Evt S1 son zamanlar da gündeme bomba gibi düştü. Ve türkiye’de yerli otomobil konusun da güzel bir başarıya imza attılar . Kim mi? Hacettepe üniversitesi tabiki.
Yerli ve Elektrikli Evt S1
Türkiye’de yerli otomobil konusundaki düşünceler iki zıt kutupta maalesef. Birçok insan yerli otomobil yapılmalı derken , birçok insan da “dünya otomobil sektörü bu kadar ilerlemişken bizim sıfırdan bir otomobil üretmemiz anlamsız ! ” diyor.
Siz yerli otomobil düşüncesinin hangi kısmındasınız bilmem ama hacettepe üniversitesi evt s1 topluluğu çoktan yerli elektrikli otomobili yaptılar ve başardılar.
Peki evt s1 ‘in anlamı nedir ? evt s1 hacettepe üniversitesi ‘nin söylediğine göre Elektrikli Vasıta Türkiye demekmiş.
Evt s1 ‘in Özellikleri Nelerdir ?
Evt s1 ‘in şasesi alüminyum malzemeden yapılırken , gövdesinde polimer , karbon fiber ve fiberglass malzemeler kullanıldı. Bu malzemeler evt s1 ‘in şasesini ve gövdesini çok sağlam bir yapı haline getirirken aynı zamanda yerli elektrikli otomobil ‘in ağırlığını çok ciddi anlamda hafifletiyor. Bu ağırlık tasarrufu evt s1 ‘in hem hızlı hemde yakıttan tasarruf etmesine olanak sağlıyor.
Bu aracın dış tasarımının da önemli bir özelliği var ki bu tasarım sayesinde piyasadaki elektrikli araçlar ın birçoğundan daha az elektrik enerjisi tüketiyor.
Hacettepe üniversitesi ‘nin elektrikli otomobili elektronik bir sisteme sahip olup , şanzumanı da otomatik dir.
Yerli otomobilimiz olan evt s1 ‘in toplam ağırlığı 1.050 kilo gramdır.
Toplam batarya kapasitesi ise 35 kW olup , bu bataryaların şarj olma süreleri ise , normal şarjda 10 saat süre harcanırken , hızlı modda ki toplam şarj süresi 30 dk ‘ya kadar düşebilmektedir.
Maksimum sürati ise 180 km / saat tir. Bu araç doksan km hızla sabit giderse 300 km mesafeye kadar yol alabilmektedir.
Aracın ön süspansiyonu ile arka süspansiyonu türkiye’deki malumunuz engebeli yollara dayanabilmesi için çift salıncaklı olarak tasarlandı.
Yerli elektrikli otomobilin 2 adet bagajı bulunmaktadır ve bu iki bagajın toplam hacmi 350 litredir.
Ne kadar yakıt tüketiyor ?
Hacettepe üniversitesi ‘nin elektrikli aracı , sabit olarak 90 km hızla gittiğinde 100 km ‘de sadece 10 kW’lık bir elektrik enerjisi tüketimi yapıyor. Günümüzde elektrik enerjisi tüketiminin kW/saat cinsinden birim fiyatının 31 kuruş olduğunu düşünürsek , kilometre başına 4 kuruşluk bir tüketimi olduğunu anlarız.
Hacettepe üniversitesi ‘nin yerli elektrikli otomobili , istanbul ile ankara arasındaki yolu toplam 18 liralık yakıt ile alabilmektedir.
Yerli elektrikli otomobilmizin parçalarının neredeyse tamamına yakını hacettepe üniversitesi otomotiv mühendisliği tarafından yapıldı. Ve bu otomobili seri üretime geçirmek en büyük hedefleri.
Ne diyelim , vatana millete hayırlı olsun. İnşallah Devrim hikayesine dönmez 🙂
Kaynak : Hacettepe Üniversitesi , TRT Haber