Güneş santrali için arazi seçimi çok önemli bir husustur. Çünkü milyonlarca lira harcayacağınız bu tesisler de yanlış arazi ve yer seçiminde kazanacağınız paranın miktarı da düşebilir.Hatta, güneş santrali için arazi seçiminde bürokratik açıdan bir araştırma yapmazsanız, yatırıma başlayıp yatırımı tamamlayamama durumu da olabilir.
Bu yüzden güneş santrali için arazi seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli ve hangi kriterler aranmalıdır gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Güneş Santrali için Arazi Seçimi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Eğer güneş tarlası kurmak istiyorsanız ve bu kararınız kesin ise, güneş santrali yatırımı için yapılması gereken ilk şeyin arazi almak olduğunu da biliyorsunuz. Güneş santraline uygun arazi için bazı koşulların dikkate alınması , yapacağınız yatırımdan maksimum kazanç potansiyelinizi arttırır. Bu yüzden yatırımı yapmadan önce arazi seçimini iyi yapmak gerekiyor.
Güneş Enerjisi için Arazi Seçimi Nasıl Olmalı?
Şimdi güneş santrali için arazi seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde yazalım;
- Güneş Potansiyeli Durumu : Güneş santrali için arazi seçiminde aranacak ilk şartlardan birisi güneş potansiyeli miktarıdır. Araziyi satın alacağınız şehirdeki güneş radyasyonu ne kadar fazla ise, kazanacağınız paranın miktarı da o kadar artar. Türkiye’de ki güneş potansiyeli yüksek olan iller Antalya,Konya,Karaman,Adana,Van,Hakkari v.b… Bu iller arasından birisini seçebilirsiniz. Ancak diğer illerimiz de ki güneş potansiyelleri de hiç fena değildir. Türkiye’nin en az güneş radyasyonu alan illeri bile metrekare’ye 1400 kWh güneş radyasyonu almaktadır. Şöyle düşünün ki elektrik enerjisinin 30.000 MW‘tan fazlasını güneş enerjisinden elde eden almanya’nın en fazla güneş alan şehri metrekare’ye 900-950 kWh güneş radyasyonu almaktadır. Güneş enerjisi santrali fizibilite hesaplama yazımızda ki bilgileri kullanarak , yapacağınız yatırımın farklı iller’de ki kazançları ve kayıpları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Arazinin Toprak Yapısı : Seçim yapılacak arazinin taşlık(kayalık) veya toprak olması çok önemli. Çünkü ,arazi de kayalık kısımlar çok fazla ise bu durum da kullanılacak konstrüksiyonların beton ayak olması gerekiyor. Beton ayaklı konstrüksiyonlar ise çakmalı tip konstrüksiyonların maliyetine göre %30 daha fazla olabilir.
- Arazinin Cephesi : Güneş potansiyelinden maksimum faydalanmak için arazinin güney cepheli olmasında fayda var.
- Arazinin Konumu : Ges için arazi seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer husus arazinin konumudur. Konum diye bahsettiğimiz şey, güneş santrali arazisinin yamaç mı yoksa dere veya nehir gibi alanlara mı yakın olduğudur. Eğer arazinizi derelerin olduğu bölgelere kurarsanız, kışın suların taşması ile bir sel baskınında çok fazla maddi kaybınız olabilir. Veya yamaç ta ise, heyelan olma riski taşıyabilir.
- Arazinin Fiziki Yapısı : Eğer arazinin fiziki yapısında çok fazla tümsek veya çukur varsa, bu durum size fazladan kepçe maliyeti çıkaracaktır. Normal şartlarda , 10 dönümlük bir ges arazisi için kepçe maliyeti 50-60 bin TL‘yi bulabilmektedir. Ancak arazinin fiziki yapısı çok kötü ise kepçe maliyeti 200 bin TL‘ye kadar çıkabilmektedir.
- Marjinal Tarım Uygunluğu : Arazi seçiminde dikkat edilecek bir diğer husus marjinal kuru tarım arazisi olmasıdır. Eğer arazi çok verimli ise marjinal tarım yazısını alamazsınız ve güneş santrali projesine başlamadan veda edersiniz. Bu yüzden , araziyi satın almaya karar verdikten sonra, arazi için marjinal tarım yazısı başvurusu yapabilirsiniz. Bu yazıyı almak için arazinin sizin üzerinizde olmasına gerek yoktur.
- Arazinin Gölgelenme Durumu : Güneş santrali için arazi seçerken , satın alacağınız arazinin etrafını incelemekte fayda var. Eğer araziye gölge yapacak bir şey varsa, güneş santralinizden alacağınız verim de düşer. Örneğin uzun ve heybetli ağaçlar var mı? arazinin üzerinden veya yanından yüksek gerilim hatları geçiyor mu? gibi dış faktörlere bakmanızda fayda var. (bina ,dağ,tepe,v.b…)
- Arazinin Hak Sahipleri : Araziyi satın alacağınız şahısların da incelemesini yapmakta fayda var. Çünkü hak sahipleri çok fazla ise, ve bu hak sahiplerinin bir tanesi bile muvafakat yazısı vermek için sıkıntı yaparsa, araziyi satın alsanız bile güneş santrali kuramazsınız. O yüzden satın alımı yapmadan önce muvafakat ile olan sıkıntılar var mı yok mu bilmeniz gerekiyor.
- Arazinin Kirlenme ve Tozlanma Durumu : Güneş enerjisi için arazi satın alacaksanız, bu maddeye çok dikkat etmelisiniz. Çünkü , araziye yakın yerlerde beton santrali, taş ocağı ve kum ocağı gibi çok fazla toz çıkaran tesisler varsa, bu tozlar rüzgar ile güneş panellerinize gelir. Bu durumda da güneş panelleri çok sık ve sürekli kirlendiği için temizlenmediği takdirde ciddi anlamda verim kaybına uğrar.
- Arazinin Enerji Nakil Hattı İle Olan İlişkisi : Güneş santralini kurduktan sonra, enerji iletim veya nakil hatları ile dağıtım şirketinin gösterdiği noktaya bağlantı yapılması gerekiyor. Ancak bu nakil hatlarının gittiği güzergah çok önemli. Çünkü , başkalarının arazisinin üzerinden elektrik telleri geçerse, tüm hak sahiplerinden izin yazısı almak zorundasınız. O yüzden elektrik iletim hattının gittiği güzergah ne kadar düz ise o kadar iyidir. Ayrıca “S” çizerek giden nakil hatları mecbur müşterek direk olmak zorundadır. Müşterek direklerin arası da en fazla 50 metre olmaktadır. Bu durumda maliyeti doğrudan etkilemektedir. Ancak enerji nakil hattınız düz bir şekilde giderse beton direkler ile çok daha ucuza maal edebilirsiniz.
- Arazinin Hava Şartları Uygunluğu : Güneş santrali için arazi seçimi yaparken, arazinin bulunduğu bölgeye de dikkatli bakmak gerekir. Arazinin bulunduğu yer, 1 yıl içerisinde kaç gün sisli, kar yağışlı ve yağmurlu? Bunları az çok tespit etmek mümkündür. Bu şartlar üretim tesisinizin verimini doğrudan etkiler.
- Arazinin Ulaşım Durumu : Çok fazla olmasa da önemli hususlardan biriside ulaşımdır. Eğer araziye ulaşım çok zor şartlarda ise, ilk yatırım maliyetindeki işçilik ve taşımacılık masrafları çok fazla olacaktır. Güneş panelleri, konstrüksiyon ekip ve ekipmanları, trafo ve köşk gibi ağır ekipmanların taşınmasında çok fazla sorun ortaya çıkabilir.
- Arazi Kuşların Göç Yolunda Mı : Önemli hususlardan biriside kuşların göç durumudur. Kuşlar göç mevsiminde, bir yerden başka bir yere büyük sürüler halinde göç ederler. Eğer araziniz kuşların göç yolları üzerinde ise, sürüler halinde ki kuşların dışkılarını güneş panellerinize bırakması içten bile değildir. Bu sizin canınızı sıkabilir. Kuş dışkılarındaki yüksek asit oranı güneş panellerinize zarar verebilir, tabi güneş panellerinizi temizlemezseniz.
- Arazinin Belediyenin İmar Planlarındaki Durumu : Araziyi satın almadan önce , belediyeye giderek, ileriye dönük imar planlarına bakmanız da fayda var. Aksi halde yarı yolda kalabilirsiniz.Gerçek bir örnek veriyim: bir vatandaşımız 3 MW’lık çağrı mektubu çıkartıyor , daha sonra belediye bu arkadaşın arazisini turizm alanı ilan ediyor. Bu arkadaşın bütün emekleri de boşa çıkıyor. O yüzden araziyi iyi araştırmak gerekiyor.
Güneş santrali için arazi seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar başlıca bunlardır. Bu hususlara dikkat ettiğiniz taktirde güneş santrali’nden yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Ve ileride meydana gelebilecek riskleri de en aza indirmiş olursunuz. Eğer sizinde güneş santrali için arazi seçimi ile ilgili bilgi ve tecrübeleriniz varsa, yazımıza yorum yazarak paylaşabilirsiniz.
Arazi seçimi yapılırken Trafoya olan uzaklık önem araz ediyormu ? birde Araziye yakın konumlardan geçen elektrik telleri Yüksek gerilim ve ya orta Gerilim olması Farklılık yaratıyormu artı eksi yönleri varmı Teşekkürler
lisanssız üretim tesis gücü en fazla 499 kW ise; Kuş uçuşu uzaklığı en fazla 5 km , Projelendirmeye istinaden olan uzaklık ise 6 km ‘yi geçemez. Eğer lisanssız üretim tesis gücü 499 kW’tan fazla ve en fazla 1 MW ise; Kuş uçuşu mesafe en fazla 10 km , Projelendirmeye istinaden olan uzaklık ise 12 km ‘yi geçemez. Yeni yönetmeliğe göre, lisanssız üretim tesisi için arazi satın alırken bunlara dikkat etmenizi öneririm. Yüksek gerilim arazinin üstünden geçmezse iyi olur, çünkü güneş panellerine gölgeleme yapabilir
Merhaba,
Arazimizde elektrik bağlantısı var ise bu durumda yine de nakil hattına mı bağlantı yapılması gerekiyor yoksa bu maliyeti düşüren bir durum olur mu?
İlginiz için şimdiden Teşekkür ederim.
Eğer arazinizde mevcut bir elektrik hattı varsa bu sizin için büyük bir avantajdır. Enerji dağıtım şirketinin vereceği karar ile mevcut direği istenilen duruma getirerek bağlantı yapılabilir. Sizin için çok büyük bir avantajdır. Enerji nakil hattı masrafınız ortadan kalkar. Bu da yaklaşık olarak 100.000 TL’ye yakın bir tasarruf demektir.
Enerji nakil hattına olan mesafe konusunda tolerans var mı? Bir kaç km fazla olduğu için projenin onaylanmama ihtimali var mı?
Herhangi bir sıkıntı olmaz.
Güneye meyilli bir arazimiz var fakat eğimi biraz fazla, eğim maksimum derece olmalı? İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Arazinin eğimi 15 derece civarında uygun olabilir. Çok fazla eğimli olması bunun kötü bir durum olduğu anlamına gelmez. Eğer çok aşırı bir eğim yoksa, bahsettiğiniz arazi uygun olabilir.
Merhaba Fatih Bey,
Öncelikle bilgileriniz benim gibi potansiyel girişimciler için son derece yardımcı oluyor, yazılarınız için teşekkür ediyorum. Isparta’nın bir ilçesindeki tarıma elverişsiz arazime ges kurmak istiyorum. Arazimin üzerinden elektrik nakil hatları geçiyor. 500 m yakınımda da trafo binası var (trafo merkezi değil). İlçede herhangi bir trafo merkezi yok. Gene de çağrı mektubu alma şansım olabilir mi? Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar,
Yusuf bey, öncelikle olumlu yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Çağrı mektubu alma şansınız var. Ancak, bunu benim söylemem önemli değil. Siz gereken resmi başvuruları yapmadan, olmlu veya olumsuz bir cevap alamazsınız. Bunun için çağrı mektubu başvuru evrakları isimli makalemizi de okuyabilirsiniz.
Fatih bey merhaba , Gaziantep’de 16 dönüm civarında tepe sayılacak bir konumda hemen yanında yol ve elektrik direkleri bulunan güneye biraz eğimli ve ufak kayalıklardan oluşan ayrıca 700 metre ilerisinde farklı bir arazide güneş enerji santrali kurulmuş olan bir arazim var. Her ne kadar elimde resmi bir belge olmasa da emsallerinden yola çıkarak enerji üretimi için çok uygun olduğunu düşünüyorum. Resmi belgeler çıksa dahi fizibilite çalışmaları ve kurulum için sermayem yok sadece arazim var. 🙂 Sizce ne yapmalıyım, araziyi değerlendirebilir miyiz ?
Ali bey bu konuda pek bir şey diyemem. Ama resmi izinleri alabilir ve tedaş projesini onaylatabilirseniz, en kötü ihtimalle arazinizi iyi bir paraya satabilirsiniz. Diğer bir alternatif ise, yine tüm izinleri çıkartıp arazinizi kiraya verebilirsiniz. İyi günler.
Ali Bey. Size nasil ulaşabiliriz.
Çok güzel faydalı bilgiler,hap gibi yuttum.hiç aklımıza gelmiyecek unsurlar varmış.
Teşekkürler
Merhaba, Çiflik alanımız içinde 500-750 metre kare gibi bir alana panel kurdurmayı düşünüyoruz. Ekime müsait ama lisanssız olarak kurmamızda değindiğiniz marjinalliğe uymadığından sormak istedim. Sahamızda trafoda mevcut bu artı olur mu bizim için. Teşekkürler.
bu tür güzel bilgiler için teşekkür ederim ben şimdi yukarıdaki şartlara göre bir arazi buldum ama ben 100 kw lık bir ges kuracağım bu ürettiğim elektiriği ne kadarlık bir şebekeye vereceğim araziye yakın 154 kv lık hat geçiyor bu durumda çağrı mektubu alabilirmiyim yada 100 kw lık tesisin elektiğini kaç kv lık bir şebekeye vermem gerek
Ali bey Eskişehir’de 25 dönümlük arazimiz de bu işi yapmak istiyorum. Yanında yüksek gerilim hattı geçiyor , 3 km ilerisinde solar enerji üretim alanları var.yani arazimiz uygun diye düşünüyorum .izlemem gereken yol nedir. gerekli bilgi aydınlatmayı TEDAŞ tan mi alacağım .bu işe kredi olanağı nedir . teşekkürler.
Manisa Turgutluda toplamda 253 dönüm 5 parsel GESE uygun marjinal raporu alınmış arazimiz mevcuttur. Ciddi alıcılarla görüşebiliriz. (0 553 *****)Ali Ekber ÖZKAFADAR
Detaylı ve aydınlatıcı bilgileriniz için öncelikle teşekkür ediyorum. Kayseri de iki parça halindeki toplam 90 dönüm tarlam için bir yatırımcı tarlamı öncelikle 10 yıllık bir sözleşmeyle GES kurmak amacıyla kiralamak istiyor. Yakınımızdaki başka bir tarlada halihazırda kurulu bir GES bulunmaktadır. Anladığım kadarıyla benim tarlalarım GES için uygun olduğu ve gerekli izinler alındığı için yatırımcı böyle bir teklifle geliyor. Bu tür tarla kiralamaları için 1000 metre kare başına yaklaşık ne kadar ödeniyor? Bir diğer konu ise 30 veya 40 yıl sonra GES söküldüğü zaman tarla tarım için tekrar kullanılabilinir mi? Teşekkürler.
Arazi kiralama fiyatları tamamen kiracı ve kira veren ile alakalı bir durumdur. Bu konuda her hangi bir şey söylemem mümkün değil. 30-40 yıl sonra sökülen GES’in arazisi tarıma uygun hale getirilmesi için gerekenleri ise en iyi ziraat mühendislerinin bileceğini söyleyebilirim Turan bey.
öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim.kahramanmaraşta benim 20 dönüm ve 13 dönüm arazim var(birbirine çok yakın)güney cephe, söylendigi gibi %15 eğim var.yanlız elektrik direkleri var ama trafo 1-1,5 km ileride bu sıkıntı yaratmaz sanırım yazılarda okuduğum kadarıyla.fakat arazinin içerisinde 2-3 kurumuş agaç var bu başvuru için sorun çıkarır mı? teşekkürler.
Başvuru için herhangi bir sorun teşkil etmez faruk bey.
Fatih bey merhaba. Uygun bir arsa buldum .yalnız buraya çağrı mektubu çıkıp çıkmadığını bilmediğim için hemen almayı cesaret edemedim.arazi sahibiyle çağrı mektubu başvuru için iki yıllık kiralık kontratı imzaladim. Çağrı mektubu çıkarsa alacağım.yalniz çağrı mektubu iki yıllık olarak mı çıkar yoksa arazi için bir kere mı çıkar.
Sayın Erdinç Bey, öncelikle ilginiz için teşekkürler. İlgili arazi için elektrik tüketimine istinaden ilgili elektrik faturası ile kiraladığınız arazi için lisanssız elektrik üretim santrali başvurusu yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaptığınız tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde sizlere olumlu ise dönüş sağlanır (elektrik dağıtım şirketi tarafından). Eğer çağrı mektubunu alırsanız, hemen güneş santrali projelerini yaptırmanız ve onaylatmanız gerekmektedir (en geç 90 gün içinde projelerin onaylanmış olması gerekir).
Fatih bey öncelikle bu yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim. Çağrı mektubu için araziyi satın almamız şart mı? Mevcut sahibi üzerinden başvuru yapıp, olumlu yanıt aldıktan sonra satın alma işlemini yapsak olur mu? #
güneş enerji kurmak isteyene tam bu şartlara uygun 20000 m2 güney çephe,enerji nakil hattına 50 metre mesafeli kasabaya 500 metre şose yolu olan arazim var.Kurmak isteyen kişi ile her türlü (ortak,kiralık,satışlı)anlaşabilirim TEL 5056537212
selam arkadaş lar ben manisa kuladan halil demirlek kulada güneş ener jisine uygun 51 dönüm majinar raporu hazır satılık arazım var ilgilenen arkadaşlara duyrulur
süleyman özbek bey merhaba, Lokasyon neresi onuda belirtebilirmisiniz?
fatih bey bilgileriniz için cok teşekürler yorumlara baktım hep ekilen ama verimsiz denilen veya verimli araziler üzerinden konoşuluyor.her neyse . bunların yerine devletten kiralayarak ve hiç işe yaramayan güney yamaçlar kullanılsa daha iyi diye düşünüyorum ben 50 veya 100 dönüm bir yer kiralayarak bu işi ciddi bir sekilde yapmak istiyorum devletten yap işlet modeli ile veya bir yeri kiralayarak başvursam şansımız ne kadar veya finas olarak gosgeb desdet alabilirmiyiz bilgilendirirseniz cok sevinirim
Mersin ili mut ilçesi cömelek mah bulunan 20-25 bin metre arazimi güneş paneli ile elektrik üreten firmalara satmak istiyorum bu işle uğraşan firmalardan bilgi almak istiyorum.ilginize teşekkür ederim
.SELAM