Güneş Enerjisi Sistem Tasarımı Şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemleri genellikle elektrik enerji nakil hatlarının ulaşamadığı ve çok fazla elektrik kesintisi olan yerlerde tercih edilmektedir.Bu sistemler başlıca güneş paneli, inverter, şarj regülatörü, akü ve diğer ekipmanlardan oluşmaktadır.Bu yazımızda sizlerinde kendi güneş enerjisi sistem tasarımı yapabileceğiniz bazı bilgileri vermeye çalışacağız.
Yazımızla ilgili olumlu ve olumsuz hertürlü yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.
Güneş Enerjisi Sistem Tasarımı Yapmaya Başlamadan Önce
Şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistem tasarımı yapmaya başlamadan önce basit bir yol haritası çizmemiz gerekiyor,sırasıyla yapmamız gerekenler şunlardır ;
⇒ Günlük Enerji İhtiyacının Hesaplanması,
⇒ Batarya Kapasitesini Hesaplama,
⇒ Güneş Panelini Hesaplama,
⇒ Şarj Regülatörünü Hesaplama,
⇒ İnverter Gücünü Hesaplama.
1. Günlük Enerji İhtiyacının Hesaplanması
Güneş enerjisi sistem tasarımı için, Günlük enerji ihtiyacının belirlenmesi ve güneş enerjisi sistemini kullanacağınız yerdeki tüm elektrikli cihazların gücünü ve günlük kullanım sürelerini bilmemiz gerekiyor.Sırasıyla kullanılacak cihazın adı,miktarı,gücü (watt),günlük kullanım süresi (saat/gün) ve haftalık kullanım süresi (gün/hafta) tek tek yazılır.Yazılan bu bilgilerin sonunda bulacağımız bilgi watt saat / hafta ‘dır.Basit bir çizelgeyi aşağıda verdik,
Cihaz Adı | Adet | Gücü (Watt) | saat/gün | gün/hafta | saat/hafta |
TOPLAM AC GÜÇ |
Bu grafikteki bilgiler bulunduktan ve yazıldıktan sonra,aşağıdaki formulü uygulayacağız ;
( ACt x 1,2 + DCt ) / Batarya Voltajı = AH / Hafta
( AH / Hafta ) / 7 = AH / Gün
Batarya voltajı genelde 12 veya 24 volt seçilir.Bu tamamen sizin kuracağınız batarya grubuna bağlıdır.
DCt : Toplam DC güç (eğer dc volt ile çalışan cihazlar kullanıyorsanız buraya o değerleri girersiniz,yoksa 0 olarak kabul edilir.)
ACt : Toplam AC güçtür.
Genel formüllerin sonuçlarını bulduktan sonra , sıra geldi bu sonuçlar ile Güneş Enerjisi Sistem Tasarımı için batarya kapasitesini hesaplamaya.
2.Batarya Kapasitesini Hesaplama
Batarya kapasitesi hesaplanırken ,güneş panelinden elektrik gelmeyen günler ve gece kullanımları ve hatta bulutlu geçen gün sayıları da dikkate alınarak batarya kapasitesi hesaplanır. Genel formülümüz şu şekildedir ;
( ( AH / Gün ) x ( BG ) x ( BD ) x ( BSK ) ) / Batarya AH derecesi = Paralel batarya sayısı
BG : Tahmini bulutlu gün sayısı
BD : Batarya boşalma derinlik katsayısı (Bu katsayı kullanacağınız bataryanın markasına,tipine ve çeşidine göre değişiklik gösterir , genelde 0,5 sabit katsayı olarak alınır)
BSK : Bataryanın sıcaklık katsayısıdır.Bu katsayı ortamın sıcaklığına göre değişiklik gösterir,aşağıda bataryaların ortamın sıcaklıklarına göre katsayı değerleri verilmiştir.
Batarya sıcaklık katsayı değerleri | |
Ortam Sıcaklığı Co | Batarya Sıcaklık Katsayı Değeri |
26,7 | 1 |
21,2 | 1,04 |
15,6 | 1,11 |
10 | 1,19 |
4,4 | 1,3 |
-1,1 | 1,4 |
-6,7 | 1,59 |
Bu formülden çıkacak sonuç bizim batarya sayımızı tespit etmemizi sağlıyor.Artık batarya kapasitesi ve sayısını da bulduğumuza göre sıra güneş paneli gücümüzü ve sayımızı tespit etmeye.
3.Güneş Paneli Sayısını Hesaplama
Güneş paneli ihtiyacı günlük tüketilen amper/saat ve güneş enerjisi sisteminin kurulacağı bölgeye göre değişiklik gösterebilir.Bu hesaplama tamamen kullanıcının kullanım alışkanlıklarına göre belirlenir.
Akülerin şarj olma ve deşarj olma esnasında yaklaşık %20 lik bir etkinlik kaybı oluşmaktadır.Biz bu etkinlik kaybını hesaplarımıza katmak için amper/saat değerimizi 1,2 sabit katsayısı ile çarpmamız gerekiyor.
Güneş panelini hesaplarken kullanacağımız genel formül şu şekildedir ;
( ( AH / Gün ) x ( EK ) x ( OEGS ) ) / P = Paralel güneş paneli sayısı
EK : Etkinlik kaybı
OEGS : Ortalama etkin güneşlenme saati.Bölgeden bölgeye göre değişir, örnek olarak Ankara için yıllık ortalama güneşlenme saati 6 saattir.
P : Kullanacağınız güneş panelinin watt cinsinden gücü
Bu formülü uyguladıktan sonra toplam güneş paneli sayımızı tespit etmiş olacağız.Bulunduğunuz bölgenin güneşlenme potansiyelini tespit etmek için Güneş Enerjisi Potansiyeli Öğrenme yazımızı okumanızı tavsiye ederiz .
4.Şarj Regülatörünün Gücünü Hesaplama
Şarj kontrol cihazı kapasitesini hesaplarken güneş panelinin katalog bilgilerinin muhakkak elinizin altında bulunması gerekiyor.Güneş panelinizin seri ve paralel bağlantıları sonucunda sizin elinize ulaşacak net amper/saat gücüne göre şarj kontrol cihazı seçilmelidir.Şarj kontrol cihazları ile ilgili küçük yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Şarj kontrol cihazımızın gücünüde tespit ettikten sonra sıra geldi evirici yani inverter gücünü bulmaya.
5.İnverter Gücünü Hesaplama
Güneş enerjisi sistem tasarımı için en son ve en önemli parçalardan biriside inverter’lerdir.İnverter 12 volt / 24 volt veya 48 volt’u 220 volt’a yani doğru akımı alternatif akıma çeviren elektronik cihazlardır.İnverterlerde ,inverter’in markasına ve çeşidine bağlı olmak şartı ile belli miktarlarda kayıplar söz konusudur.Bu kayıplar genelde inverter kataloğunuzda belirtilir ama biz bu kayıp miktarını genel olarak alacağız.İnverter kaybını %20 yani 1,2 sabit katsayı değeri olarak alacağız.
ACt x Evirici Kaybı = Evirici Gücü
Bu formülü kullanarak inverter gücünü de hesaplayarak güneş enerjisi sistem tasarımı bitmiş oluyor.Artık sizde kendi elektriğinizi üretebilirsiniz.
Sonuç
Bu vermiş olduğumuz bilgiler ışığında güneş enerjisi sistem tasarımlarınızı yapabilirsiniz ,ama şu unutulmamalıdır ki bu veriler genel olarak dikkate alınmıştır ve güneş enerjisi sisteminizde kullanacağınız cihazlara ve teçhizata göre farklılık gösterebilir. Ve muhakkak ev tipi güneş enerjisi yapımı hakkında yazdığımız örnek yazıyı okuyunuz. Bol enerjili günler dileğiyle…
Örnek bir akü hesabı yapabilir misiniz ?
Birde baz alınan panel gücü ve batarya Ah değeri derken ,kullanacağımız değerlerden mi bahsediyorsunuz ?
Sayısal verilerle bir örnekleme yapabilirseniz memnun olurum.
Murat bey, eğer aşağıdaki bağlantıdaki sayfayı incelerseniz, örnek bir hesaplama yaptık. Daha anlaşılır olması için. http://www.enerjibes.com/gunes-enerjisi-ile-elektrik-uretelim/
Bu akü etkinlik katsayısı 1,2 deşarj derinliği ile mi alakalı yoksa verim kaybı mı? Sıvılı akülerde genelde %50 deşarj derinliği tavsiye ediliyormuş. Bu durumda bulduğumuz kapasiteyi 2 ile çarpmamız gerekmez mi?
Sunum için bilgilerinizi alabilir miyim?
BG : Tahmini bulutlu gün sayısı demişsiniz.
bu değer haftadaki bulutlu gün sayısı mı yoksa yıldaki mi? tam olarak anlaşılmıyor. bilgi verebilir misiniz?
trombe duvarı hakkında bilgi alabilirmiyim bu şekilde
merhaba, panel enerji üretimini, “(ortalama güneşlenme süresi) x (güç)” şeklinde yapmaktansa, GEPA verilerini verime oranlayarak yapmak daha doğru değil mi?