Güneş Enerji Santrali Raporu Nasıl Hazırlanır?

1
3487
güneş enerji santrali raporu

Lisanssız güneş enerjisi başvuru aşamalarında, resmi kurumların istediği bir diğer evrak Güneş Enerji Santrali Raporu ‘dur. Peki güneş enerji santrali raporu nasıl hazırlanır?

Ges başvurusu için hazırlayacağımız ges raporu toplam 6 sayfadan oluşmaktadır. Güneş enerji santrali raporu içerisine bazı bilgiler yazmamız gerekmektedir. Bu bilgileri yazmak için çok fazla teknik bilgiye ihtiyacınız yok. Çünkü aşağıda örnek olarak verdiğimiz rapordaki bilgiler bize yetiyor.

Peki Güneş Enerji Santrali Raporu için Hangi Bilgiler Gerekli?

Yazacağımız güneş enerji santrali raporu için başlıca yazacağımız bilgiler şunlardır;

  • Projenin özellikleri nelerdir?
  • Projenin bulunduğu yer hakkında bilgiler nelerdir?
  • Projenin bulunduğu yere çevresel etkileri nelerdir?
  • Projenin inşaat ve işletme aşamasında çevresel etkileri nelerdir?
  • Alınacak önlemler nelerdir?
  • GES Raporumuz için bazı ekleyeceğimiz evraklar

Raporumuz için başlıca yazılması gereken bilgiler bunlardır.

Adım Adım Güneş Enerji Santrali Raporu Hazırlamak!

1.Adım:  Ges Raporu için Kapak Yapmak 

Bu adımda güneş santrali raporu için kapak kısmını yapacağız. Çok zor değil.

Kapağın en üst kısmına , raporu vereceğimiz kurumun adını yazıyoruz.

Eğer Ges Raporunu Çed Muafiyeti almak için hazırlıyorsak ve örnek olarak ankara’da bulunuyorsak, başlığımız şu şekilde olacaktır ” T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ “.

Bu başlığın altına ise raporumuzun ana başlığını yazıyoruz. Örnek olarak “……. GES Güneş Enerji Santrali Raporu (Lisanssız Elektrik Üretimi)“. Bu kısmı büyük puntolarla yazmamız gerekiyor ve kapak sayfasının ortasında olacak şekilde ayarlamamız gerekiyor.

Kapak sayfamızın en altına ise , raporu hazırladığımız ve teslim edeceğimiz Ay ve Yıl bilgilerini giriyoruz. Örnek olarak ” Nisan – 2016 ” .

Kapak sayfamız için bu bilgiler yeterlidir.

2.Adım:  Güneş Enerji Santrali Raporu İçindekiler Sayfası Hazırlamak 

Kapak sayfasından sonra , “İçindekiler” sayfasını hazırlamamız gerekiyor. Aşağıya nasıl yazılacağı hakkında örnek veriyorum.


İÇİNDEKİLER

SEÇME ELEME KRİTERLERİ

PROJE AKIŞ ŞEMASI

PROJENİN TEKNİK OLMAYAN ÖZETİ

1.Projenin Özellikleri :

a) Projenin ve yerin alternatifleri ,

b) Projenin özet karakteristikleri ,

c) Doğal kaynakların kullanımı ,

ç) Atık miktarı ,

d) Kullanılan teknoloji ve malzemelerden kaynaklanabilecek kaza riski ,

2.Proje Yeri ve Etki Alanın Mevcut Çevresel Özellikleri:

a) Mevcut arazi kullanımı ve kalitesi ,

b) EK-5’deki Duyarlı Yöreler Listesi dikkate alınarak korunması gereken alanlar ,

3.Projenin İnşaat ve İşletme Aşamasında Çevresel Etkileri ve Alınacak Önlemler

EKLER :

1.Proje yeri koordinatları


Bu bilgileri aynen yazarak , içindekiler sayfamızı oluşturabiliriz.

3.Adım:  Ges Raporu için Seçme Eleme Kriterleri Sayfası Oluşturma 

Seçme eleme kriterleri sayfamızda bazı bilgiler yazacağız. Bu sayfa çok önemli , buradaki bilgileri yazarken dikkatli ve doğru bilgiler yazılmalı. Şimdi sayfamızı oluşturalım.

Proje Sahibinin AdıÖRNEKGES Solar Enerji Üretim Paz. İnş. Taah. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.
AdresiÖrnek Mah. Örnek Sokak No:2/25
Keçiören/ANKARA
Telefon0533 123 45 67
e-postaörnek@hotmail.com
Projenin AdıÖRNEKGES
Proje Bedeli1.700.000 TL
Proje İçin Seçilen Yerin Açık Adresi (İli, İlçesi, Mevkii)Ankara, Keçiören, Örnek Köyü, 123 ada 45 parsel
Projenin ÇED Yönetmeliği Kapsamındaki Yeri (Sektör, Alt Sektör)ÇED YÖNETMELİĞİ : EK-2 Seçme – Eleme Kriterleri Uygulanacak
Projeler Listesi
ALT SEKTÖR :ÇED Yönetmeliği EK-2 Madde 45- Kurulu gücü 1-10 MWe olan güneş enerjisi santralleri,(çatı ve cephe sistemleri hariç)
Projenin NACE Kodu
Raporu Hazırlayan Çalışma Grubunun /Kuruluşun AdıÖrnek Mühendislik
Raporu Hazırlayan Çalışma Grubunun /Kuruluşun AdresiÖrnek Mah. Örnek Sok. No: 3/98 Sincan/Ankara
Telefon ve Faks Numaraları0 312 123 45 67
Proje Tanıtım Dosyasının Sunum TarihiNisan - 2016

4.Adım:  Ges Raporu için Proje Akış Şeması Sayfası 

Bu sayfada projemizin gidişatı ile ilgili küçük bir proje akış şeması yapmamız gerekiyor. Aşağıdaki örnek proje akış şemasını kullanabilirsiniz.


 

PROJE AKIŞ ŞEMASI

GÜNEŞ YAPISAL MEKANİĞİ

(Çelik ve aliminyum malzemeden yapılmıştır.)jixqjRdiEGÜNEŞ PANELLERİ

(Güneş takip sistemine yerleştirilen panellerle seri bağlı diziler oluşturulur)

jixqjRdiEEVİRİCİ

(Doğru akımı alternatif akıma çeviren bu alete güneş dizileri solar kablolar ile bağlanır.)jixqjRdiEPANO

(Eviricide alternatif akıma çevrilen elektrik, pano içerisindeki sayaçtan geçirilir)jixqjRdiETRAFO

(400 V gerilim seviyesindeki elektrik, trafo aracılığı ile 34,5 kV seviyesine yükseltilerek 2.5 km uzunluğundaki kablo ile iletim hattına bağlanır.


5.Adım:  Projenin Teknik Olmayan Özeti Sayfası 

Ges projesi hakkındaki teknik olmayan bilgilerin özetle yazılacağı kısımdır. Güneş enerji santrali raporu için teknik olmayan kısımların özeti sayfasının bir örneğini aşağıya yazıyoruz. Bu bilgileri kullanarak teknik olmayan özet sayfanızı oluşturabilirsiniz.


PROJENİN TEKNİK OLMAYAN ÖZETİ

1.Projenin Özellikleri:

a) Projenin ve yerin alternatifleri (proje teknolojisinin ve proje alanının seçilme nedenleri) :

900 kWe kurulu gücündeki Güneş Enerji santrali Ankara İli, Keçiören İlçesi, Örnek Köyünde bulunan 123 ada 45 parsel üzerine kurulacaktır. Parsel alanı 18600 m2 dir.

b) Projenin özet karakteristikleri :

Projenin kapasitesi: 900 kWe

Projenin kapladığı alan : 18600 m2

Projenin  teknolojisi : Güneş enerjisine dayalı  arazi uygulamalı sabit sistem

Projede çalışacak personel sayısı : Kurulum esnasında  6 kişi, işletme sırasında 1 kişilik bakım personeli bulunacaktır.

c) Doğal kaynakların kullanımı :

Projede 18600 m2 arazi kullanılacaktır. Projede güneş panellerinin temizliği için kullanılacak olan sudan başka bir su kullanılmayacaktır. Projede yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olan güneş enerjisi santralinden elektrik üretimi yapılacaktır.

ç) Atık miktarı :

Kurulacak olan tesis yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretim tesisi olup herhangi bir atık söz konusu değildir.

d) Kullanılan teknoloji ve malzemelerden kaynaklanabilecek kaza riski :

Tesis kurulumu sırasında,  güneş panelleri, eviriciler(inverter) ve güneş panelleri yapısal mekaniği kullanılacaktır. Kullanılan malzemeler hafif malzeme olup malzemelerin montajı sırasında kaza riski çok düşüktür.

2.Proje Yeri ve Etki Alanın Mevcut Çevresel Özellikleri :

a) Mevcut arazi kullanımı ve kalitesi :

Proje alını için seçilen arazi güneş enerjisi kurulmasına elverişlidir.

b) EK-5’deki Duyarlı Yöreler Listesi dikkate alınarak korunması gereken alanlar :

Proje alanı korunması gereken alanlar içerisinde yer almamaktadır.

3.Projenin İnşaat ve İşletme Aşamasında Çevresel Etkileri ve Alınacak Önlemler :

Projenin yapım aşamasında temel inşaatı ve elektrik kablo kanalları için yapılan kazı tekrar doldurulacağından hafriyat artığı söz konusu değildir. Temel inşaatı için zemine çelik kazıklar çakılarak oluşturulacak olan temel tipi seçileceğinden proje sahasında bir yapı inşaatı söz konusu değildir.

Tesis kurulumu için kullanılan güneş yapısal mekaniği, güneş panelleri ve eviriciler (inverter) hazır sistemler olup, arazide sadece bu malzemelerin montajı yapılacak olup herhangi bir atık söz konusu değildir.

Sistemin elektrik üretimi için herhangi bir yakıt tüketimi olmadığı için çevreye atılan bir atık söz konusu değildir. Sistem; güneşten alınan radyasyonun doğrudan elektrik enerjisine çevirmesi nedeni ile enerji üretim sistemleri arasında en temiz enerjiyi üretmektedir.

Sistemin işletilmesinde yapılacak bakım sadece güneş panellerinin su ile temizlenmesinden ibarettir. Sistemin çalıştırılmasında yağ kullanılmamaktadır. Dolayısı ile sistemin işletilmesinde de herhangi bir atık söz konusu değildir.

EKLER:

1-Proje yeri ve koordinatları :

900 kWe kurulu gücündeki Güneş Enerji Santrali, 123 ada 45 parsel üzerine kurulacaktır. Söz konusu tesis yerinin 1/25000 ölçekli harita adı H29-c1’dir.


 

Bu bilgiler ışığında kendi güneş enerji santrali raporu ‘nuzu yapabilirsiniz. Bu raporu çed muafiyeti aşamasında istiyorlar. Mevcut belge ve bilgiler ile başvurularınızı yapabilirsiniz.

Şimdiden kolay gelsin . . .

Örnek Güneş Enerji Santrali Raporu İndir

1 YORUM

  1. iyi günler,

    bu yazı içerisinde “grubun veya kuruluşun adı” bölümüne yazılacak mühendislik isminden kasıt nedir çünkü raporu kendim hazırlıyorum bir mühendis ile anlaşmam mı gerekiyor

    ayrıca projeyi genel anlamda hazırladım gibi ama yazıları okuyarak değilde karşılıklı konuşarak yapmam gerektiğini düşündüğüm(takıldığım) konular var bunun için sizinle ileşitim kuracağım bir yöntem varmı

    tel:05058149973

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here