Güneş Enerjisi Santrali Fizibilite Hesaplama

24
17611
gunes enerjisi santrali fizibilite
Excel ile kendi gunes enerjisi santrali fizibilite raporunuzu hazırlayın

Güneş enerjisi santrali kurmadan önce yapılması gereken ilk şeylerden biriside fizibilite raporu hazırlamaktır. Güneş enerjisi santrali fizibilite raporu nasıl hazırlanır ? Bunun cevabını vermeye çalışacağız.

Ayrıca sizlere, güneş enerjisi santrali fizibilite hakkında video hazırladık. Umarım faydalı olur.

Güneş enerjisi santrali kurmaya karar verdikten sonra , şu soruları kendimize sormamızda fayda var.

  • güneş enerjisi santrali kurma maliyeti ne kadar ?
  • güneş enerjisi santrali amortisman süresi ne kadar?
  • güneş santralini hangi şehire kuracaksınız?

Biz bu sorulara cevap vereceğiz. Yalnız bu hazırladığımız yazı, sizlere güneş santrali kurmak için bir ön bilgilendirmedir. Veya bir ön hazırlık amacındadır. Kesin olarak güneş santrali kurmaya karar verdikten sonra, bu bilgileri kesinleştirerek yaptırmanız gerekiyor.

İlk yapmamız gereken şey , güneş enerjisi santrali için arazi bakmaktır. Güneş tarlası kurmak isteyenler için hazırladığımız yazıyı okuyabilirsiniz. Bu yazıda tüm yapacağınız işlemler gösterilmiştir.

Basit güneş enerjisi santrali fizibilite raporumuzu bir örnekleme üzerinde anlatacağız.

Güneş tarlası projemizi Ankara olarak baz alıyoruz. Bir önceki yazımız olan PVGIS ile güneş enerjisi potansiyeli hesaplama kullanacağız. Bu yazımızda detaylı olarak anlatmıştık.

PVGIS sonuç ekranı ile aldığımız verileri excel tablosunda yerine koyuyoruz.

Burada yazan veriler , güneş enerjisi santrali fizibilite raporumuz için aylık üretilen enerji bilgileridir.

Güneş tarlası getirisini hesaplamadan önce , güneş santralinin 25 yıllık bir yatırım olacağını kabul ediyoruz. Ve excel ile bir tablo daha yapıyoruz.

Yapacağımız bu excel tablosun da güneş santralinin yıllık üreteceği elektriği hesaplayacağız.

Unutmayın ki , güneş panelleri her yıl belli bir yüzde ile verim kaybına uğrayacaktır. Toplamda 25 yıllık verim kayıplarını hesaba katarak, güneş enerjisi santrali fizibilite programı ile yıllık ne kadar elektrik üreteceğini hesaplayabiliriz.

Videodaki gibi güneş tarlasının 25 yıllık üretimini de yıllık bazda buluyoruz.

Bu verileride elde ettikten sonra, bir başka excel dosyası açıyoruz ve yatırımın geri dönüşü için hesaplamalara başlıyoruz.

Burada ilk önce küçük bir excel tablosu ile genel bilgileri yazacağız. Ve bu bilgileri formül olarak yazacağız ki , daha sonra istediğimiz şekilde veri girişi yapıp , sonucunu hemen görelim.

İlk veri girişi için yazacağımız ana bilgiler şunlardır.

  • güneş enerji santrali kurulu gücü ?
  • güneş santrali kW başına birim yatırım maliyeti ?
  • 1 euro kaç TL ‘dir ?
  • güneş santrali toplam yatırım bedeli ?
  • güneş santrali bakım gideri ? (yüzdelik olarak)
  • güneş tarlası işletme bakım gideri ne kadar ?
  • elektrik satış bedeli ne kadar ?

Bu bilgilerin girişini excel ile yaptıktan ve tablo oluşturduktan sonra, yeni bir tablo daha hazırlıyoruz.

Hazırlayacağımız bu tabloya ,yukarıda anlattıklarımızın hepsini uygulayacağız. Aslında tüm yaptıklarımız bu tablo içindi.

Güneş santralinin 25 yıllık verilerini bu tablo ile izleyebileceğiz. Bu verileri ve formülleri buraya yazmıyoruz. Çünkü çok fazla bilgi karmaşası olacağını düşünüyor. O yüzden , sizler için bir video hazırladık.

Bu video ile güneş enerjisi santrali fizibilite için kendi fizibilite raporunuzu hazırlayabilirsiniz.

Not : Unutmayalım ki, excel ile yaptığımız güneş enerjisi santrali fizibilite programına, farklı güçlerde güneş enerji santrali bilgileri gireceksek eğer. Her defasında pvgis ile tekrar yıllık güneş ışınım değerlerini hesaplayın. Eğer iyi bir excel kullanıcısıysanız , güneş enerjisi santrali fizibilite programını daha da geliştirebilirsiniz.

24 Yorumlar

  1. Gerçekten faydalı bir video olmuş. Güneş enerjisi fizibilite hesaplama videonuz ile kendi fizibilite raporumu çok rahat yapıyorum artık. Teşekkürler

    • zekai bey, öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Video sadece görüntülü olarak yapılmıştır. Ses kaydı yoktur. Ayrıca , toplam bakım için birim maliyetlerde yıllık bazda herhangi bir değişiklik yoktur. Genelde yıllık bakım maliyetleri standarttır. Tesisin kurulu güç maliyeti ise değişkenlik gösterebilir. Malzeme kalitesine göre.Hazırlamış olduğumuz video standart bir sistemdir.

  2. Merhaba,

    Öncelikle hazırladığınız faydalı video için teşekkür ederim. sormak istediğim bir kaç nokta var.

    1- Neden 0,51 TL den hesapladınız satış bedelini?
    2- Giderler nasıl %1 olarak hesaplandı?

    Teşekkürler

    • Ahmet bey, video da belirttiğimiz üzere, elektrik satmak değilde tükettiğinizi farz ederek 0,51 kuruş yazdık. Ancak siz bu elektriği satacaksanız , bu rakamı 13,3 dolar/cent yapmanız gerekiyor. Sattığınız fiyat , tükettiğinizden daha azdır.tabi doları güncel TL ye çevirip yazmanız gerekiyor. Giderler ise genelde bu şekildedir, yanılma olmasın diye biz bunu %1 aldık. Ancak %1’in altına düşürmek mümkündür

  3. Paylaşım gerçekten çok güzel olmuş. video çözünürlüğü biraz daha yüksek olursa daha anlaşılır olacağını düşünüyorum. Emeğiniz için teşekkürler. Bir de excel dosyasını ya da formülizasyonu paylaşabilirseniz müteşekkir olurum. Saygılarımla.

    • Salih bey, yorumlarınız için teşekkürler. Video kalitesi konusunda haklısınız. Elimde ham görüntüler var, vakit bulabilirsem, daha kaliteli olarak internete yükleyeceğim. Ayrıca fizibilite hesaplama ile ilgili mobil uygulamlar yazdırıyorum, ios ve android için. Yukarıdaki excel’den çok daha güzel bir uygulama olacak umarım. Uygulamalar bittiği zaman gerekli paylaşımları yapacağım.

      • Ben araştırmalarım sırasında http://pvwatts.nrel.gov/ böyle bir web uygulamasına denk geldim. Uygulamanın kullanımı kolay olmakla birlikte, radyasyon bilgileri için Ankara, İzmir ve İstanbul’da bulunan istasyonlardan en yakın olanını baz alıyor. Emeğiniz için tekrar teşekkürler.

        • Evet, yararlı bir site. Çok fazla detay vermese bile, bazı iller için yıllık üretilen elektrik miktarını görmek mümkün. Teşekkürler

    • Bu konuda çok haklısınız. Video da pek net gözükmüyor. Bu sıralar biraz yoğunluğum var, ancak yakın zamanda ekran görüntüleri ile detaylı olarak formülleri yazacağım. E-bülten ile tüm üyelere bilgilendirme yapacağım.

  4. Merhabalar,
    Excel de hesap yaparken kullanmış olduğunuz formülde Yatırımın Birim Fiyatı=1200 EURO alınmış. Bunun nedeni nedir?
    Teşekkürler…

    • yatırımın birim maliyetini bir çok kalem oluşturmaktadır. Bu maliyetler kullanılan ürünlerin adedi, kalitesi ve markasına göre değişmektedir. Örneğin A marka bir güneş panelinin fiyatı watt başına 0,40 dolar olurken, aynı güçte fakat farklı olan B marka güneş panelinin watt başına fiyatı 0,80 dolar olabilmektedir. Maliyetler çok değişkenlik gösterebilmektedir. Biz orada standart bir sisteme göre kw başına 1200 Euro fiyat belirledik. Siz onu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bu arada yakın zamanda Güneş Tarlaları hakkında bir yazı kaleme alacağım. En çok talep edilen güçteki güneş santrallerinin maliyetlerini ayrı ayrı yazacağım. Yani yazımda, 100 kW, 250 kW , 1 MW gibi santrallerin tek tek maliyetleri olacak.

      • Yanıtınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Kurulan herhangi bir sistemde kullanılacak invertör değeri nasıl belirlenir? ACt(toplam AC güç)*1,2=İnverteör Gücü gibi bir formül kullanılıyor. BU formül pratikte doğru mudur??? Tekrar teşekkür ederim emeğiniz için…

  5. Merhaba,

    Anlaşılır bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum.

    Benim sormak istediğim sorular yukarıda diğer arkadaşlar tarafından sorulduğu için bana tebrik etmek kalıyor.

    Emeğiniz için tekrar teşekkürler.

    • Erol bey, değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyip paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Biz en büyük desteği siz değerli ziyaretçilerimizin yorumlarından alıyoruz. Yapılan yorumlar bize yapılacak maddi destekten kat ve kat daha değerlidir.

  6. iyi günler 250 kWp ges için kurulacak tarlamın güneş potansiyeli değeri 386000 çıktı excele hakim değilim bana yardımcı olup bunu hesaplayabilirmisiniz rica etsem
    Teşekkürler

    • Öncelikle ilginiz için teşekkürler. Bu hafta sonu yani cumartesi günü benim diğer bilgisayarım geliyor. Yukarıdaki video’nun HD versiyonunu bu cumartesi youtube kanalımıza yükleyeceğim. Adım adım tüm hesaplamaları yapabileceksiniz. Eğer video ile yine yapamazsanız, tekrar yorum yazarak iletişime geçin, yardımcı olmaya çalışıyım. İyi günler

  7. Fatih bey merhaba,

    ” En çok talep edilen güçteki güneş santrallerinin maliyetlerini ayrı ayrı yazacağım. Yani yazımda, 100 kW, 250 kW , 1 MW gibi santrallerin tek tek maliyetleri olacak.” demişsiniz,yapabildiniz mi bu maliyeti?yaptıysanız linki mevcut mudur?
    Teşekkür ederim

  8. Fatih Bey

    iletişim formu uyarınızı görmeden oraya bir soru sordum uzun biraz bakma şansınız var mıdır?

    Teşekkür Ederim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here