Rüzgar Türbini Doğuyor, Kısa Hikayesi

1
2803
ruzgar-turbini-doguyor, ruzgar-turbini-tarihcesi, ruzgar-enerjisi-tarihcesi
ruzgar-turbini-doguyor, ruzgar-turbini-tarihcesi, ruzgar-enerjisi-tarihcesi

1887 yılında Amerika’nın Ohio eyaletinin Cleveland kentinde bir evin bahçesinde 18 metre yüksekliğinde tuhaf bir yapı görenleri şaşkına çeviriyordu. Daha önce kimsenin görmediği bu yapının sahibi ise Charles Brush.

Charles Brush mucit ve aynı zamanda bir iş adamı. Yeni bir buluş üzerinde çalışıyor. Buluşunun adı Rüzgar Türbini. Türbin tıpkı bir kuyruklu yıldızı andırıyor. 4 ton ağırlığında olan yapı 144 parçadan oluşuyor. Yapının en ağır parçası ise rüzgar jeneratörü. Daha doğrusu yapının can damarı parçası. Charles Bush bu jeneratörden sağladığı enerjiyi zemin katında bulunan devasa pilleri şart etmek için kullanıyor.

O zamandan bu zamana çok şey değiştiğini söylemek mümkün, ancak o zaman şartlarında 18 metre uzunluğunda bulunan rüzgar türbini, bugün için verimsiz ve ilkel görünebilir. Ancak o zaman yapılan bu buluş, günümüzde daha verimli çalışan ve yüksek kapasitelerde elektrik enerjisi üreten türbinlerinde önünü açmış oldu.

Rüzgar Enerjisi Endüstriye Dönüştü

charles-brush1890 yılında mucidin eserini Scientific Amerikan dergisi haber yaptı. Haberin yayılması ile birlikte türbin motoru Amerika sınırlarını aşıp Avrupa’ya kadar ilerlerdi. O zamandan bu yana birçok denemeler yapıldı ve birçok alternatifler denendi. Mucidin eserini geliştirenlerin kafasında tek bir soru vardı ” Maliyeti daha fazla nasıl düşürebilirim? ” diye. Yüksek oranda bu başarıldı da.

İlerleyen teknoloji, rüzgar enerjisinin yardımına koştu ve daha verimli ve daha az yer kaplayan sistemlerin geliştirilmesi yüksek oranda başarıldı.

Günümüzde rüzgar enerjisi artık bir endüstriye dönüşmüş durumda ve daha da gelişmeye devam ediyor.

Yüksek Oranda Sera Gazını Engelliyor

Rüzgar enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi, ciddi oranda atmosfere sera gazı yayılımını engelliyor. 2015 yılı itibariyle 433 gigawatt kapasitesinde elektrik enerjisi, rüzgar türbinleri sayesinde üretildi. Bu rakam dünya çapında rüzgar enerjisinden üretilen elektrik enerjisinin miktarıdır. 2030 yılında ise bu rakamın %20 daha fazla artması bekleniyor. Bu demek oluyor ki, geçen zaman içinde 3,3 milyar ton sera gazının atmosfere salınması önlenecek.

Türkiye Pazarı Giderek Büyüyor

Son yıllarda da ülkemizde de rüzgar enerjisine ilgi büyüdü. Rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren devler, ülkemizde gün geçtikçe daha fazla yatırım yapmaya başladılar. Şu anda Türkiye rüzgar enerjisi alanında dünya da en hızlı büyüyen 10 ülke arasında yer alıyor.

Ülkemizde şu anda 48 bin megavat elektrik enerjisi sağlanan ve işletmede olan rüzgar enerji santralleri bulunuyor.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here