Havadan su üretmek kulağa çok garip geliyor. Son yıllarda dünya’da temiz ve içilebilir su sıkıntıları başladı. İnsanlık artık havadan su üretmek için çalışmalara başladı.
Dünyada insanoğlunun son yüzyılda çok fazla petrol ihtiyacı var. Petrol hayatımızın her alanına girmiş durumda. Öyleki , ulaşım araçlarından tutunda piknikte elimizde tuttuğumuz plastik çatala kadar, neredeyse her alanda petrol kullanılıyor.
Kısaca insanlığın vazgeçilmezi durumunda. Ülkeler petrol kaynakları için birbiriyle savaş yapıyor. Peki , ya suyumuz ne durumda ?
Son yıllarda yavaş yavaş gündeme taşınan bir konu oldu su. İnsanoğlu temiz ve içilebilir su kaynaklarını tüketti. Ve biz ülke olarak fazla sıkıntısını çekmesekte, avrupalı modern ülkelerin sömürdükleri ülkelerde inanılmaz derecede temiz su sıkıntısı var.
Milyonlarca ve hatta milyarlarca insanın yaşadığı bu ülkelerde su olmadığı için bebekler ve insanlar hasta olmaktadır. Hatta birçoğu da ölmektedir.
Ama bilim insanları (isviçreli bilim adamları hariç) , artık havadan su üretmeyi başardı. Hemde , havadan su üretmek için birçok yöntem bile geliştirdi.
Yazımızda , havadan su üretmek hakkındaki teknolojik bazı gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.
Bambu kulesi ile havadan su üretmek
Bambu kulesi projesi Arturo Vittori tarafından tasarlandı. Bu kuleler havadaki nemi, su olarak toplayabiliyor. Ve sisli havalarda bile , sisten su toplayabiliyor. WarkaWater adı verilen projenin prototip çalışmaları Etiyopya‘da başlatıldı. Pilot bölge seçilen Etiyopya daki halkın çok ciddi içme suyu problemleri var.
Bu yüzden bu ülke tercih edilmiştir. Projeyi hayata geçiren Arturo Vittori ‘nin amacı, bu kuleyi yerli halkın kendi başına yapabilmesidir.
Bu yüzden , Vittori bambu kulelerini , etiyopya daki yerli halkla beraber yaptı. Daha öncedende ispanya da birçok su kulesi yapmıştı.
Bambu kulesi, günlük olarak havadan 50 litre su üretebiliyor. Onların deyimiyle, su sağabiliyor.
Kulelerin içinde polyester malzemesinden üretilmiş turuncu renkli fileler bulunmaktadır. Bu fileler havadaki suyu tutuyor. Daha sonrada , bambu kulesinin içindeki temiz su tanklarına , bu suyu depoluyor.
Havadan su üreten bu bambu kuleleri, yaklaşık 1000 dolar gibi uygun bir fiyata yapılabiliyor. Bambu kulelerinin toplam yüksekliği 9 metreyi buluyor. Kulelerin genişliği ise 4 metre kadardır.
Peki havadan su üretmek için başka yöntemler yok mu ?
Tabiki birçok yöntem ile havadan su üretmek mümkün. Bunlardan başlıcaları şunlardır :
-
Watercone projesi (UNESCO tarafından desteklenen bir proje)
Watercone , çok basit bir yapıya sahip. Ama marifetleri çok fazla. Bu konik yapı, herhangi bir su kütlesinin üzerine konuluyor. Suyun buharlaşması ile üste çıkan su, konik yapı sayesinde tekrar kazandırılıyor. Bu yöntem sayesinde günlük 1,5 litre su kazandırılabiliyor.
-
Maxwater projesi
Maxwater projesi, aslında basit bir rüzgar tüneli. Deniz kıyıları için düşünülmüş maxwater projesi . Deniz kıyısına inşa edilen rüzgar tüneli, denizden gelen rüzgarın tuttuğu nemi , su olarak topluyor. Hepsi bu…
Türklerde havadan su üretebilmiş mi ?
Elin avrupalısı yaparda , biz yapamazmıyız… Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ‘nda çalışan bir mühendis te , havadan su üretmeyi başardı.
Memduh Uçar isimli mühendis arkadaşımız, elektrik ve benzeri güç kaynağı kullanmadan, doğal yollar ile günlük 11-16 litre su üretmeyi başardı.
Maliyeti ise 0,25 metre küp için sadece 250 TL.
Geleceğimizi tükettikçe, teknolojiyi geliştirmeye devam ediyoruz…
Kaynak: aljazeera, tarimtv