Ülkemiz güneş enerjisine yatırım yapmayı sürdürüyor. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak adına hızla bu konuda attığı adımlara devam eden Türkiye, güneş enerjisine bir büyük yatırım daha yapmaya hazırlanıyor. Hazırlanan proje kapsamında Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde kurulacak güneş enerjisi panelleri ile bölgenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmının güneş enerjisinden elde edilmesi planlanıyor. Proje ile hem yenilenebilir enerji kaynaklarının sağladığı temiz enerji imkanlarından yararlanmak, hem enerji maliyetlerinden tasarruf sağlamak, hem istihdam yaratmak ve hem de tarımsal üretimi artırmak hedefleniyor.
Şanlıurfa Viranşehir’de kurulması planlanan güneş enerjisi santrali yaklaşık 200 dönümlük arazi üzerinde projelendirilmiş durumda. 500 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirilmesi planlanan Viranşehir GES Projesi’nin, bahse konu büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük 2. güneş enerjisi santrali olacağının altı çiziliyor.
GES İçin Neden Viranşehir Seçildi?
Ülkemizin en büyük ikinci güneş enerjisi santralinin kurulacağı Viranşehir’in seçilmesi son derece stratejik bir karar konumunda. Zira Şanlıurfa Viranşehir’in güneş enerjisi santrali kurulması konusunda pek çok avantajı bir arada bulundurduğu değerlendiriliyor. İlk etapta Şanlıurfa’nın ülkemizin en çok güneş alan illerinden biri olması ve yılın büyük bölümünde güneş ışınlarını dik açıya yakın seviyede alması GES yatırımının Şanlıurfa’ya yapılmasında önemli rol oynamış konumda.
Güneşli gün sayısının fazla olmasının yanı sıra; Şanlıurfa ülkemizin en geniş arazilerine sahip illeri arasında bulunmakta olduğu biliniyor. Hem geniş düzlüklere, hem de verimli topraklara aynı anda sahip il olarak ön plana çıkan Şanlıurfa’nın tarımsal üretimi katlanabilir konumda. Yapılması planlanan güneş enerjisi sistemleri ile Şanlıurfa ve etrafındaki enerji maliyetlerinin düşürülmesi, aynı zamanda da buna bağlı olarak tarımsal üretimin artırılarak ülke ekonomisine ekstra girdi sağlanması planlanıyor. Viranşehir Güneş Enerjisi Santrali’nin bölgede yaratacağı istihdam da göz ardı edilemeyecek bir diğer husus niteliğinde.
Viranşehir Güneş Enerjisi Santrali’nin Gücü Ne Kadar Olacak?
Yaklaşık 500 milyon dolar yatırım bedeli ve takribi 200 bin dönüm arazi üzerine kurulması planlanan Viranşehir GES’in 500 megavat gücünde olacağı belirtiliyor. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA GES-2) projesi dahilinde uygulamaya konulacak proje tamamen hayata geçirildiğinde yılda 1 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Bu miktar yılda yaklaşık 300 bin hanenin elektriğine denk gelmektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bugüne kadar kurulan güneş enerjisi santrallerinin elektrik üretme gücünün 250 megavat olduğu düşünüldüğünde ve tek başına bu projenin bölgedeki toplam GES gücünün 2 katına eşit olduğu göz önünde bulundurulduğunda; bu projenin önemi ve büyüklüğü daha iyi idrak edilebilecektir.
Viranşehir GES Projesi Ne Zaman Başlıyor?
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde kurulması planlanan Güneş Enerjisi Santrali şu anda ihale sürecinde bulunuyor. 31 Ocak 2019 tarihine kadar devam edecek olan ihale teklif süreci sonunda ortaya çıkacak tablonun ardından ihaleyi kazanan şirket için yatırım süreci başlamış olacak. İhale şartnamesine göre ihaleyi kazan firmanın güneş enerjisi santrali sahasını 24 ay içerisinde hazırlaması gerekiyor. Bunun yanı sıra; 60 ay içerisinde elektrik üretimine başlaması da bir başka zorunluluk olarak ihale şartnamesinde yer almakta.
Viranşehir GES Bölgeyi Cazibe Merkezi Haline Getirecek!
Viranşehir’e kurulması planlanan güneş enerjisi santrali ile ilgili açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi (HRÜ) GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği (YENEV) Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azmi Aktacir bu projenin bölgenin kaderini etkileyecek büyüklükte olduğuna vurgu yaparak; Viranşehir GES projesi ile Şanlıurfa’nın ve Viranşehir’in cazibe merkezi haline geleceğine dikkat çekti.
Yapılacak yatırımın hem maddi bakımdan hem de elektrik üretim kapasitesi bakımından son derece önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Azmi Aktacir; bölgedeki işsizliğin bu proje ile azaltılabileceğini, istihdamın ve tarımsal üretimin artırılabileceğini; enerji maliyetlerinin azaltılarak ucuz ve kaliteli ürün elde edilebileceğini deklare etti.
Viranşehir Güneş Enerjisi Santrali hakkında açıklamalarda bulunan HRÜ Mühendislik Fakültesi Termodinamik Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi Mehmet Akif İlkhan da; bölgeye yatırım yapacak şirketlerin de uzun vadede kazanacaklarına vurgu yaparak; bu projenin kazan-kazan projesi niteliğinde olduğunu söyledi. Enerji fiyatlarının her geçen gün arttığı günümüzde Viranşehir GES projesi hem bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak, hem de Türkiye’nin cari açığını daraltacak.
Viranşehir GES Projesi Çiftçiyi Mutlu Etti!
Viranşehir GES projesi hakkında açıklamalarda bulunan bir diğer isim ise Viranşehir’de çiftçilik yapan Salim Koyuncu oldu. Çiftçi Koyuncu; Viranşehir Güneş Enerjisi Santrali ile herkesin kazanacağını, çiftçinin de yüksek enerji maliyetlerinden kurtulacağına inandıklarını belirtti. Bölgeye böyle bir yatırımın yapılacak olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Salim Koyuncu; sulama çilesinin de bu sayede bitmesini beklediklerini ifade etti.
Çiftçi Salim Koyuncu Viranşehir Güneş Enerjisi Santrali’nin bir başka avantajına da değinerek; bu projenin kayıp kaçak oranını da düşüreceğini söyledi. Bölge insanının tek bir elektrik şirketine bağlı kalmaktan kurtulacağını, rekabet geleceğini ve bunun da kaliteyi doğuracağını belirtti. Bölgedeki arsaların da değerleneceğini söyleyen Salim Koyuncu, projede emeği geçenlere teşekkür etti.