GE Uluslararası Araştırma Şirketinin geliştirdiği masa boyunda karbondioksit türbini endüstriyel devrim niteliğinde. Karbondioksit aracılığıyla çok verimli enerji üreten bu türbinler sadece bir çalışma masası büyüklüğünde. Ayrıca ’’Küçük bir şehrin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.’’
Bir Türbin Bile 10 Bin Eve Yetebiliyor
Dünya üzerindeki akıl almaz enerji mücadeleleri düşünüldüğünde geliştirilen bu mini türbinlerin sorunu çözmek için mevcut en önemli potansiyel gelişmelerden olduğunu söyleyebiliriz.
Araştırmacılar çalışmalarıyla sadece 1 adet masa boyunda karbondioksit türbini ile 10 bin evin ihtiyacını karşılayabildiğini gözler önüne serdiler. Çalışmaların inanılmaz bir ilerleme kaydettiği su götürmez bir gerçek.
Geleneksel türbinleri düşündüğümüzde ağırlıkları tonlarla ifade edilir ve elektrik akımını kendilerine enerji üretmek için kullanırlar.
Oysa ki, bu türbinler sadece masa boyutunda ve 68 kilogram ağırlığındadır. En önemli özelliği ise karbondioksiti kendine enerji sağlamak için kullanıyor olmasıdır.
Projenin başında bulunan mühendis Doug Hofer ‘’Bu türbinler bize inanılmaz işler yapmamızı sağlayacak. Dünya hem etkili hem de çevreye zararsız enerji arayışı içinde. Bizim geliştirdiğimiz bu harika teknoloji ikisini de vaat ediyor.’’
Masa boyunda karbondioksit türbini dizaynı 10.000 kilowatt enerji üretimine müsaade ediyor. Fakat araştırmacılar teknolojinin gelişmesiyle 500 megawatt’a kadar çıkabileceğini söylüyorlar.
Ki bu bir şehrin enerji ihtiyacını ifade ediyor !
Peki Bu Masa Boyunda Karbondioksit Türbini Nasıl Çalışıyor?
Masa boyunda karbondioksit türbini karbondioksiti yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında tutuyor. Bu koşullar altında karbondioksit gaz ile sıvı arasında bir durum alıyor.
Daha sonra türbinler ısının yarısını enerjiye çevirerek elektrik üretiyorlar. Ayrıca türbinlerin dizaynı kolay değişiklikler yapmaya olanak sağlıyor.
Türbin kolaylıkla çalıştırılabilir devre dışı bırakabildiği için depolama da kolaylık sağlıyor. Bu durum da diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş ve rüzgar enerjisine göre daha uzun bir vade sağlıyor.
Sonuç olarak daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı ortaya çıkıyor. Şirkete göre türbinlerin güç döngüsü kapalı devre bir sistem.
Açıklamak gerekirse karbondioksit sürekli döngüsüne devam ediyor. Bu sayede hiçbir ürün israf edilmemiş oluyor. Detaya girecek olursak, sistem çok yüksek basınç altında ve 700 dereceden fazla sıcaklıktaki teknik tabiriyle aşırı kritik karbondioksit vasıtasıyla çalışıyor.
Karbondioksit türbinden bir kez geçtikten sonra soğuyor. Diğer geçişten önce tekrar basınç ve sıcaklık altına alınıyor bu döngü sayesinde enerji açığa çıkabiliyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) yayınladığı bir yayında, akıma dayalı sistemler ortalama %40 civarlarında bulunmaktadır. Akım yerine karbondioksitin kullanılmasıyla daha iyi ısı transferi ve daha az basınç uygulamanın gerekmesiyle ilerleme sağlandığı belirtilmiştir.
Şu anda GE şirketinin geliştirdiği prototip 10 megawatt enerji sağlıyor fakat, şirket 33 megawatt a kadar gelişim sağlanacağını öngörüyor.
Şunu da eklemek gerekir ki akım temelli türbinlerin çalışması 30 dakikayı bulurken, karbondioksit kullanan bu türbinler sadece 1 ya da 2 dakika da çalışabiliyor.
GE şirketi Amerika’daki çeşitli kurumlarla bu teknolojinin test ve geliştirilme işlemlerini yürütmektedir. Yakın zamanda bu türbinleri daha sıklıkla göreceğimizi düşünüyoruz.