Antalyalı Seracılar hibe desteği için ilgi göstermedi. Seracılar için güneş enerjisi hibe desteği verildi. Ancak seracılar alternatif enerji desteğine pek ilgi göstermedi. Devlet tarafından Antalya’lı seracılara verilen alternatif enerji desteğine 4 seracıdan başka kimse ilgi göstermedi.
Seracılar Hibe Desteği Programına Pek İlgi Göstermedi
Bu destek aslında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde yaklaşık 3 yıldır verilmektedir. Bu sene antalyalı seracılar için bir destek paketi açıldı. Bu destek programının ismi “Seracılara Alternatif Enerji Desteği Programı” ‘dır.
Bakanlık tarafından verilen bu teşvik destek programı sadece güneş enerjisi değil, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji ve biyogaz enerjisi gibi yenilenebilir ve alternatif enerji çözümlerini de kapsıyor.
Antalya’da ki Gıda,Tarım ve Hayvancılık il müdürü Ahmet Dallı ; “Türkiye’de seracılık faaliyetlerinin neredeyse yarısının yapıldığı Antalya’da, alternatif enerji destek programından son 2 sene içerisinde sadece 4 seracının faydalandığını” söyledi.
Ahmet Dallı, bu destekten daha çok seracının faydalanması için, tanıtım çalışmalarının hızlanacağı ve kapsamının arttırılacağını söyledi.
Güneş enerjisi ile yapılan yatırımların amortisman süresi yaklaşık 6-7 yılı bulabiliyor.
Ancak, bakanlığın verdiği alternatif enerji desteği kullanan seracıların bu amortisman süresini 3-4 yıla kadar düşürebileceği biliniyor.
Türkiye’de tarım faaliyetleri için yapılan masrafların en büyüğünü enerji ve gübre kalemleri oluşturuyor. Çiftçilerimizin enerji gibi kalemler için masraflarının ciddi anlamda fazla olduğu düşünülse de alternatif enerjiye neden yatırım yapmadıkları da pek anlaşılmıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı enerji alanında yapılan tasarruflara yönelik olan yenilenebilir enerji ile elektrik üretimi için destek ve teşviklerini arttıracak.
Bundan daha da önemlisi, verilecek olan hibe ve destek programlarının reklamını da daha fazla yapması gerekiyor.
Seracılar hibe desteği programlarını kaçırmamak için bulunduğunuz ilde ki gıda,tarım ve hayvancılık bakanlığı il müdürlükleriyle muhakkak görüşün ve güncel destekler hakkında bilgi alın.
Kaynak: Sabah
Seracılık faaliyeti yürüten kişiler genellikle enerji tasarrufu sağlamak amacıyla alternatif enerji kaynaklarına yatırım yapacagima yeni bir sera kurarim ya da mevcut serami büyütürüm bakış açısıyla bir yaklaşım sergilemektedir. Bu nedenle bu tarz hibe destekleri fizibıl görülmemektedir çiftçi gözünde, çeşitli tanıtımlarla talep artırılabilir. Ayrıca seralarda güneş enerjisi uygulamaları profesyonel bir şekilde uygulanmalıdır.Aksi takdirde enerji giderlerini minimize ederken , bitkilerin güneş ışığını azaltarak (çatı uygulamalarinda) bitkisel üretim verimi düşebilir.
Anıl bey, yorumunuza kesinlikle katılıyorum. Bu işin tanıtımını daha iyi ve profesyonel eller emanet etmek gerekli
Bir de işe diğer yandan bakmak gerekli. 26.03.2016’da trafo kapasiteleri kapatıldı ve sadece belediyeler, üniversiteler, kooperatifler; elektrik sözleşme güçlerini aşmayacak şekilde her bir trafoda maksimum 1MW’a kadar başvurabiliyordu ve bu başvurular için her trafoda opsiyonlu olarak 5MW yer ayrılmıştı . YEK Kanununun 7. Madde 7. 8. ve 9. Fıkralarında belirtilene göre ise tarımsal amaçlı hibe programlarından yararlan kişiler elektrik sözleşme güçlerini aşmayacak şekilde her bir trafoda 300kW’a kadar izin alabilir ve bu izinler de 5MW’lık ayrılmış kısımda bulunmaktaydı. Hibe programına başvurabilmek için ise ya trafo kapasitesi muafiyet belgesi olması ya da en az 1 senelik bağlantı anlaşması bulunması şartı koşuldu, yani hibe çıksın iznimi de ekine alırım gibi birşey yok. Şimdi bu trafo kapasitesi muafiyet belgesi başvuruları konusunda hibe kurumları tam bir bilgilendirme yapmamakta ve bu belgeyi almak için süre 10 gün ve bu belgenin başvurularının tarihi hibe açılmadan 2 ay önce sessiz sedasız açılıyor. Es kaza bu bilgilere sahip olan seracımız elektrik idaresine gittiğinde ise verilen cevap “trafoda yerimiz yok”, oluyor, yön verilmiyor teşvik edilmiyor ve alternatif sunulmuyor. İsteyen bu cevapları bizzat duymak isterse, adres belli. Şimdi önce seracımızı yermek yerine, madalyonun diğer yüzünü de çevirmemiz gerekmez mi ? (Not: Şu an sene 2018 ama yapılan yorum 2016 Mart sonrasını kapsadığı için nacizane görüşlerimi bildirdim çünkü aynı sorunlar halen devam etmekte..)