Güneş Enerjisi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

5
2957
güneş enerjisi fiyatları
güneş enerjisi fiyatları, güneş paneli fiyatları,inverter fiyatları, güneş enerjisi akü fiyatları

Güneş enerjisi fiyatları kullanılacak ürünlerin kalitesine ve özelliklerine göre inanılmaz derecede değişmektedir. Bu yazımızda, offgrid güneş enerjisi sistemleri için tercih edilecek ürünlerdeki güneş enerjisi fiyatları ve kalite farklarına değineceğiz.

Güneş enerjisi fiyatları oluşturulurken, bu fiyatlara dahil edilecek solar ürünler vardır. Fiyat listesi için dahil edilecek malzemeler şunlardır; güneş paneli, akü, inverter, şarj kontrol cihazı ve diğer ekipmanlar.

Şimdi güneş enerjisi fiyatları ‘na etki eden bu ürünlerin piyasadaki emsal ürünler ile fiyat karşılaştırmasını yapacağız. Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak…

Güneş Enerjisi Fiyatları ve Kullanılacak Ürünlerin Kalitesi

Öncelikle, güneş enerjisi fiyatları karşılaştırması yapmadan önce, örnek bir sistem belirlemeliyiz. Belirleyeceğimiz sistem ev tipi güneş enerjisi sistemi olacak. Hobi bahçelerinde en çok tercih edilen güneş enerjisi sistemi.

Bu sistemde başlıca ürün adetleri ve güçleri şunlardır;  180 Ah Akü, 300 watt güneş paneli, 1000 watt inverter, 20 ah şarj kontrol cihazı  ve diğer ekipmanlar.

Biz bu standart adet ve güçlere göre, piyasadaki emsal ürün karşılaştırmasını yaparak, aynı sistem için 3 farklı güneş enerjisi fiyatı karşılaştırması yapacağız.

  Aynı Sistem için 3 Farklı Güneş Enerjisi Fiyatları Karşılaştırması

Güneş enerjisi fiyatları karşılaştırmasını aynı sistem için yapacağız. Ortaya çıkan 3 farklı fiyat ta bizim ev tipi güneş enerjisi sistemine yetecek kapasitededir. Bu karşılaştırmayı yapmamızın amacı, güneş enerjisi piyasasındaki kalite ile fiyat farklarını gözler önüne sermektir.

 1   Güneş Paneli Fiyatları Karşılaştırması:

Güneş enerjisi sistemimizde toplam 300 watt gücünde güneş paneli tercih edeceğiz. Tercih edilecek güneş paneli monokristal veya polikristal olabilir.

Öncelikle polikristal güneş paneli fiyatı için bakıyorum. İnternette ufak bir arama yaparak ,karşıma MAX marka güneş paneli çıkıyor. MAX Polikristal güneş paneli fiyatı 420 TL. Bizim güneş enerjisi fiyatları listemiz için 2 adet lazım, toplam fiyat  840 TL  ‘dir.

İkinci olarak biraz daha kaliteli bir polikristal güneş paneli fiyatına bakalım. Burada da karşımıza 530 TL gibi bir fiyatla Perlight güneş paneli çıkıyor. Eğer bu panelden 2 adet kullanırsak, güneş enerjisi fiyatları listemiz için maliyetimiz  1.060 TL  ‘dir.

Monokristal olarak iyi kalite bir güneş paneli kullanırsak Bosch tercih edebiliriz. Tabiki daha kaliteli güneş panelleri de var ama bu markalar türkiyede bulunabilecek güneş panelleridir. Eğer 150 watt Bosch monokristal güneş paneli kullanırsak, adet fiyatı 630 TL, güneş enerjisi fiyatları listemize ek toplam fiyatı ise  1.260 TL  ‘dir.

 2   Güneş Enerjisi Sistemi için Akü Fiyat Karşılaştırması:

Güneş enerjisi fiyatları listemizdeki bir diğer malzeme aküdür. Toplamda 180 Ah akü kapasitesi bizim işimizi görüyor. Burada akü seçimi için 3 tane alternatifimiz var. Birincisi sulu tip araba aküsü, kuru tip akü ve jel akü çeşitleridir.

90 ah araba aküsü

Eğer sulu tip araba aküsü kullanacaksak, 90 ah’lik normal kaliteli bir akü 300 TL. Marka olarak Mutlu Akü seçtik. 2 tane mutlu 90 Ah akü fiyatı  600 TL  ‘dir.

kuru tip bir akü yuasa

 

Eğer kuru tip bir akü kullanılacaksa, yaklaşık piyasa fiyatları 450 TL ile 600 TL arasındadır. Biz adet fiyatına 500 TL diyelim, toplam fiyat  1.000 TL  ‘dir.

Sonnenschein Dryfit Solar 90ahJel akü’de ise seçenek çok fazladır. Eğer yerli marka jel akü kullanacaksanız, 90Ah jel akülerin fiyatları 300 TL ile 700 TL arasındadır. En iyi yerli jel akü 700TL civarındadır. Diğerleri işinizi pek görmez. Ancak iyi kaliteli jel akü kullanılacaksa, alman malı Sonnenschein Dryfit Solar 90ah marka tercih edilmeli. Bu akünün türkiyedeki satış fiyatı 350 euro’dur. 2 tanesi 700 euro, bugünkü euro kuruna göre toplam fiyatımız  2.345 TL  ‘dir.

Güneş enerjisi fiyatları listemizdeki en maliyetli kısımlardan biriside akü maliyetleridir. Ancak kilit faktörde akülerdir.

 3   İnverter Fiyat Karşılaştırması:

Güneş enerjisi fiyatları çalışması için sistemimizde 1.000 watt gücünde inverter işimizi görecektir. İnverter çeşidi olarak modifiye sinüs ve tam sinüs inverter fiyat karşılaştırması yapabiliriz. Öncelikle modifiye sinüs inverter ile başlayacağız.

Orbus 1000 watt modifiye sinüs inverterEğer düşük kaliteli 1.000 watt modifiye sinüs inverter kullanırsak; 270 TL’ye alabileceğimiz Orbus marka kullanılabilir. Orbus 1000 watt modifiye sinüs inverter fiyatı  270 TL  ‘dir.

savior 1000 watt modifiye sinüs inverterBiraz daha kaliteli olan linetech veya savior markası tercih edilebilir. Bunların fiyatları da birbirine yakındır. Yaklaşık fiyatı  370 TL  ‘dir.

cotek 1000 watt modifiye sinüs inverterŞimdi sıra tam sinüs inverter modeline geldi. Şuan piyasadaki en kaliteli tam sinüs inverter Cotek markadır. Cotek 1000 watt tam sinüs inverter fiyatı  1.200 TL  ‘dir. Kullanılabilecek en yüksek kalite diyebilirim.

Bu inverter modellerinin 3’üde 1000 watt gücündedir. Ve güneş enerjisi fiyatları listesi için maliyetleri çok değişkenlik gösterebilmektedir. İnvöter tercih edilirken kalitesi çok önemlidir.

 4   Şarj Kontrol Cihazı veya MPPT Fiyat Karşılaştırması:

Güneş enerjisi fiyatları için Ş.K.C. veya Mppt şarj cihazı maliyeti az gözüksede, sistemimiz için kilit faktördür. Eğer şarj cihazı kötü ise, akülerimiz çok kısa sürede bozulacaktır.

Aküyü güneş paneli ile şarj etmek için 2 çeşit şarj cihazı vardır. Bunlardan ilki standart şarj kontrol cihazlarıdır. Diğeri MPPT dediğimiz yüksek verimli şarj cihazlarıdır. Bu iki tip ile güneş enerjisi fiyatları karşılaştırmamıza devam ediyoruz.

Öncelikle şarj kontrol cihazları arasında da çok fiyat farkı vardır. İlk olarak en ucuz 20 Ah şarj kontrol cihazı fiyatına bakıyoruz. Karşımıza çok fazla ürün çıkıyor. Buradaki fiyatı 50 TL olarak alıyoruz. Markasını söylemeyeceğim. Düşük kalite 20 Ah Şarj cihazı  50 TL  .

ep solar 20ah LcdŞimdi de en yüksek kaliteli olanlara bakalım. EP Solar marka ve LCD ekranlı 20 Ah şarj kontrol cihazı fiyatı  240 TL  ‘dir.

Victron Energy MPPTBu kategoride son olarak yüksek kaliteli MPPT cihazına bakacağız. 300 watt MPPT şarj cihazı bizim ihtiyacımız olan güçtür. Yüksek kaliteli 300 watt Victron Energy MPPT şarj cihazının fiyatı  480 TL  ‘dir.

Güneş enerjisi fiyatları araştırması yaparken, kesinlikle şarj cihazı maliyetinden kaçmayın.

 5   Diğer Ekipmanlar ve Aksesuarlar:

Bu kısım genelde ihmal edilen bir noktadır. Ama güneş enerjisi fiyatları hesaplanırken çok ciddi fiyat farklarının oluşmasına neden olabilir.

Eğer sistemi jeneratör gibi kapalı ve derli toplu olarak kullanacaksanız bir pano veya ahşap bir kutu yaptırmanız gerekiyor.Solar kutu dediğimiz sistemler.

Akülerin ve diğer ürünlerin toplu olarak duracağı paket bir sistem için kutu maliyeti yaklaşık  300 TL  ‘dir. Bu kısmı yapmak zorunda değilsiniz. Tamamen size kalmış bir şey.

Diğer maliyetleri ise dc ve ac sigortalar ile topraklama kısımları oluşturuyor. Güneş enerjisi sistemini topraklamayı neredeyse birçok kişi yapmıyor. Aslında çok önemli bir nokta. Topraklamayı yapmak için , tüm elektronik aksamların ve güneş panellerinin metal kısımlarından veya imalatçının işaretlediği noktalardan kablo ve aksesuarlar ile toprağa teması sağlanmalıdır. Topraklamanın yaklaşık maliyeti  300 TL  ‘dir.

Sigortalar ve bakır baraların (faz,nötr ve toprak) toplam maliyeti  100 TL  ‘dir.

  Sonuç ve Tüm Sistemlerin Karşılaştırılması:

Şimdi yukarıda yazdıklarımızı özetleyecek olursak, aynı güç ihtiyacı için güneş enerjisi sisteminde kullanılacak ürünlerin kalitesine göre güneş enerjisi fiyatları şunlardır;

 1.Sistem:  Bu sistemde güneş panelini polikristal ve markasını MAX olarak tercih ettik. Ayrıca sulu tip araba aküsü ve markasını da Mutlu seçtik. İnverter olarak modifiye sinüs Orbus marka kullandık. Şarj kontrol cihazının markasını ise belirtmedik ama kalitesiz bir ürün kullandık. Ayrıca 5. konu başlığındaki hiçbir ekipmanı ve topraklama gibi ek maliyet getiren şeyleri kullanmadık.

Toplam maliyet  1.760 TL  ‘dir.

 2.Sistem:  Bu sistemde ise biraz daha orta kaliteli ürünler kullandık. Bunlar sırasıyla; Perlight polikristal güneş paneli, orta kalite kuru tip akü, Linetech veya Savior marka modifiye sinüs inverter ve Ep Solar LCD ekranlı şarj kontrol cihazı. Ayrıca bu sistem için de 5.konu başlığındaki ekipman ve aksesuarları kullanmadık.

Toplam maliyet  2.670 TL  ‘dir.

 3.Sistem:  Bu sistem en kaliteli markalar ile yapılmıştır. Yüksek kaliteli güneş enerjisi sisteminde kullandığımız ürünler şunlardır; Bosch monokristal güneş paneli, Sonnenschein Dryfit Solar 90ah Jel Akü, Cotek 1000 watt tam sinüs inverter ve Victron Energy MPPT şarj cihazı. Ayrıca bu sisteme, tüm aksesuar ve ekstra kullanılacak ürünlerin maliyetini de dahil ettik.

Toplam maliyet  5.985 TL  ‘dir.

  Son Sözler

Görmüş olduğunuz gibi, aynı güç ve adette fakat farklı markalar ile 3 tane güneş enerjisi sistemi yaptık. Ve bu 3 sistem arasındaki güneş enerjisi fiyatları farkı da inanılmaz fazla. Şunu da ayrıca belirtmeliyim, en ucuz dediğimiz sistem bile daha aşağı fiyatlara yapılabilir. Zaten piyasada bu işi yapan birçok kişi bu fiyatların daha altına yapabiliyorlar. Çünkü merdiven altı olarak tabir ettiğimiz ürünler kullanıyorlar.

Biz ise burada kötü bile olsa markası belli olan ürünler ile güneş enerjisi fiyatları karşılaştırması yaptık. Umarım yazımız faydalı olmuştur,bol güneşli günler dileğiyle…

5 Yorumlar

  1. Gunes enerjisi sistemleri, kullanilan malzemenin kalitesiyle dogrudan ilintilidir. 3 farkli malzeme kalitesini kiyas ederek cok guzel kiyaslama yapmissiniz. Bu sistemlerde ucuza kacmamak gerekiyor.

  2. Offgrid güneş enerjisi sistemlerinde en büyük sıkıntı akü seçimi galiba. Çok uzun ömürlü ve zor bozulan akü çeşidi yokmudur acaba?

    • Aynen Aydın bey. Maalesef aküler çok çabuk bozulmaktadır. Özellikle kullanıcıların hatalı kullanımından da aküler bozulmaktadır. Dikey aküler satılıyor. Forklift aküsü olarakta bilinir. Bu aküleri kullanan bazı kişiler tanıyorum ve memnun olduklarını belirtiyor. Eğer vaktim olursa bende deneyeceğim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here