Mısır Dünyanın En Büyük Güneş Santralini Kuruyor

0
955
Mısır Dünyanın En Büyük Güneş Santralini

Güneş, dünya için yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının başında gelmektedir. Bu enerji kaynağı dünya üzerinde birçok ülkede yoğun şekilde kullanılmaya başlamıştır. Bu konuda ilerleyen teknolojiyi de kullana ülkeler dünyanın geleceği adına pek çok alanda güneş enerjisinden yararlanmaya başlamış bulunuyor. Güneş enerjisi potansiyeline sahip ülkeler arasında Mısır Güneş enerjisini en verimli şekilde kullanma konusunda çalışmalarını hızlandırmaya başlamıştır. Yapılan çalışmalar çerçevesinde 2019 yılının ortalarına doğru bitirilmesi hedeflenen Benban Güneş Parkı sayesinde 1.6-2.0 GW arasında bir güneş enerjisine ulaşılması planlanmaktadır.

Dünya üzerinde güneş enerjisinin en yoğun şekilde kullanılma potansiyeli Sahra Çölü’nün doğu kısmında bulunan bölgeye ulaşan güneş ışığı ile sağlandığı bilinmektedir. Bu bölge ABD / Meksika Batı Çölü’ne oranla çok daha verimli olmaktadır. Sahra Çölü’nün doğu kısmı, dünyanın en iyi güneş alanı olarak değerlendirildiğinde Şili Çölü yaylalarının ardından ikinci sırada yer almaktadır.

Benban Güneş Parkı 2 GW Olacak

Benban Güneş Parkı’nın Mısır’da kurulumunun sağlanması ile hedeflenen güneş enerjisi kurulumu miktarının 1.6-2.0 GW olması planlanıyor. Bu enerji miktarı oldukça yüksek potansiyelli bir enerji anlamına gelmektedir. Benban Güneş Parkı yaklaşıl olarak 37.2 kilometrekarelik bir alana kuruluyor. Oldukça büyük olan bu alan güneş enerjisi alanında çalışma yapacak yatırımcılara tahsis edilmek üzere 0.31 kilometrekare  ila 1 kilometrekare arasında ölçüleri değişen 41 adet parsel şeklinde hazırlandı.

Mısır’daki Benban Güneş Parkı’nda yatırım yapmak için başvuran yatırımcılara projelerinin kurulumunu yapmaları konusunda özel bir teşvik ödemesi yapılmamaktadır. Fakat buraya yatırım yapan yatırımcıları uzun vadede kazançlı çıkaracak bir sözleşme imzalanmaktadır. Yatırımcılar bu alanda kurdukları tesislerde ürettikleri elektrik enerjisini, Mısır’ın devlete ait elektrik şirketi olan olan Mısır Elektrik İletim Şirketi’ne (EETC) 7.8 ¢ / kWh’den satmak üzere 25 yıllık bir sözleşme imzalama fırsatı sunuluyor. Bu sözleşmeden belirlenen satış fiyatının ödeneceği paranın cinsi de ABD doları olarak sabitlenmiş ve yatırımcıların bu güneş parkına yatırım yapmaları konusunda uzun vadede bir teşvik yapılmış olmaktadır.

Mısır’daki Benban Güneş Parkı için yatırım yapmak üzere yatırımcılar hazırlıklarını yapmış ve bölgeye şimdiden 29 proje ile en az 1.8 milyar dolarlık yatırım sözü alınmış durumdadır. Bu 29 proje ile yaklaşık olarak 1.5 GW’lık güneş enerjisinin elde edileceği söyleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here