maliyet ve kullanacağım panel hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
    Bir Lamba rahatlıkla işimi görür
    Telefon Şarjı olursa süper

  58. Merhaba. 4 daire + 3 dükkanlı olan bir binanın 7 /24 elektirik enerjisi ile,
    Sadece o binada bulunan, 2 dairenin, 7/24 elektrik enerjisi sisteminin maliyeti ne kadar olur acaba.
    Teşekkürler.

  59. Merhaba ,

    Hobi bahçesi evim için kuracağım sistemde kullanacaklarım 1 adet led tv 5 adet led ampul. Bu sistem için 1 adet 160 watt güneş paneli , 1500 modifiye inverter , şarj kontrol cihazı ve son olarak 100 ah 1 adet akü almak istiyorum. fakat akü konusunda karar veremedim. Jel akü mü alalım yoksa kuru tip akümü hangisini önerirsiniz maddiyatta önemlidir.İyi çalışmalar.

  60. Çok açıklayıcı bilginiz için teşekkür ederim.Benim 90 m2 alanında bir konteyner ev var. Rulo çim işi ile uğraşıyorum. Jeneratör çok masraflı oluyor. Konteyner için bir hesaplama talep ediyorum sizde. Kulanılacak olan Buzdolabı,3 tane aydınlatma ve Elektrikli şofben. Nasıl bir hesaplama yaparsak bu işin altından kalkabiliriz. Kulalnılacak olan sistem 7 gün 24 saat. Rüzgar enerjisi ile bir çalışma yapıyorum hangisi maliyet olarak ucuza kaçarsa o şekilde hareket edeceğim. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler iyi çalışmalar.

  61. 24 dölüm arazim var izmirde burayı güneş bahçesi tarlasına çevirmem yasal süreçler hakında bilgi almak istiyorum tabi böyle bir projenin maliyeti 1milyonu geçermi

  62. Çok değerli bilgileri paylaşmanız ve yardımcı olmanız harika bir şey. Tüm insanlar adına teşekkür ediyorum. Başım sıkıştığında mutlaka size ileteceğim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here