Elektrik Faturasına Göre Güneş Enerjisi Hesaplama Formülleri

5
17075
güneş enerjisi hesaplama formülleri, güneş paneli hesaplama, solar panel hesaplama, güneş enerjisi hesaplama
güneş enerjisi hesaplama formülleri, güneş paneli hesaplama, solar panel hesaplama, güneş enerjisi hesaplama

Bu yazımızda sizlere aylık elektrik faturasına göre güneş enerjisi hesaplama formülleri hakkında bilgiler vereceğiz. Oldukça basit bir kaç formül ile aylık tükettiğiniz elektrik faturası tutarına göre ihtiyacınız olan güneş enerjisini kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

Adım Adım Elektrik Faturasına Göre Güneş Enerjisi Hesaplama Formülleri

İhtiyacımız olan ongrid yani şebeke bağlantılı güneş enerjisi sistemini hesaplamadan önce, bulunduğunuz ilin güneş enerjisi potansiyelini bilmeniz gerekiyor. Eğer bu bilgiyi bilmiyorsanız ” güneş enerjisi potansiyeli hesaplama ” yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Güneş enerjisi hesaplama formülleri ‘ni size anlatmadan önce bazı bilgilere ihtiyacımız olacak. Bunları aşağıya aynen listeliyorum.

Aylık Elektrik Faturası Tutarı: Bu bilgiyi yazarken lütfen yıllık ortalamasını alın. Çünkü formülümüzde aylık elektrik faturası tutarını 12 ay ile çarpacağız.

Elektrik Tüketim Birim Fiyatı: Biz bu tutarı yazarken mesken kullanıcıları dikkate aldık. Elektrik faturalarının üzerinde de bu bilgiyi bulabilirsiniz. Kısaca tükettiğiniz elektriğin 1kWh ‘lik bedelinin bilgisi.

Bulunduğunuz Şehrin Güneş Enerji Potansiyeli: Bu bilgiyi bir üstte verdiğimiz linke tıklayarak, kendi şehrinizdeki güneş enerjisi potansiyelini kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Yalnız, burada dikkat etmeniz gereken nokta güneş potansiyelini hesaplarken sistemin kurulu gücünü 1kW olarak dikkate alacaksınız.

Şimdi vereceğimiz güneş enerjisi hesaplama formülleri ‘ne yukarıdaki değerleri girerek elektrik faturanıza göre güneş enerjisi hesaplama işlemini yapabilirsiniz.

Güneş Enerjisi Hesaplama Formülleri

Adım adım hesaplayarak gidelim;

Örneğin aylık ortalama elektrik faturanız 80 TL olsun.

Eğer aylık 80 TL’lik elektrik faturanız varsa, yıllık 12 ay X 80 TL = 960 TL fatura bedeliniz olur.

2017 elektrik fiyatları‘na baktığımızda mesken yani ev kullanıcısının 1kWh elektrik için 0,41 TL ödediğini görürüz. Bu yüzden 1kWh elektrik tüketim bedelini 0,41 TL olarak alıyoruz.

Yıllık ödediğimiz elektrik faturası tutarı ile 1kWh elektrik tüketim bedelini böldüğümüzde yıllık tükettiğimiz enerji miktarını bulacağız. Buna göre;

960 TL / 0,41 TL = 2.341 kWh olarak hesaplıyoruz. Yani biz aslında 1 yılda 2.341 kWh elektrik tüketiyormuşuz.

Şimdide bulunduğumuz şehri dikkate alarak, 1kW’lık güneş enerjisi panelinin ne kadarlık enerji üreteceğini hesaplayacağız. Yalnız bu hesabı yaparken “güneş potansiyeli hesaplama” yazımızdan faydalanacağız. Bu yazımızdaki yönergeler ile biz Ankara için 1kW’lık güneş panelinin 1.400 kWh elektrik üreteceğini hesapladık.

Şimdi ise güneş enerjisi hesaplama formülleri ‘nin en sonuncusu olanına geldik.

Daha önceden hesapladığımız 1 yıllık tükettiğimiz enerji miktarı ile 1kW’lık güneş enerji santralinin yıllık ürettiği enerji miktarını bölüyoruz.

2.341 kWh / 1.400 kWh = 1,67 kW gücünde güneş paneli bizim işimizi görecektir. Ama biz bunun bir üstünü tercih edeceğiz. 1,7 veya daha üstündeki güneş paneli gücü ile yıllık tükettiğimiz elektrik faturasını karşılayabiliyoruz.

Yukarıdaki güneş enerjisi hesaplama formülleri ile kolaylıkla kendi güneş panelinizi hesaplayabilirsiniz. Artık sizlerde aylık elektrik faturasına göre güneş enerjisi panelini hesaplayabilirsiniz.

5 Yorumlar

  1. Hocam merhabalar, ben de güneş enerjisi sektöründe çalışıyorum. Makina mühendisiyim. Fatura bedelinden yola çıkarak ihtiyaç duydugumuz sistemin kapasitesini hesaplarken hataya düşmüş oluyoruz çünkü kdv+ötv+trt payı gibi başka ek vergiler zaten en çok faturayı kabartan şeyler. Onları hesaba katmadan sistem kapasitesini harcanan kW üzerinden hesaplamalıyız.
    Saygılarımla

    • hocam bende inşşat mühendisiyim sanırım arkadaşlar güvenli sınır dediğimiz bölgede kalmak için böyle bir hesaplamada bulundular.

  2. yani sizin deyiminizle ihtiyacımız olan güneş panel maliyeti daha mı ucuza gelir yoksa daha pahalıya mı ?
    yani biz faturadaki yıllık tüketim kw miktarınma göre mi hesap yapalım

  3. merhaba konyada 20000m2 arsam var 1mw gücünde pannel alımı yapıcak olursak giderimiz ne ne kadar zamanda ödeyebiliyoruz devlet katkısı ne

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here