Yenilenebilir enerji ile elektrik üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Güneş enerjisi sektörü de ciddi anlamda büyüme göstermiştir , güneş paneli temizliği de bu sektörün yan sektörü olma durumundadır .
Güneş panelleri genelde bakım ve bunun gibi şeylere ihtiyaç duymaz. Rüzgar enerjisi ve bunun gibi yenilenebilir enerji ile elektrik üretim çeşitleri genelde bakım ister. Çünkü sürekli mekanik bir hareket vardır. Ama güneş enerjisi ile elektrik üretimi için bu geçerli değildir. Güneş panellerinin herhangi bir mekanik hareketi yoktur . Bu mekanik hareket olmadığı içinde bir bakım istemez.
Ama bakım istemez demek , güneş panellerinin hiçbir bakıma ihtiyacı yok demek anlamına gelmez. Özellikle büyük güneş tarlalarında çok fazla sayıda güneş paneli vardır. Zamanla bu paneller havadaki tozu üzerine toplamaya başlar. Güneş panelleri de zamanla iyiden iyiye toz ile kaplanır.
Bu durum güneş panellerinden üreteceğiniz elektriği ciddi anlamda azaltır. Güneş tarlanızda çok fazla verim kaybınız olur. Bu durumu hiçkimse istemez. Çünkü bu verim kayıpları size para kaybı olarak hemen döner.
Güneş tarlanızdaki verim kayıplarını yani para kayıplarını en aza indirmek için güneş panellerinin periyodik olarak temizlenmesi şarttır. Periyodik demek istediğimiz şey , güneş tarlanızın bulunduğu şehire ve bulunduğu ortama göre değişkenlik gösterir.
Eğer tarlanızın bulunduğu yer çok hareketli bir yer değilse yılda 2 kez güneş paneli temizliği yapmak sizin işinizi fazlasıyla görecektir.
Güneş paneli temizliği nasıl yapılmalı ?
Güneş panellerinin temizliği saf su ile yapılmaktadır. Şehir şebeke suyu ile güneş panellerini yıkarsanız , panelleri bozabilirsiniz. Muhakkak saf su ile yıkanmalıdır.
Güneş paneli temizliği sektörüne girmek istiyorum
Bence de çok mantıklı bir sektör. Bu sektörde çok aşırı paralar kazanmasanız da , ciddi paralar kazanacağınız aşikardır.
İlk yapmanız gereken
Bu sektöre girmek için ilk olarak güneş paneli temizleme makinesi almanız gerekiyor. Bu makinelerin yaklaşık piyasa fiyatı 7.000 Euro ile 20.000 Euro arasında değişmektedir. Bu güneş paneli temizleme makineleri normal suyu saflaştırarak , saf su ile panelleri temizleme imkanına sahiptir. Tabi burada çok fazla bir su tüketiminiz olacaktır.
Tüketeceğiniz su için birde sulama tankeri almanız gerekmektedir. Sulama tankerlerinin fiyatları değişkenlik göstermektedir . Tanker olmadan , güneş paneli temizlik sektörüne sakın girmeyin , çünkü taşıma suyuyla değirmen dönmez .
Bu makinelere ikinci bir alternatif ise yerli üretim olan ve birkaç güneş tarlasında kullanılan made in kayseri malı olan güneş paneli temizleme aracıdır. Bu aracın fiyatı biraz yüksek maalesef . Ama bu sektöre ciddi olarak girecekseniz , bu makineyi almanızı tavsiye ederim . Bu makinenin kendi su haznesi var ve herhangi bir tankere de ihtiyacınız yok. Güneş paneli temizleme aracının yaklaşık piyasa fiyatı 70.000 Euro civarındadır. Makinenin teknik özelliklerine bu adresten ulaşabilirsiniz (mazaka solar panel yıkama).
Güneş paneli temizleyerek ne kadar para kazanabilirim ?
Evet , yazımızın en can alıcı sorusu bu . Güneş paneli temizlik işindeki kazanç watt başınadır. Yani her watt için para kazanırsınız. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse , 1 MW ‘lık bir güneş tarlasının toplam watt cinsinden gücü 1000 kW x 1000 watt = 1.000.000 watt demektir. Bu piyasa da yaklaşık watt cinsinden kazancınız ise 0,001 Dolar / cent ‘tir. Tabi su maliyeti güneş tarlasının sahibinin olmak şartı ile . 1 MW ‘lık tesisten kazancınız da , yukarıdaki verilere dayanılarak 1.000 dolar ‘dır. Toplam iş gücü ise 2 ila 3 gündür .
Eğer anlaşma yaptığınız birçok güneş tarlası varsa , aylık olarak hiç de fena bir kazanç değil . Yalnız şunu da belirtmek gerekir , bu iş sezonluktur. Yani bir güneş tarlasının temizlik ihtiyacı genelde yılın ilk 4 ayı ile yılın son 4 ayı ‘dır.
Sonuç olarak
Güneş enerjisi sektörü her geçen gün büyümekte olduğu için ve piyasada ki birçok izinleri alınmış güneş tarlası henüz faaliyete geçmediği için bu sektör güneş enerjisinin para kazandırabilecek sermayesiz ve sadece ilk yatırım bedeli ile güzel paralar kazanabilecek bir iş haline gelecektir. Eğer sezonluk olarak boş vaktiniz varsa , bu işi düşünebilirsiniz .
Yılın ilk 4 ayı genelde yağmurlu geçiyor, son 4 ayı’da ortalama yağmurlu geçiyor, yağmur paneli temizlemez’mi ?
Yılın ilk 4 ayı yağmurlu geçiyor, yağmur panelleri temizlemez mi ?
Yağmur her ne kadar güneş panellerini temizlesede, bu cihazlarla temizlemede fayda var. Çünkü yağmur bir çok ilde havanın kirini aşağıya indiriyor.
2016 yılının sonunda güneş enerjisi kurulu gücü 800 mw olacakmış. bu işe girmek isteyenler bence biraz acele etsin. güzel bir fırsata benziyor. Unutmayın, türkiye de bir iş ortaya ilk çıktığında kim yaptıysa o parayı buluyor, sonra b..u çıkıyor.
Gunes enerjisinin boyle yan sektorler ve yeni is alanlari olusturmasi cok gercekten cok guzel bir sey
Merhaba herkese güneş enerji santralleri ve cam,kompozit temizliği yapmaktayız. bilgi için bestemtemizlik sayfamızdan ulaşabilirsiniz.