Mek13 Güneş Enerjili Engelli Aracı

2
1318
Mek13 Güneş Enerjili Engelli Aracı
Mek13, güneş enerjili engelli aracı, güneş enerjisiyle çalışan araç

Güneş enerjili engelli aracı Mek13, Besni Meslek Yüksek Okulu öğrencileri tarafından yapıldı. Adıyaman Üniversitesi’ne bağlı Besni Meslek Yüksek Okulu’nun Mekatronik bölümünde okuyan öğrenciler güneş enerjisi ile çalışan engelli aracı yaptılar. Bu aracın tasarımı tamamen öğrenciler tarafından yapıldı.

Besni Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, proje yönetim dersinin uygulama sınavı için Mek13’ü yaptılar. Adıyaman Üniversitesi rektörü olan Prof.Dr. Talha Gönüllü ‘de, güneş enerjili engelli aracının test sürüşünü gerçekleştirdi.

Mek13 Güneş Enerjili Engelli Aracının Bazı Özellikleri

Mek13 saatte 30 km hız yapabiliyor. Öğrenciler, eğer bu aracın projesi yapılırsa seri üretime geçebileceğini dile getirdiler.

Besni Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr. Mücahit Çevik ve Zihni Alp Çevik bu projenin başındaki sorumlu öğretim görevlileridir. Öğretim görevlilerinin öğrencilere verdiği destekle, güneş enerjisi ile çalışan engelli aracını yaklaşık 3 ay da tamamladılar.

Güneş enerjili Mek13‘ün maliyeti ise sadece 3.000 TL olmuştur. Araç 1 kişilik olup, enerjisini güneşten almaktadır.

Mek-13 ‘te toplam 8 adet akü bulunmaktadır. Bu aküler güneş paneli sayesinde dolmaktadır ve araç enerjisini akülerden almaktadır.

Havanın kapalı olması bile Mek13 için bir engel değil, çünkü bu araç aydınlık havada dahi çalışmaktadır.

A.Ü. Rektörü sayın Prof.Dr. Talha Gönüllü, güneş enerjili engelli aracının test sürüşünü üniversite kampüsünde bulunan gençlik meydanında yaptı.

Adıyaman Üniversitesi, türkiye’de meslek yüksek okullarına en fazla önem veren üniversitelerin başında yer alıyor.

A.Ü. rektörü Gönüllü, ” İlimiz Adıyaman’ın sanayisinde bile bulunmayan cihazları, meslek yüksek okullarımızın kullanımına sunduk. Yüksek okullarımıza birçok labaratuvar ve atölyeler açtık. Bizler üretebilen ve heryerde çalışabilecek öğrenciler yetiştiriyoruz. Bu çabalarımızın karşılığını almaya başladığımız için çok mutluyuz. Güneş enerjili engelli aracı da bu çabaların bir karşılığı niteliğindedir. ” dedi.

Ayrıca sayın Doç.Dr. Mücahit Çelik ise, diğer üniversitelerin, lisans alanında yaptıkları aracı, meslek yüksek okulu alanında yaptıkları için bu başarının önemine vurgu yaptı.

Öğrencilerin yaptığı güneş enerjili engelli araç Mek13 için Besni Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ve akademisyenleri tebrik ederiz.

2 Yorumlar

  1. ”Havanın kapalı olması bile Mek13 için bir engel değil, çünkü bu araç aydınlık havada dahi çalışmaktadır. ”Bu nasıl tezat bir açıklama.

    • Evet, şimdi farkettim. Açıklama yanlış olmuş. Kusura bakmayın. Açıklama düzeltilecek. Uyardığınız için teşekkürler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here