Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi tesisinin yapımı için ihale açılacağı belirtildi. Bakanlığın duyurduğu ihale kapsamında yapılacak olan güneş enerjisi yatırımında dev proje birkaç bölümden oluşuyor. 1000 MW kapasiteye sahip olan projenin ilk bölümünün, Konya ilinin Karapınar ilçesinde yapılması planlanıyor. Projenin ilk ayağı için fizibilite çalışmalarına başlandı.
Projenin ilk bölümünün maliyeti 1,5 milyar dolar olarak hesaplandı. Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) biriminden elde edilen bilgilere göre, yenilenebilir enerji kapsamında yapımına başlanacak olan proje için Konya ilinin Karapınar ilçesi uygun görüldü. Proje 5’inci bölge yatırım teşviklerinden faydalanacak. Ayrıca projede ileri teknoloji olanakları ve yüksek verimlilik gözetilecek.
Proje için teklif sunacak olan firmalardan, teknolojik olarak yeterli görülenlere öncelik tanınacak. İhale kapsamında yapımı gerçekleştirilecek olan proje için ilk etapta 500 MW bağlantı izni verilecek. Geriye kalan 500 MW kısım için ise ayrı bir ihale yapılması planlanıyor.
Aralık Ayında Arazi İşlemleri Tamamlanacak
İhale ile ilgili duyurular bu ay içerisinde yatırımcılara yapılacak. Kasımda yapılacak olan ihale sonucunda, ihaleyi kazanan firmaya Aralık ayı içerisinde tesisin yapılacağı yer teslim edilecek. İhale keşif bedeli üzerinden açık eksiltme usulüyle yapılacak. İhalesi yapılacak olan projede silisyum teknolojisinin kullanılacağı belirtildi.
İhaleye yalnızca Türk yatırımcılar ilgi duymuyor. Edinilen bilgiye göre Çin ve ABD’li bazı yatırımcıların da proje ile ilgilendiği öğrenildi. İhale kapsamına alınan Konya’nın Karapınar ilçesi YEKA alanı ilan edildi.
Güneş Enerjisi Santralinde Silisyum Teknolojisi Kullanılacak
Güneş enerjisi santrallerinde güneşten alınan enerji panellerin arasında yer alan fotovoltatik hücreler sayesinde emiliyor ve elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Fotovoltatik hücreler silisyum maddesinden üretiliyor. Silisyum maddesinin özelliği ise güneşten gelen foton ışınlarını belli bir oranda emebilmesi ve ışık enerjisini bünyesinde toplayabilmesi olarak açıklanabilir. Ayrıca silisyum elementi, oksijenden sonra dünyada en yaygın olarak bulunabilen elementlerden bir tanesi.
Silisyum elementinin fotovoltatik hücre yapımında kullanılabilmesi için doğada saf halde bulunması gerekiyor. Türkiye’de yapılması planlanan güneş enerjisi yatırımında dev proje de silisyum maddesi kullanılacak. Silisyum teknolojisi dünya çapında bilinen bir teknoloji ve güneş panellerinde yaygın olarak kullanılıyor. Silisyum elementi ile yapılan güneş enerji panelleri, yüksek oranda verimlilik sağlıyor.
Güneş enerjisi yatırımında dev proje ile yıllık 600 MW elektrik enerjisinin lisanssız olarak üretilmesi bekleniyor.