Merhaba değerli enerjibes.com takipçileri ve ziyaretçileri. Sizlere uzun zamandır lisanssız enerji üretimi ile ilgili bu tarz belgeleri pek paylaşamıyorum. Paylaşamamamın en önemli sebebi ise yasal durumlardır. Çünkü birçok belgenin yasal olarak paylaşılması yasaktır.
Bu paylaşacağım örnek bir faturadır. Daha doğrusu güneş enerjisi ile üretilen elektriğin ilgili dağıtım şirketine yapılan satışının faturasıdır. Umarım kafanıza takılan soruların cevabı niteliği taşır.
Örnek Güneş Enerjisi Faturası
Fatura hakkında ki bir kaç açıklamayı faturanın hemen altında belirttim. Aklınıza takılan sorular olursa, yorum kısmından sorabilirsiniz.
Üstteki kesilen faturada da gördüğünüz gibi, ürettiğiniz enerjinin karşılığını KDV dahil alacaksınız. Lisanssız üretim mevzuatına göre, 5 yıl gelir vergisinden muafiyet vardır.
Güneş enerjisi santrali kurulumu ile ilgili diğer yazılarımızı da aşağıya ekliyorum;
– Güneş tarlası kurmak istiyorum
– 500 kw güneş santrali maliyeti
– Güneş enerjisi hesaplama formülleri
– Güneş santrali kazanç hesaplama ve örnekleri
– Örnek güneş santrali projesi (autocad)
– Güneş paneli fiyatları (yakında en güncel fiyatları paylaşacağım)
– Güneş santrali tek hat şeması örneği (başvuru aşamasında istenen belgedir)
– Belediye yazısı başvurusu (güneş santrali için)
– Güneş santrali çed muafiyeti başvurusu
– Çağrı mektubu başvurusu için EK-1 belgesi
– Güneş santrali raporu (çağrı mektubu başvurusu için istenen belge)
– Güneş santrali arazi kiralama kontratı (çağrı mektubu başvurusu için istenen belge)
– Çağrı mektubu başvurusu ve evrakları (güneş santrali için)
– Marjinal tarım arazisi başvuru evrakları (çağrı mektubu başvurusu için istenen belge)
– Güneş santrali fizibilite hesaplama (video’lu)
Kısaca güneş enerji santrali kurmak isteyenler için daha önce yazdığım yazılar bunlardır. İnceleyebilirsiniz ve kafanızda ki soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Son olarak, enerjibes.com’a sıkça gelen soruların bir kaç tanesini cevapları ile aşağıya yazıyorum.
Güneş Enerjisi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Soru-1: Yap-işlet-devret modeli ile güneş santrali kurabilirmiyim?
Cevap-1: 2019 itibari ile türkiye’de şuanda yap-işlet-devret modeli yapan yabancı yatırımcı bulunmamaktadır. Belki ilerleyen dönemlerde bu durum söz konusu olabilir.
Soru-2: 2019 yılı itibari ile şahıs veya özel şirket olarak yeni bir güneş santrali başvurusu (izni) yapabilirmiyim?
Cevap-2: Şuan ki trafo merkezlerinin kapasitesi lisanssız üretim santralleri adına dolu gözükmektedir. Yani güneş santrali için başvuru yapabilirsiniz ama başvurunuz %100 red edilecektir (kapasitelerin dolu olduğu için). Ancak, kamu kurumları ile üniversiteler bu durumdan etkilenmemektedir.
Soru-3: Güneş santrali kurmak için çok mu geç kaldım?
Cevap-3: Maalesef EVET.
Soru-4: Oturduğum evin enerji ihtiyacını güneş enerjisinden (ongrid) karşılamak istiyorum, başvuru yapsam onaylanır mı?
Cevap-4: EVET. Mevcut trafo merkezlerinde 50 kW’a kadar olan güneş enerjisi tesisleri için 10 MW kapasite tahsis edilmiştir. Yani 50 kW’a kadar güneş enerjisi kurulumu yapmak için ilgili dağıtım şirketine yapacağınız başvuru OLUMLU sonuçlanır.
Soru-5: Güneş santrali başvurusu için arazi satın almak zorundamıyım?
Cevap-5: HAYIR. Arazi size ait olmak zorunda değil. Ama o arazi için kiralama kontratı yapmak zorundasınız. Bunun da en mantıklı yolu, araziyi kiralayacağınız kişi ile aranızda anlaşıp, “eğer güneş santrali başvurum kabul edilirse bu araziyi satın alacağım veya kiralayacağım” şeklinde resmi/gayriresmi (güvene dayalı) bir yol izlemelisiniz.
Merhabalar Fatih bey. Türkiye’nin muazzam menfaatine olan bu işin tabana yayılması adına gösterdiğiniz çaba ve karşılıksız paylaşımlarınız için size Türkiye adına çok teşekkür ediyorum ve gıpta ettiğimi de söylemeliyim. Ben emekli elektronik mühendisiyim, lakin ges/res hakkında çok geç uyandım maalesef. İnşaallah kendi imkanlarımla 50kw civarı bir on-grid sistem kurup, edindiğim tecrübelerimi ileride internet ortamında paylaşmak istiyorum ben de. 50kw limit koymamın en mühim sebebi trafo kapasite tahsisleri. Sormak istediğim 2 şey var. Birincisi, çatı/cephe yerine bahçeye/arsaya 50kw kursam (veya çatı + bahçe olsa) yine trafo rezerv tahsis kolaylığından faydalanabilir miyim, yoksa muhakkak çatı/cephe uygulaması mı olması gerekiyor? İkincisi, belediye sınırları dışında (tarla niteliginde) bir arazi için de belediyeden onay yazısı almak gerekli midir? Tekrar teşekkür ederim.
merhabalar kolay gelsin.Ben Antalya Aksu ilçesinde Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 5 dönüm sera ve 25 kw gücünde GES kurdum.şuanda TEDAŞA geçici kabulünü yaptırdım.sistem kullanım anlaşması için başvuracağım.Benim size sorum ben devlet memuruyum şirket kuramıyorum fazla ürettiğim enerjiyi nasıl satacağım bir yolu varmı kolay gelsin.
Merhaba,
Yatağan tarafında 1Mw lık GES kuruyorum fakat devlet in bir yıldır satın almış olduğu elektrik bedelini ödemediği duyumlarını alıyorum. Sizde böyle bir sıkıntı var mıdır?
Devlet 10 yıllık taahhüt de bulunuyorsa almış olduğu elektrik bedelini ödememesi saçma geliyor.
İLETİŞİM İÇİN NUMARA VEREBİLİR MİSİNİZ ?