Devlet halkın korunması ve güvenlik sorunlarını karşılamak amacıyla belli sayıda güvenlik kuvveti çalıştırmak zorundadır. Bu güvenlik güçlerinden sayıca en fazla olanı ise polislerdir. Polisler İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan ve sınırları içindeki güvenlik, asayiş ve kontrolden sorumlu olan kolluk kuvvetleridir.
Pomem Nedir?
Pomem açılımı Polis Meslek Eğitim Merkezi olan polis yetiştirme kurumunun kısaltılmış ismidir. 6 ay ve üzeri eğitim veren üniformalı ve yatılı polis okuludur. Bu okuldaki öğrencilerin tüm ihtiyaçları ve harçlıkları eğitimleri boyunca devlet tarafından karşılanmaktadır. Pomem diğer yatılı okullarda olduğu gibi eğitiminiz sırasında ev iznine çıkmanıza olanak tanır. Sosyal aktivitelere katılır, resmi ve dini tatillerde izinli sayılırsınız. Bu kurumdan mezun olduktan sonra polis unvanını alır ve Polis Teşkilatı bünyesinde hizmet edersiniz.
Pomem Şartları Nelerdir?
Pomem şartları yaş, eğitim, sağlık gibi kriterlerin toplamından oluşmaktadır. Öncelikle Pomem’e başvurabilmek için kontrol edilen kriter 31 Aralık itibarıyla 30 yaşından gün almamış olmanızdır. Bayan ve erkeklerde yaş sınırı aynıdır. Askerlik şartı bulunmaz ve askerdeyken bile başvuru yapma şansınız bulunur. Polisler silahlı kolluk kuvveti olduklarından dolayı sağlık şartlarına oldukça dikkat edilir. Göz bunların en başında gelmektedir. Pomem’e girebilmeniz için iki gözünüzün görme gücü toplamının 20 üzerinden en az 16 olması gerekir. Lazer ile yapılan işlemler yasak olmayıp, oranı sağladıktan sonra bir önem arz etmez.
Genel sağlık şartlarında da aranan bazı özellikler bulunur. Başvuran kişinin kambur veya kuş göğsü kafese sahip olmaması, konuşmasının düzgün ve dişlerinin eksiksiz olması gibi şartlar da mevcuttur. Diş telinizin olması engel teşkil etmezken, 5’ten fazla dişinizin eksik olması durumunda başvurunuz reddedilebiliyor. Kellik engel oluşturmazken, hamilelik olması halinde direkt eleniyorsunuz. Bu aşamaları geçtikten sonra sicil durumunuz kontrol edilecektir.
Sizin veya birinci derece yakınlarınızın yüz kızartıcı bir suçtan sabıka kaydının bulunmaması gerekmektedir. Herhangi bir davadan koşullu serbest bırakılma kararı bile sicilinizi olumsuz etkiler. Hukuktaki suçların kişiselliğinden dolayı diğer aile üyeleri devlete karşı bir suç işlemedikçe sizi etkilemez.
Pomem Aşamaları Nelerdir?
Pomem aşamalarının genel hatlarıyla özeti KPSS sınavına girmek, İnternetten başvuru yapmak, ön sağlık elemesinden geçmek, fiziki yeterlilik parkurundan geçer not almak ve sözlü mülakata katılmaktır. KPSS baraj puanı ağırlıklı olarak 60 veya 65 olarak belirlenmektedir. Lisans mezunlarının genel yetenek ve genel kültür bölümünden asgari bu puanı almaları beklenir. Erkek adaylarda boy şartı 167 iken bayanlarda 162 santimetredir. Ön sağlık testinde boy kilo analizi yapıldıktan sonra fiziki parkura alınırsınız. Fiziki parkurda koşu, mekik, engelli parkur gibi şeylerdeki başarınız ölçülerek puanlamanız oluşturulur.
Pomem Puanı Nasıl Oluşur?
Pomem puanınız belli yüzdeler alınarak oluşturulur. KPSS puanınızın %30’u hesaplamaya dahil edilir. Ardından spor yani fiziki parkurdaki başarınıza göre verilen puanlama da KPSS oranınızın üzerine %30 puan olarak eklenir. Ve son olarak yapılan sözlü mülakat puanınızın %40’ı da katıldıktan sonra Pomem puanınız tamamlanmış olur. Bu puanlar Türkiye geneli ve katıldığınız il geneline göre sıralama yapılmasını sağlayacaktır.
Bayların asil listesi ve bayanların asil listesi oluşturulduktan sonra alınacak kişi sayısına kadar olan adaylar çağırılır. Herhangi bir nedenle gelmeyen veya bir durumdan ötürü elenen adayların yerine yedek listelerden aday çağrılmaya devam edilir. Bu şekilde senenin başında belirlene rakam doldurulunca alımlar kapatılır. Pomem okulundayken bile elenen aday olabileceğinden yedek adaylara sıra gelmesi imkansız olarak algılanmamalıdır. Son dakikaya kadar alımlar yapılmaktadır.
merhaba benim abim siyasi bir olay sonucu 10 ay tutuklu kalıp serbest bırakılmıştır şuan askerde eğitim çavuşu.Benim polis olmama neden olur mu?