Ülkemizde en fazla jeotermal kaynağa sahip olan il Konya’dır. Konya ilinin farklı bölgelerinde 12’den fazla jeotermal kaynak yaralıyor. Ancak bu kaynaklar yatırım olmadığı için değerlendirilemiyor.
Konya’da 12 İlçe Önemli Jeotermal Yatırım Alanı
- Seydişehir ilçesi Kavakköy’de 2 adet,
- Ilıca tepe, Yenice ve Ketirağılın’da 5 adet,
- Tuzlukçu Pazarkaya’da 1 adet,
- Cihanbeyli Bozdağ ve Yapalı’da 1’er adet,
- Hüyük ilçesi Çavuş ve Köşkte 1’er adet,
- Karapınar ilçesi Üzecik’te 1 adet,
- Beyşehir ilçesi Yeşildağ’da 1 adet,
- Akşehir ilçesi Gözpınarı’nda 1 adet,
- Ilgın merkezde 4 adet,
- Ereğli ilçesi Yeniköy’de 1 adet,
- Kadınhanı ilçesi Meydanda 1 adet,
- Meram ilçesi İrtice’de 1 adet,
- Karatay ilçesi İsmil’de 4 adet olmak üzere toplam 12 adet jeotermal kaynaklar yatırım bekliyor.
Konya’nın muhtelif yerlerinde bulunan jeotermal kaynaklardan çıkan suların sıcaklık değeri 29–55 derece arasında değişiyor.
Jeotermal kaynaklar Aynı Zamanda şifa Kaynağı
Buradan çıkan sular, aynı zamanda şifa kaynağı ve birçok hastalığa da iyi geliyor. Yapılan tahlillerde buradaki suların; mide, safra kesesi, karaciğer, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına iyi geldiği tespit edilmiş. Ayrıca; cilt hastalıkları, romatizma ve eklem hastalıklarına da iyi geliyor.
Aynı Zamanda İstihdam Kaynağı
Jeotermal kaynaklara konulacak tesisler ile binlerce kişiye iş sağlanabilir. Ayrıca buradan elde edilecek Katma Değer Vergisi ile ülke ekonomisine yüksek oranda kar sağlanabilir. Jeotermal kaynakların bulunduğu yerler aynı zamanda tam bir doğa harikası. Bu arazilere rehabilitasyon merkezleri kurmak da mümkündür.
Jeotermal Kaynaklar Yatırım Yapılarak Bir An Önce Hizmete Girmelidir
Özellikle ülkemizde zengin bir potansiyel mevcut. Kullanılmayan jeotermal kaynaklar için biran önce yatırım yapılması ve buraların değerlendirilmesi gerekir. Konya ilinden sonra Afyon il ilinde de zengin jeotermal kaynaklar bulunuyor. Afyon ilinde de yatırım yapılmayı bekleyen birçok alan var.
Yenilenebilir enerji kaynağı türlerinden olan jeotermal enerji, hem elektrik enerjisi üretiminde, hem de sağlık turizminde değerlendirilebilir. Böylece Konya’da yer alan jeotermal kaynaklar ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacak ve potansiyeli boşa gitmemiş olacaktır.
Jeotermal Kaynaklara neden yatırım yapılmaz diye düşünmüşümdür hep. Enerji üretirken bir yandan da turizm yapıp gelirlerin iki katına çıkarılması ihtimali varken nedense yatırımcı için pek cazip olamıyor jeotermal.