Lisanssız elektrik üretimi hakkında sık sorulan sorular ve cevapları. Eğer lisanssız elektrik üretimi hakkında sorularınız varsa bu sayfada bulabilirsiniz. Lisanssız güneş enerjisi, lisanssız rüzgar enerjisi ve diğer yenilenebilir enerjiler hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları. Eğer sizin de lisanssız elektrik üretimi hakkında kafanıza takılan sorular varsa, Soru&Cevap sayfamızdan soru sorabilirsiniz.
Güneş Enerjisi Santralini kendime ait parsel'de kuracağım, diğer arsa sahiplerinden izin almam gerekiyor mu?
Marjinal Tarım Yazısı almak için arsanın tapusunun üstündeki ismin mi başvurması gerekiyor?
Hayır. Arsa sahibinin başvuru yapmasına gerek yok. Marjinal Tarım Yazısı almak için yazı alınacak araziyle resmi olarak bir bağlantınız olmasına gerek yoktur.
Kısaca , hiç tanımadığınız bir kişinin arazisi için de Marjinal Tarım Yazısı başvurusu yapabilirsiniz.
Yalnız dikkat etmeniz gereken nokta, İl Tarım Müdürlüğü ‘ne vereceğiniz dilekçe de sizin adınız ve imzanız olması gerekiyor. Yani başvuruyu yapan kişinin ismi ve imzası olması şart.
Marjinal Tarım Yazısı ile LÜ başvurusundaki isimler farklı, bunlar bi sıkıntı yaşatır mı?
Marjinal Tarım Arazisi yazısı tek bir arazinin bazı parselleri için alınabilir mi?
Evet. Örneğin 20 dönüm araziniz olsun. Bu arazinin 10 dönümüne güneş enerjisi tesisi kurmak istiyorsunuz. Bunun için sadece 10 dönümlük parsel için marjinal tarım arazi yazısı alabilirsiniz. Bütün arazi için almak zorunda değilsiniz.
Ancak , 10 dönümlük kısmın kiralandığına dair belgeyi , başvuru eklerine koymanız gerekiyor ve 10 dönümlük parselin ED-50 UTM6 koordinatlarını da eklemeniz gerekiyor.
Kısaca herhangi bir arazinin herhangi bir parseli için Marjinal Tarım veya Kuru Tarım Arazisi yazısı için başvuru yapabilirsiniz.
Lisanssız Üretim Tesisi kurmak için arazinin tek tapu olması zorunlu mu?
Hisseli Tapum var lisanssız elektrik üretimi için başvuru yapabilirmiyim?
Arazim yok ama araziyi veya arazinin bir kısmını kiralayarak lisanssız üretim tesisi kurabilirmiyim?
Lisanssız elektrik üretmek için herkes tesis kurabilir mi?
Apartman yönetimi olarak lisanssız elektrik tesisi kurabilirmiyiz?
Lisanssız elektrik üretimi için kurulu güç sınırı var mı?
Lisanssız elektrik üretim tesisi ile ürettiğim fazla elektriği kime satabilirim?
Lisanssız ürettiğim elektriği ne kadar süre ile satabilirim?
Ürettiğim elektriği ne kadara satabilirim?
Yenilenebilir enerji kaynağına göre satış fiyatları değişmektedir. YEK kanununa göre satış fiyatları şu şekildedir;
- Hidroelektrik santralleri – 7,3 Dolar Cent / kWh
- Rüzgar enerji santralleri – 7,3 Dolar Cent / kWh
- Jeotermal enerji santralleri – 10,5 Dolar Cent / kWh
- Biyokütle enerji santralleri – 13,3 Dolar Cent / kWh
- Güneş enerjisi santralleri – 13,3 Dolar Cent / kWh
Lisanssız üretim tesisinde yerli ürün kullanmanın avantajı var mı?
Kesinlikle var. Yerli ürün kullanıldığında ürettiğiniz elektriği daha pahalıya satabilirsiniz. Lisanssız elektrik üretim tesisi tiplerine göre değişen fiyatlar şu şekildedir;
- Hidroelektrik santralleri : Yerli türbin kullanımında 1,3 Dolar Cent/kWh + yerli jeneratör ve güç elektroniği kullanımında 1,0 Dolar Cent/kWh ilave para alınır.
- Rüzgar enerji santralleri : Kanat için 0,8 Dolar Cent/kWh , jeneratör ve güç elektroniği 1,0 Dolar Cent/kWh , türbin kulesi 0,6 Dolar Cent/kWh ve mekanik aksamın tamamı için 1,3 Dolar Cent/kWh ilave para alınır.
- Güneş enerji santralleri : Güneş paneli entegrasyonu ve yapısal mekanikleri için 0,8 Dolar Cent/kWh , güneş panelleri 1,3 Dolar Cent/kWh , güneş panelini oluşturan hücreler 3,5 Dolar Cent/kWh , invertör 0,6 Dolar Cent/kWh ve güneş panellerine güneş ışığını odaklayan malzeme için 0,5 Dolar Cent/kWh ilave para alınır.
- Yoğunlaştırılmış güneş santralleri : Radyasyon toplama tüpü 2,4 Dolar Cent/kWh , yansıtıcı yüzey levha 0,6 Dolar Cent/kWh , güneş takip sistemi 0,6 Dolar Cent/kWh , ısı enerjisi depolama ünitesinin mekanik aksamı 1,3 Dolar Cent/kWh , güneş kulesindeki buhar üretim sisteminin mekanik aksamı 2,4 Dolar Cent/kWh , stirling motoru 1,3 Dolar Cent/kWh ve güneş paneli entegrasyonu ve yapısal mekanikleri için 0,6 Dolar Cent/kWh ilave para alınır.
- Biyokütle enerji santralleri : Akışkan yataklı buhar kazanı 0,8 Dolar Cent/kWh , sıvı/gaz yakıtlı buhar kazanı 0,4 Dolar Cent/kWh , gazlaştırma ile gaz temizleme grubu 0,6 Dolar Cent/kWh , buhar/gaz türbini 2,0 Dolar Cent/kWh , içten yanmalı motor veya stirling motoru 0,9 Dolar Cent/kWh , jeneratör ve güç elektroniği 0,5 Dolar Cent/kWh ve kojenerasyon sistemi 0,4 Dolar Cent/kWh ilave para alınır.
- Jeotermal enerji santralleri : Buhar/gaz türbini 1,3 Dolar Cent/kWh , jeneratör ve güç elektroniği 0,7 Dolar Cent/kWh ve buhar enjektörü veya vakum kompresörü 0,7 Dolar Cent/kWh ilave para alınır.
Bu saydığımız ürünler eğer yerli ise normal satış fiyatına ilave olarak bunlar eklenir.
Yerli ürün desteği kaç yıl süre ile veriliyor?
Kojenerasyon tesislerinde kurulu güç sınırı varmıdır?
Kojenerasyon tesisi ile ürettiğim ihtiyaç fazlası elektriği satabilirmiyim?
Mikrojenerasyon tesisleri için kurulu güç sınırı varmıdır?
Mikrojenerasyon tesislerinden üretilen fazla elektrik satılabilir mi?
Lisanssız elektrik üretim tesisi için nereye başvuru yapılır?
Lisanssız elektrik tesisleri kurmak isteyenlerin başvuru yapacağı yerler şu şekildedir ;
- Hidroelektrik santralleri için bölgedeki İl Özel İdaresine, eğer İl Özel İdaresi yoksa Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına başvuru yapmak gerekiyor.
- Diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile üretim tesisleri için bölgedeki Elektrik Dağıtım Şirketine veya Organize Sanayi Bölgesine başvuru yapabilirsiniz.
Lisanssız elektrik tesisi kurmak için başvuruda istenen evraklar nelerdir?
Lisanssız elektrik tesislerinin başvruları için ücret ödeniyor mu?
Lisanssız üretim tesisi için belediyelerden inşaat/imar izni almam gerekiyor mu?
Bir kişi birden fazla enerji üretim tesisi kurabilir mi?
Peki 1MW 'ın üzerinde lisasnsız üretim tesisi kurmak istesem ne yapmalıyım?
Lisansız Güneş ve Rüzgar enerjisi tesislerini kurmak için güneş veya rüzgar ölçümleri yapmak zorundamıyım?
Ürettiğim elektriğin mahsuplaşması nasıl olacak?
Ürettiğiniz elektriğin mahsuplaşması 2 farklı yöntem ile yapılacaktır. Bunlardan ilki üretim tesisi ile tüketim tesisinin aynı yerde olması , diğeri ise tüketim tesisinin üretim tesisinden farklı yerde olmasıdır.
- Eğer üretim tesisi ile tüketim tesisi aynı yerde ise;
Üretim ve tüketim tesisinin aynı yerde olması durumunda, çift yönlü sayaçlar ile saatlik olarak mahsuplaşma yapılır. Üretilen fazla elektrik varsa eğer, o günkü Merkez Bankasının Döviz Alış fiyatından çarpım yapılarak,hesabınıza alacak olarak kaydedilir.
Ayrıca tüketim yaptığı elektrik ise, dağıtım şirketinin uyguladığı fiyatlar çerçevesinde hesabınıza borç olarak kaydedilir. Kısaca sattığınız elektrik ile tükettiğiniz elektriğin fiyatları farklıdır.
- Eğer üretim tesisi ile tüketim tesisi farklı yerde ise;
Yukarıda söylediğimiz uygulamalar bu tesisler içinde geçerlidir. Tek farkı ise enerji taşıma bedelleri ayrıca borç olarak yansıtılır.