Eviniz veya işyeriniz için kombi seçimi yapmak oldukça önemli bir konudur. Kış mevsiminin soğuk günlerinde ısınma ve yılın tamamında ise sıcak su ihtiyacınızı karşılayan cihazlar en temel ihtiyaçlarınızdan biridir. Bu nedenle uzun yıllar üstün performansı ile ısınma ve sıcak su ihtiyacınızı en verimli şekilde karşılayacak modelleri seçmelisiniz. İdeal seçimi yaparken tasarruf ve konfor önceliğiniz olmalıdır.
Kombi Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kombi seçerken evinizin boyutlarına uygun seçimler yapmanız gerektiğini unutmayın. Seçtiğiniz cihazın güvenli olması ve ısınma özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerekir. En önemli kriter yalıtımının yeterli düzeyde olması, mümkünse yoğuşmalı olanların tercih edilmesi ve size kütüphane sessizliğinde bir sessizlik sunmasıdır. Bunların yanı sıra TSE, CE, ISO 9002 sertifika standartlarına sahip olması, yedek parça değişimi kolaylığı ve yetkili teknik servis hizmetlerinin bulunması önemlidir.
Tercih edeceğiniz model kompakt tasarıma sahip olmalı, yüksek enerji tasarrufu sağlamalı ve geniş bir modülasyon aralığına sahip olmalıdır. Tabii ki en önemli faktör evinizin özelliklerini tanıyarak, ihtiyacınıza uygun kapasitede bir kombi modeli seçmektir. Evinizin yalıtım durumu, baktığı cephe, büyüklüğü (metrekare cinsinden), kullanılan banyo sayısı, bulunduğu kat vb. detaylar en uygun kombiyi seçmeniz için değerlendirmeniz gereken özellikler arasındadır.
Ayrıca en uygun modeli seçmek için çeşitlerinin de iyi bilinmesi gereklidir. Yanlış seçimler üzücü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle cihazınızı çok iyi şekilde seçmelisiniz. Genel olarak kombi çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Bacalı Kombi: Bir bacaya bağlanan cihazlardır. İçerideki gazların yanması sonucu oluşan atık gazların uygun bir bacadan dışarı atılması şeklinde çalışma mekanizmasına sahiptir. Güvenlik için bu bacaların çelikten yapılması tercih edilmelidir.
Hermetik Kombi: Yanma için gerekli oksijeni dışarıdan alırlar, yanma sonucunda oluşan atık gazları ise bir baca vasıtasıyla dışarı atarlar. Hava alışverişinin dış ortamdan gerçekleşmesi nedeniyle baca çıkışlarının dışarıda bulunması gereklidir. Balkona veya mutfağa kapalı dolap içerisinde yerleştirilirler. Uygun fiyatları ve baca sorununun olmaması nedeniyle en çok kullanılan ısıtma cihazı çeşididir.
Yoğuşmalı Kombi: Yoğuşma, ısıtma cihazındaki buharın yoğuşmasını ifade eder. Gaz halindeki bir maddenin etrafına ısı vererek sıvı hale gelmesine yoğuşma denir. Yoğuşma özelliği olan cihazlar diğer çeşitlere göre daha yüksek verim sağlayarak daha çok tasarruf sağlar. Peki bu nasıl olur? Normal cihazlarda bacadan dışarı atılan gazların sıcaklığı 200-250°C iken yoğuşmalı modellerde bu sayı 50-60°C düzeyindedir. Bu demek oluyor ki ürettiği ısı enerjisini içerisinde tutuyor ve yoğun bir enerji tüketimine karşı %30’a varan tasarruflarla sizlere kolaylık sağlıyor.
Kombi Bakımı Neden Önemlidir?
- Can ve mal güvenliğiniz için önemlidir, çünkü bakımsız kalan kombiler olası arıza durumunda tespit edilemeyeceğinden gaz kaçakları gibi tehlikeli durumların oluşmasına sebep olabilirler.
- Sağlıklı verim alabilmek için önemlidir. Cihazınızı daha uzun yıllar kullanabilmek için bakımının yaptırılması önemlidir. Bakımı yaptırılan cihazlar normal kullanım süresi olan 15 yıldan daha uzun süre kullanılabilir ve kullanıcıların beklentisine yanıt verebilir. Bakımı yaptırılmayan cihazlar ise 10 yıldan da az bir sürede kullanım ömrünü tamamlar.
- Tasarruf sağlamak için önemlidir. Bakımı yaptırılan cihazlardan daha iyi performans alınacağı için faturalarınız da daha düşük gelir.Bu yüzden cihazınızın marka ve modeli ne olursa olsun bakımını ihmal edilmemeli senede bir kere uzman yardımı alarak kombinize bakım yaptırılmalı.
Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Cihazınızın kendisi dışında bağlı bulunduğu diğer cihazlar da kontrol edilerek herhangi bir gaz sorununun olup olmadığı tespit edilir. Cihaz çalışır durumda olduğunda içerisinde ısınan su doğalgaz tesisatı sayesinde peteklere (radyatörlere) ulaşır. Tesisatta veya radyatörde oluşabilecek bir sorun, cihazınızın işlevini kısıtlayabilir. Bu nedenle öncelikle peteklerin ısınması ve su ısısı gibi detaylar kontrol edilir. Kombinin içi açılarak tozlanma durumu kontrol edilir ve tozlar temizlenir. Elektrik bağlantı noktaları incelenir. Filtreler temizlenir ve içerisindeki su boşaltılır. Cihazdan çıkarılan tüm parçalar ve filtreler yeniden yerine yerleştirilir. İşleme başlarken boşaltılan su cihaza yeniden eklenir ve basıncı ideal derece olan 1,5-2 bar seviyesinde ayarlanır. Son aşamada cihaz sıcak su ve petek ayarında açılır. Hiçbir sorun olmadığı takdirde çalışır durumda kullanıcıya teslim edilir.
Eviniz, ofisiniz ve tüm alanlarınız için ihtiyacınız olan modellere Koçtaş’ın avantajlı dünyasından ulaşabilirsiniz. Koçtaş’ta yıl boyu devam eden kombi kampanyaları ile siz de avantajı yakalayın, en iyi kombi markalarına en iyi kombi fiyatları ile ulaşın.