Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama

0
2130
Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama

Güneş enerjisi ile tarımsal sulama bir çok avantaji barındırmaktadır.. Günümüzde tarımsal sulama, fosil kaynaklı enerjiler ile yapılmaktadır. Bunun nedeni tarımsal alanlarda şebeke elektriğinin bulunmamasıdır. Ama bu tip kaynakların gürültülü, maliyeti ve devamlı ek yakıt gideri bulunmaktadır. Güneş enerjisi ile yapıldığı zaman ise sessiz, ekonomi ve çevreci olamaktadır.

Güneş enerjisi ile tarımsal sulama sisteminin uygulamalarda kullanılması çok mantıklıdır. Bunun nedeni güneş pillerinin de bitkiler gibi güneşe ihtiyaç duymasıdır.

Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama Avantajları

  • Güneş enerjisi ile tarımsal sulama masrafsız ve ekonomik bir yöntemdir.
  • Yakıt tedariki, jeneratör çalıştırma, yakıt fiyatlarından etkilenmemesi.
  • Fotovoltaik sistemi sulama dışında ki uygulamalınız çin de masrafsız bir biçimde kullanabilirsiniz.
  • Yıllar boyu sorunsuz bir şekilde çalışan bir sisteme sahiptir. Aynı zamanda çevrecidir.
  • Güneş enerjisini uygundur. Bu nedenle zamanında enerji üretebilmektedir.

Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama Projesi

Güneş enerjisi ile tarımsal sulama projelendirme esnasında bazu dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

1) Pompanın ihtiyaç duyulduğu enerjiye uygun olan fotovoltaik panelin seçilmesi.
2) Eğer sulama gece yapılacaksa, sistemin akü ile takviye edilmesi ve ya kuyudan alınan suyu bir depoya aktarmanız durumunda geceleri sulama için aküye ihtiyacınız olmamaktadır..
3) Sistemin farklı alanlarda kullanılmak istenmesi durumunda, fotovoltaik panellerin yürüyen aksam üzerine ve ya basit bir şekilde taşınabilecek şekilde monte edilmesi.

Günes Enerjisi ile Tarımsal Sulamada Kullanılan Ekipmanlar

•  Solar Pompa: Sistem tasarımı yapıldığı aşamada çok en önem arz eden konu lisanslı programlarla, ihtiyaca uygun  olan solar pompanın belirlenmesi aşaması ve sistemin hesap edilmesi konusudur. Sistemde kulanılanması için özel olarak üretilmiş olan solar pompaların sayesinde sistemin çektiği enerji düşecektir ve aynı zamanda düşük güçlerde güneş paneli ile akü kullanılarak sistem maliyetleri daha uygun duruma gelecektir.

•  Günes Paneli: Güneş panelleri, sistem içindeki güç üretim kaynağı olması nedeniyle doğru ve profesyonel olarak tasarlanmalıdır. Panel boyutlandırılması yapılırken sene boyunca gündüz süresinin en kısa olduğu gün (21 Aralık) baz alınmalı ve bu gündeki güneş ısınım değerlerine göre sistem simülasyonu yapılmalıdır.

•  Sensörler:

1- Havuz sensörü: Havuzdaki suyun seviyesine bakılarak motoru kontrol eder.

2- Kuyu sensörü: Kuyudaki su seviyesinin ölçümü için kullanılır.

•  Kablolama Montaj aparatları: Sistemin kurulacağı yere uygun olacabilecek şekilde panellerin konstrüksiyonlarının ve kablo kesitlerinin belirlenmesi gerekmektedir.

Belirtilen ekipmanlar haricinde pompaların modellerine ve sistemin tasarımına göre Power Pack ve  DC kesici gibi aparatlar da kullanılabilir.

solarevi.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here