Enerji verimliliğini arttırmak ve yenilenebilir enerji kullanımını arttırmak isteyen ABD‘nin Kaliforniya eyaleti yetkilileri, eyalette ki konutlarda güneş enerjisini zorunlu hale getirecek. Kaliforniya enerji komisyonu tarafından alınan karar neticesinde, eyaletteki konutlarda güneş paneli kullanımı 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale geldi.
Bu tarihten itibareni evinin çatısında veya uygun bir yerinde güneş paneli ile elektrik üretimi zorunlu olacak. Kaliforniya valisi Jerry Brown, bu karar ile eyalette 2030 yılına kadar karbon emisyonunu %40 azaltacaklarını söyledi.
80 Bin Konutun 15.000’i Güneş Paneli Kullanıyor
Eyalette yıllık 80.000 yeni ev yapılıyor ve yapılan bu evlerin yaklaşık 15.000 tanesi çatısında güneş paneli kullanıyor. Güneş enerjisi kullanımını zorunlu hale getiren ilk eyalet olan Kaliforniya eyaleti, güneş enerjisi sektörünü de ciddi katkı sağlayacak.
Kaliforniya eyaleti amerika’nın en büyük güneş enerjisi pazarına sahip. Aldığı bu karar sayesinde diğer eyaletlerinde benzer kararlar alabilmesinin önünü açtı.
İşin mali boyutu ise biraz daha farklı. Çünkü, eyalet yetkililerince alınan bu karar ile konut yapım maliyetinin yaklaşık 10.000 Dolar artması bekleniyor. Öte yandan 30 yıllık bir süreç içerisinde güneş enerjisi sayesinde, enerji tasarrufunun 30.000 Dolar olması bekleniyor. Yani, güneş panelleri kendi maliyetinin kat ve kat fazlasını zaten çıkartıyor.
Bu kararın alınması sonucunda ise bazı güneş enerjisi firmalarının borsada ki değerlerinde de artış yaşandı. İlk verilere göre, First Solar, Sunrun, Vivint Solar ve Enphase Energy gibi güneş paneli firmalarının hisse değerleri yaklaşık %6 arttı.