Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilen tesislerin hızla yaygınlaşması, bahse konu tesislerin takibinin ve kontrolünün yapılması konusunda da bir iş alanı ve gereklilik meydana getirdi. Güneş enerjisi santrallerindeki verim düşüklüğü yaşayan, ısı artışı görülen ve arızalanan güneş enerjisi panellerinin kontrolünü daha kolay sağlayabilmek adına drone ile takibe başlandı. Bu konuda çalışma yapan bir grup mühendis, Konya’da yerli yazılım kullandıkları ve ismini SOLTER olarak belirledikleri bir insansız hava aracı geliştirdiler.
Güneş enerjisi santrallerinin geniş bir alana yayılması ve yüzlerce, hatta duruma göre binlerce güneş panelinden oluşması; bu santralleri oluşturan güneş panellerindeki arızayı yetkililerin çok geç fark etmesine neden olmaktaydı. Enerji verimliliğinde ve üretiminde meydana gelen düşüş sonrasında günlerce arazide pek çok personelin iş gücü ile tek tek güneş panellerinin kontrol edilmesi; hem iş gücü kaybına, hem zaman kaybına, hem de bu arada geçen sürede enerji kaybına yol açmaktaydı. Bu durumu dikkate alan bir grup mühendis drone (insansız hava aracı) ile güneş panellerinin kontrolünü sağlamayı düşündüler ve bunun için yerli yazılım geliştirdiler.
Güneş Panellerine Termal Kameralı Drone: SOLTER !
Elektrik Elektronik Mühendisi Mehmet Celalettin Ergene ve üç mühendis arkadaşı tarafından geliştirilen drone, tamamen yerli yazılım ile üretildi. Belirlenen koordinata otonom olarak uçan drone, bölgedeki güneş panellerini termal kamera ile kontrol etme ve bu görüntüleri merkeze raporlama özelliğine sahip. Elektrik Elektronik Mühendisi Mehmet Celalettin Ergene ve mühendis arkadaşlarınca yerli yazılım ile geliştirilen ve SOLTER ismi verilen insansız hava aracı dünyada bir ilk konumunda.
Bu şekilde otonom uçuş yapıp yapay zeka kullanan, termal kamera ile görüntü kaydedip raporlama yapan bir cihaz olmadığını belirten Mühendis Ergene, yakın gelecekte insansız hava aracından daha fazla üretip isteyen kişilerin hizmetine sunacaklarını belirtti.
Yapay zekalı tamamen yerli yazılım olan SOLTER, 20 dakikalık uçuş süresince takribi 20 hektarlık alanda bulunan güneş panellerini tarama ve bu güneş panellerinin durumu hakkında raporlama yapabilme kapasitesine sahip. Üzerindeki termal kamera ve yapay zeka ile fazla ısınan, arızalanan ya da enerji verimliliği düşük olan güneş panellerini tespit eden SOLTER; bu sayede birkaç kişinin birkaç günde anca yapabildiği işi kısa sürede yapıyor ve güneş enerjisi santrallerinin verimliliğinin düşmesinin önüne geçiyor.