Güneş Panelleri ve Hot Spot Etkisi

0
4899

Güneş Panelleri ve Hot Spot Etkisi Güneş enerjisi üretim sistemlerinde birçok problem yaşanabiliyor.Bunlardan bir taneside Hot Spot etkisi dediğimiz bir problem,bu yazımızda güneş panellerinde hot spot etkisi sorununu açıklamaya çalışacağız.

Güneş panellerin konusu ile ilgili halk arasında yaygın bir anlayış vardır,birçok insan güneş panellerinin verimlerinin sıcaklıkla doğru orantılı olduğu kanaatindedir.Fakat bu tamamen yanlış bir bilgidir,belirli bir sıcaklıkltan sonra güneş panellerinde modül gerilimi ve modül gücü sıcaklıkla ters orantılı olarak düşmeye başlar.Yani sıcaklık arttıkça güneş panelinin verimi düşer.

Teknik olarak güneş panellerinin üzerine düşen güneş enerjisinin yaklaşık %80-%90’ı ısıya dönüşür,bundan dolayı güneş enerjisi sistem tasarımları yapılırken güneş panellerinin soğuma ihtiyacının da düşünülmesinde fayda vardır.

Peki Hot Spot Etkisi nedir ?

Bir önceki “Güneş Panelleri ve Gölge Analizi” yazımızda da anlattığımız gölgelenme durumları ile Hot Spot Etkisi ‘ nin çok yakın bağlantısı vardır.Nitekim güneş enerjisi sistemleri ile uğraşan arkadaşlar muhakkak yanan güneş panelleri görmüştür veya duymuştur.

Güneş Panelleri ve Hot Spot Etkisi

Eğer güneş panelinin içindeki seri bağlı hücrelerden herhangi birisinin ürettiği akım diğer hücrelerden daha düşükse , panel yük durumuna geçebilir ve gerilim ters dönebilir.Böyle bir durumda güneş panelimiz yük durumunda çalıştığı için hücrenin sıcaklığı yükselmeye başlayacaktır,hatta yanmaya bile başlayabilir ,işte bu duruma Hot Spot Etkisi denilmektedir.Bu etki altında kalan hücrenin sıcaklığı 150 derecenin üzerine çıkarsa da tamamen bozulur.

1-s2.0-S0038092X11002143-gr8

Güneş enerjisi sistemlerindeki birçok kişinin maalesef önemsemeyip de birçok probleme sebep olan gölge sorunu,yanında da bir çok problem oluşturabiliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here