Güneş enerjisinde büyük hedefler yolda! Güneş Enerjileri Yatırımcıları Derneği, geçtiğimiz günlerde, güneş enerji sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Sektörü bir bütün halinde değerlendiren görüşlerin yer aldığı toplantıda, daha büyük hedefler için ne yapılabilir gibi konular değerlendirildi. Yapılan toplantıda görüşülen konulardan bir tanesi de GES santrallerinin çoğaltılması ve kurulu güç kapasitelerinin daha üst seviyelerde yer almasıydı.
Toplantıda belirlenen hedeflerden bir tanesi de 2023 yılına kadar 5 bin MW Kurulu güce sahip GES santrallerini birkaç kez katlayabilecek tesislerin yapımı oldu. GÜYAD Türkiye’de adı duyulmuş ve ülkenin en büyük enerji şirketlerinden oluşan bir dernek. Dernekte 17 enerji devi şirket üyesi bulunuyor.
Güneş enerji santrallerinin çoğaltılması ve bu alanda en yeni teknolojilerin geliştirilmesi için çalışan dernek, geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, Berat Albayrak’ın açıklamalarına da yer verdi. Bilindiği üzere Bakan Berat Albayrak, YEKA projesi ile Konya Karapınar ilçesinde bin MW’lik GES santralinin kurulmasına öncülük yapmıştı.
GES Projeleri için Mevzuat Alt yapısı Hazırlanmalı
Avrupa genelinde uzun zamandan beri yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük destek sağlanıyor. Aynı desteğin ülkemizde de olabilmesi için yasal düzenlemelere ve mevzuat değişikliklerine ihtiyaç var. Şu anda ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasında gözle görülür artış olsa da, hala yeterli seviyeye ulaşılabilmiş değil. Bunun en önemli nedeni, ülkemizde potansiyel olarak çok geniş alanlara sahip yenilenebilir enerji kaynaklarının bulunmasıdır.
Maliyetlerin önemli ölçüde düşürülmesi, teşviklerin artması, arazi sorunlarının çözülmesi gibi konularda atılacak adımlar, sektörün gelişmesi için gereklidir.
Şu anda GÜYAD Derneği mevzuat değişiklikleri ve yeni mevzuat konuları ile ilgili bakanlık ile görüşme halinde.
5 Bin MW Kapasiteden Daha Fazla Enerji Üretimi
Türkiye’de şu anda 5 bin megavat kapasiteye sahip bulunan 2023 GES yapısı bulunuyor. Değerlendirilmeyi bekleyen ve lisanssız olarak enerji üretecek olan hâlihazırda binlerce yenilenebilir enerji projeleri bulunuyor. Ancak yasal düzenlemelerin yeterli olmaması ve fizikî bazı sorunlar yüzünden bu kapasite aşılamıyor.
Ancak ilerleyen zamanlarda sorunların giderilmesi için GÜYAD derneğinin çabaları büyük. Hali hazırda Türkiye’de 10 binlerce megavat gücünde yenilenebilir enerji kapasitesi bulunuyor. Tesisler için gerekli olan izinlerin alım sürecinin hızlandırılması ve altyapının tamamen hazır olması, bu büyük potansiyelin hayata geçirilmesinde yeterli olacaktır.
Ayrıca yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin kendi teknolojilerini geliştirmesi ve kullanmaya başlaması, maliyeti düşürme ve ülke ekonomisine katkı anlamında büyük bir adım olacaktır. Bu sayede birçok kişinin istihdam edilebileceği iş sahaları da yaratılmış olunacaktır.