İstanbul Saint-Joseph Lisesi elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden sağlayacak. Saint-Joseph Lisesi güneş enerjisi santrali projesini 2018 yılının yaz mevsiminde tamamlayarak bu zamana kadar 12.500 kWh temiz enerji üretmeyi başardı.
Yenilenebilir enerji kaynakları‘dan olan güneş enerjisi ile ürettiği enerji miktarı ile 8.800 kg karbon salınımının da önüne geçmiş oldu. Saint-Joseph Lisesi marangoz bölümünün çatısına kurulan güneş enerjisi tesisi toplamda 104 adet güneş panelinden oluşmaktadır.
Lise kurduğu güneş enerjisi santrali ile yıllık tükettiği elektrik enerjisinin yaklaşık %10-12‘sini karşılamış olacak.
Lisenin sürdürülebilir kalkınma koordinatörü olan Ahmet Birsel ise kurdukları güneş santrali tesisi ile küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önüne geçmek en büyük amaçlarından birisi olduğunu söyledi.
Tamamen öz tüketim modeli ile kurulan güneş enerji tesisinde hiçbir depolama ürünü yer almıyor. Güneş enerjisi ile üretilen elektrik doğrudan şebekeye basılıyor. Böylece, şebekeye satılan enerji ile elektrik ihtiyaçlarının bir kısmını bedava karşılamış oluyorlar.
Saint-Joseph Lisesi güneş enerji santralinin yıl içerisinde en yüksek enerji üretimi temmuz ayında 5.000 kWh ve en düşük üretimi aralık ayında 1.000 kWh olacağı tahmin ediliyor.
Lisenin müdürü olan Paul Georges ise doğanın zenginliklerinin keşfi, sürdürülebilir kalkınma, yenilenebilir enerji kullanımı ve israfla mücadelenin eğitim politikalarının en önemli parçası olduğunu ifade ederek, bu anlamda kurdukları güneş enerjisinin de bu politikalarının bir parçası olduğunu ekledi.
Paul Georges, bir sonra ki hedeflerinin de daha inovatif olan güneş enerjili kiremitler ile enerji üretmek olduğunu ifade etti.
Ayrıca Georges, Saint-Joseph Lisesinin daha önce ekmek fırını olarak kullandığı binayı da yeşil bina yani LEED sertifikasına uygun hale getirerek restore etmek istediklerini de ekledi.
Saint-Joseph Lisesi kurduğu güneş enerjisi santrali ile yıllık 33.000 kWh elektrik enerjisi üretecek.