
Güneş enerjisi ile ev ısıtma ve soğutma uygulamaları yapılabilir. Güneş enerjisi ile ev ısıtma ve ev soğutma sistemleri iki çeşittir. Bunlar güneş enerjili pasif sistemler ve güneş enerjili aktif sistemlerdir. Bu iki güneş enerjisi sistemi ile hem ısıtma hemde soğutma yapılabilmektedir.
Güneş enerjisinin kullanım alanları arasında güneş enerjisi ile ev ısıtma sistemleri de bulunmaktadır. İlerleyen yazılarımızda, güneş enerjisi ile sera ısıtma sistemleri hakkında da bir makale hazırlayacağız.
Başlıca Güneş Enerjisi ile Ev Isıtma Sistemleri
1 Güneş Enerjisi Aktif Sistemler ile Isıtma
Güneş enerjisi ile ev ısıtma için mekanik elemanlardan yararlanılan sistemlere aktif sistemler denir. Aktif sistemlerde güneş enerjisi toplanır ve iletilir. Tabi bu günışığı toplama ve iletme işlmeleri mekanik parçalar yardımı ile yapılır.
Güneş ısısı, güneş enerjisi toplaçları yardımı ile ısı depolama sistemine ve ısıtılacak ortama aktarılır. Bu işlem yapılırken çalışma akışkanı dediğimiz bazı şeyler kullanılır. Genellikle çalışma akışkanı olarak su veya hava tercih edilir.
Isının ortama dağılması için, çalışma akışkanı pompa veya fan ile ortama verilir.
İklimin uygun olduğu bölgelerde güneş enerjili aktif ısıtma sistemleri yoğun olarak kullanılmaktadır.
2 Güneş Enerjisi Pasif Sistemler ile Isıtma
Güneş enerjili pasif ısıtma sistemleri için herhangi bir mekanik parçaya ihtiyaç yoktur. Pasif sistem ile ısınma için, binanın güney cephesinin yeterli büyüklükte geçirgen yüzeye sahip olması yeterlidir. Pasif ısıtma sistemleri genellikle 2 grupta incelenir. Bunlar doğrudan kazançlı pasif sistemler ve dolaylı kazançlı pasif sistemler’dir.
i Doğrudan kazançlı pasif sistemler
Doğrudan kazançlı pasif sistemlerde, güneş ışığı binanın içine güneye bakan camlardan doğrudan alınır. İç yüzeye çarpan güneş ışıkları bu yüzeyler tarafından soğrulur ve ısı olarak bırakılır. Böylece ortamın ısınması sağlanmış olur. Toplanan ısı enerjisinden günün geç saatlerinde de yararlanabilmek için, ısı tutucu ısıl kütleler kullanılır.
Isıl kütle malzemesi genellikle taş, beton, tuğla, kerpiç ve su dolu varil gibi malzemelerden oluşur.
ii Dolaylı kazançlı pasif sistemler
Dolaylı kazançlı pasif ısıtma sistemleri, bir cam yüzey ve arkasına yerleştirilmiş, tercihen siyaha boyanmış veya seçici yüzeye sahip beton, dolu tuğla, kerpiç veya taş gibi ısı depolamaya uygun bir ısıl kütleden oluşur.
Güneş ışığı önce, cam yüzeyden geçerek ısıl kütleye gelir ve yüzey tarafından absorbe edilerek ısıya dönüştürülür. Isı enerjisi, ısıl kütle tarafından iletim yoluyla yüzeye, oradan da ışınım ve taşınım yoluyla iç ortama transfer edilir. Bu tip sistemlerin verimi alttaki uygulamalar ile önemli düzeyde arttırılabilir;
- Gece dönemlerinde, dış ortama olan ısı kaybını engelleyerek, depolanan ısının tamamını iç ortama vermek.
- Yaz mevsiminde kütleyi gölgeleyerek, ısınmasını engellemek amacıyla, perde veya kepenk yardımıyla dış ortamdan korumak.
Sonuç
Güneş enerjisi ile ev ısıtma sistemleri bu şekildedir. Güneş enerjisi her geçen gün yaygınlaşmakta olup, kullanım teknikleri ve teknolojileride gelişmektedir. İlerleyen yıllarda güneş enerjisi ile elektrik üretmek dışında ev ısıtma sistemlerininde yaygınlaşacağı aşikardır.
Fatih bey, bu yazıyı yazdığınız tarihten beri pratik anlamda uygulanabilirlilik açısından bir gelişme olmuş mudur? Yani bu hizmeti sağlayan firmalar, maliyet/etkinlik analizi vs açısından… Mesela Erzurumda mesken için böyle bir sistem ne kadar maliyetle kurulabilir? Ayrıca nette karşılaştığım “Solar Activated Facade” veya benzeri ürünler herhalde ticari olarak Türkiye’de (veya yurt dışında) satışa sunulmadı, bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.Son olarak 10kw elektrik üretimi için (ticari olmayıp mesken kullanımı için) standart bir sistemin maliyeti bugün itibariyle ortalama ne olur ve bu işle profesyonel olarak ilgilenen firmalar hangileridir? Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim…