İngilizler Tuvaletten Elektrik Üretiyorlar

0
1667
tuvaletten elektrik
tuvaletten elektrik

İngiltere’de bir üniversitede tuvaletten elektrik üretiyorlar. Batı İngiltere Üniversitesi (University of West England) de bulunan bir pisuvarda elektrik üretiliyor. Üniversitenin idrardan elektrik üretme fikri, mülteci kamplarına bunu uygulamak için geliştirilmiştir.

İdrardan elektrik üreten tuvaletlerin bir prototipi Batı İngiltere Üniversitesi kampüsünü koyulmuş. Bu tuvaletlerden elde edilen elektrik ile aydınlanma ihtiyacı karşılanmaktadır.

Pisuvarların içine yerleştirilen mikrobiyal yakıt hücreleri sayesinde idrardan elektrik elde edilmektedir. Tuvaletten elektrik üreten pisuvar sayesinde, hem idrardan faydalanılmakta, hemde pisuvarlardaki sifon ile boşa akan sudan faydalanılmaktadır.

İngilizler Mültecilerin Hem Etinden Hem Sütünden Hemde İdrarından Faydalanıyor

İngilizler eğer idrardan elektrik üreten tuvaleti mülteci kamplarına yerleştirirlerse, ciddi anlamda elektrik ve su tasarrufu sağlayacaklar.

Ayrıca mültecilerin idrarı ile ortaya çıkan kirliliğinde önüne geçeceklermiş.

Tuvaletten elektrik üretme projesi Batı İngiltere Üniversitesi ile Oxfam arasında ortak yürütülen bir mülteci projesidir. Mülteci diyorum çünkü, bunu onlar söylüyor.

Projenin başındaki isim ise Bristol Robotik Laboratuavarından Prof.Dr. Loannis Leropoulos. Prof. Leropoulus, idrardan elektrik üretme yönteminin geliştirilerek, doğal afet,savaş ve diğer zor anlarda hayati olabileceğini söyledi.

Projenin başındaki ekip, tuvaletten elektrik üretme projesinin mülteci kamplarında çok önemli bir etkiye sahip olacağını dile getirerek, mülteci kamplarını gayet normal bir şeymiş gibi gösterdi.

Tuvaletten Elektrik Üreten Sistemin Çalışma Prensibi

İdrardan elektrik üreten bu tuvaletlerde mikrobiyal yakıt hücreleri bulunuyor. Mikrobiyal yakıt hücreleri aslında idrar ile beslenen mikro canlılardır. İdrardan beslenirken aynı zamanda elektrikte üretebiliyorlar.

Bu canlıların bir tanesinin üretim maliyeti yaklaşık olarak 1 Euro‘dur. Mülteciler için hazırlanmış elektrik üreten bu tuvalet için ise mikrobiyal yakıt hücrelerinin maliyeti yaklaşık 600 Euro kadardır.

Projenin avantajlı kısmı ise mikrobiyal yakıt hücrelerinin ömür boyu kullanılabilmesidir.

Sonuç olarak, tuvaletten elektrik üretme fikri bence çok güzel bir buluş. Ancak, ingilizlerin bu projeyi mültecilere yönelik yapması ise ayrı bir muamma. Dünya nasıl bir hal aldı ki mültecilik bu kadar normalleşebiliyor. Bu da yetmiyormuş gibi, mültecilerin idrarından tasarruf etmek için böyle projeler yapılıyor. Yorum sizin…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here