Klima günümüzde çok yaygın kullanılan ısıtma ve soğutma ürünüdür. Klima denilince akla ilk gelen şey soğutma özelliğidir. Ancak, klimanın ısıtma özelliği de oldukça yaygın kullanılmaktadır. Yaz aylarında çok yoğun kullanılan klima sadece sıcak yani tatil beldelerimizde değil, artık anadolu gibi bölgelerimizde de yaygın hale gelmiştir.
Teknolojinin çok hızlı geliştiği günümüzde, klimalarında özellik ve çeşitliliği artmıştır. Hemen hemen her ortam için klima bulmak mümkündür. Klimalar artık kamu kurum ve kuruluşları değil bireysel ev kullanıcısı içinde vazgeçilmez hale gelmiştir. Başlıca çeşitleri ise duvar tipi klimalar, salon tipi klimalar, kaset tipi klima , kanal tipi klima, multi klima v.b…
Klima almadan önce bu yazımızı dikkatlice okumanızda fayda var. Yanlış klima seçimi ile paranızı ve zamanınızı çöpe atmayın. Klima almak isteyenler için hazırladığımız klima seçimi rehberinin sizlere faydalı olacağını umuyoruz.
Klima Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Klima seçimi yapmadan önce aklınızda bulundurmanız gereken faydalı bilgiler kısaca şunlardır;
1) Klima Ne İşe Yarar?
Klimanın 4 temel işlevi vardır. Bunlar ısıtma, soğutma, havanın nem kontrolü ve havanın değişiminin sağlanmasıdır. Bu 4 işlevi yerine getiren ürünlere klima denir.
2) Klima İhtiyaca Göre Seçilmeli
Klima almadan önce ihtiyacınızı mutlaka bilmeniz gerekir. Eğer soğuma ihtiyacınız fazla ise ve siz düşük soğutma kapasiteli bir klima seçerseniz, seçtiğiniz klima iyi soğutmayacak. Ve klimanız yeterli soğuk ortamı sağlamak için klima kompresörü sürekli çalışacak. Kompresörün sürekli çalışması neticesinde de verimsiz soğutma karşılığında yüksek elektrik faturalarınız ile başınız ağrıyacak.
Bunun tam tersi ise ihtiyacınızdan daha fazla soğutma kapasitesine sahip bir klima seçimidir. Eğer ihtiyacınızdan daha büyük bir klima seçerseniz, klimanız ortamı çok hızlı bir şekilde soğutacak. Bundan dolayı da klima kompresörü sık sık açılıp kapanacaktır. Klima kompresörünün çok sık açılıp kapanması da yine elektrik faturalarınıza yansıyacaktır.
Bu yüzden klima seçimi yaparken ihtiyacınız ne ise onu seçmelisiniz. Aksi halde elektrik faturalarınız oldukça yüksek gelecektir.
3) Klima Seçimi, Klimanın Kullanılacağı Yere Göre Seçilmelidir
Klima kullanılacak mekanın büyüklüğüne, kişi sayısına ve pencerelerin konumuna göre çeşitlenmektedir. Yani oldukça geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Örneğin kullanılacak mekana göre, taşınabilir klima, duvar tipi klima veya salon tipi klima seçilmelidir.
Klimanın büyüklüğüne ise etki eden faktörlere bakılmalıdır. Bu faktörler arasında, kullanıcı sayısı, pencerelerin konumu oldukça önemlidir.
Klima seçimi yaparken yine dikkat edilecek unsurlardan biriside klimanın dış kısmının, binanın gölge tarafında olmasıdır. Çünkü gölgede kalan kısımlar daha fazla enerji tasarrufu yapmanızı saplayacaktır.
4) Enerji Verimliliğine Dikkat Edilmelidir
Klima seçimi yaparken dikkat edilecek başka bir nokta ise enerji verimliliğidir. Enerji verimliliği yüksek olan klimalar daha çok soğuturken daha az enerji tüketir. Böylece kafanız rahat bir şekilde ve elektrik faturasını düşünmeden klimanızı kullanabilirsiniz.
5) Klima Seçiminde BTU Değeri Çok Önemlidir
Hemen hemen herkesin aklını karıştıran bir terim olan BTU klima seçiminde oldukça önemlidir. BTU bir klimanın soğutma kapasitesini gösteren birimdir. Bir klimanın btu değeri ne kadar yüksek ise o klimanın fiyatı da o kadar yüksek olur. Tabi soğutma kapasitesi de aynı şekilde yüksek olur. İhtiyacınıza göre btu değerlerini bularak fazla maliyetten kurtulabilirsiniz. Yazımızın alt kısmında sizlere BTU hesaplamasını gösterdik.
Klima Montajı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Klima montajı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler kısaca şunlardır;
- Eğer kullanılacak klima duvar tipi klima ise, klimanın altında elektronik cihazlar bulundurulmamalıdır.
- Eğer kullanılacak klima mutfak gibi bir ortamda ise klimanıza su, buhar veya yağ gelmemesine dikkat etmelisiniz.
- Klimanın takılacağı duvar, mutlaka klimayı taşıyabilecek dayanıklılıkta olmalıdır. Böylece istenmeyen kazalardan da uzak olursunuz.
Klimayı Uzun Ömürlü Kullanmak için Neler Yapmalısınız?
Klimanızı uzun yıllar kullanmak istiyorsanız bazı şeylere dikkat etmelisiniz;
- Klimanızın içerisinde bulunan filtreleri mutlaka periyodik olarak temizlemelisiniz. Klimalar çalıştığı süre boyunca, filtrelerine toz ve kir girmeye başlar. Toz ve klirler zamanla filtreleri tıkar. Tıkanan filtreler ise klimanın iyi soğutmamasına veya ısıtmamasına neden olur. Ve çok fazla enerji tüketmeye başlar. Bu yüzden klima filtrelerini sık sık temizlemelisiniz.
- Yılda en az 1 defa klimanızın bakımını yetkili servislerce yaptırmalısınız. Böylece klimanızı çok uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.
BTU Nasıl Hesaplanır?
BTU bir klimanın bir saatte soğutacağı miktarı gösteren birimdir. BTU değeri klimanın fiyatı ile doğru orantılı artar. BTU değer çok önemlidir ve klima seçimi yapılırken çok iyi hesaplanmalıdır. Şimdi btu nasıl hesaplanır bakalım.
Klimanın kullanılacağı bölgedeki iklime ve odanın büyüklüğüne göre genellikle btu seçimi şu şekildedir;
- Ilıman Bölgelerde BTU Seçimi
Ilıman iklime sahip olan bölgelerde klimanın kullanılacağı odanın büyüklüğüne göre btu kapasitesi şu şekildedir; 0-20 m² arası 9.000 BTU, 21-29 m² arası 12.000 BTU, 30-42 m² arası 18.000 BTU ve 43-56 m² arası alanlar için 24.000 BTU/Saat kapasiteli klimalar seçilir.
- Sıcak Bölgelerde BTU Seçimi
Sıcak iklim yapısına sahip antalya, muğla, izmir gibi illerimizde ise klimanın kullanılacağı odanın büyüklüğüne göre btu kapasitesi şu şekildedir; 0-15 m² arası 9.000 BTU, 16-22 m² arası 12.000 BTU, 23-32 m² arası 18.000 BTU ve 33-42 m² arası 24.000 BTU/Saat kapasiteli klimalar tercih edilebilir.
Şimdi ise btu hesaplamasını formüller kullanarak yapalım.
Formül 1: İlk yapacağımız hesaplama ortamın hacmine bağlı olarak ortaya çıkan soğutma kapasitesi değeridir. Bu değeri şu şekilde buluyoruz;
Q = A x H x K x 4 (BTU/h(saat)) . Bu formülde ki A değeri alanı yani m² ‘yi ifade eder. H ise ortamın yüksekliğini ifade eder. K ise bölge katsayısıdır yani soğuk bölgelerde katsayı sabiti 30 değerinden başlar sıcak bölgelere doğru 50’ye kadar çıkar.
Formül 2: İkinci hesaplayacağımız formül ise klimanın kullanılacağı ortamda ısı üretebilecek canlı ve cansızların etki faktörüdür. Yukarıdaki formülün sonucuna aşağıya yazdığımız her bir değer eklenir yani toplanır. Ortamdaki ısı kaynaklarının btu karşılığı şu şekildedir;
- 1 adet insan 400 BTU/h.
- Aydınlatma gücü (watt) x 3,5 = BTU/h.
- 1 adet bilgisayar 300 BTU/h.
- 1 adet açık kapı 1.000 BTU/h.
- 1 adet ocak 3.000 BTU/h.
- 1 adet fırın 5.000 BTU/h.
Her iki formülün sonuçlarını toplayarak Q değerini buluyoruz.
Yani,
Q = Formül 1 + Formül 2
Q değerini ise yaklaşık %10 arttırıyoruz ve en uygun klima seçimini yapıyoruz.
Hangi Klima Tipi, Neden Seçilmeli?
Duvar Tipi Klima Neden Seçilmeli?
Çünkü;
- Duvar tipi klima ortamın iç kısmında 1 adet, dış kısmında ise 1 adet olmak üzere toplam 2 modülden oluşur. Böylece dış kısım içeride olmadığı için oldukça az yer kaplar.
- Tamamen kapalı alanlar için kullanılan duvar tipi klimalar ile mekanın büyüklüğüne göre yüksek kapasiteli klimaları seçmek mümkündür.
- Duvar tipi klimalar genellikle çok sessiz çalışır ve kullanılan mekanlarda gürültü kirliliğine yol açmaz.
Salon Tipi Klima Neden Seçilmeli?
Çünkü;
- Salon tipi klima çok güçlü bir fana sahiptir. Böylece çok geniş ortamları hızlıca soğutabilir. Salon tipi klimaların çok geniş kullanım alanları bulunmaktadır. Örneğin camiiler, toplantı salonları, alışveriş merkezleri, restoranlar v.b…
- Ayrıca, salon tipi klimalar duvara veya herhangi bir yere sabitlenmediği için kullanılacak ortam içerisinde duruma ve ihtiyaca göre yeri değiştirilebilir.