Sosyal Güvenlik Kurumu, 2006 yılında çıkartılına kanun ile, daha önce farklı kuruluşlar olarak hizmet veren Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-kur, emekli sandığı sosyal güvence kuruluşları tek çatı altında SGK olarak toplanmış bulunmaktadır. Özel şirket bünyesinde çalışan ve işçi sınıfı olarak adlandırılan bölümdekiler, 4a olarak, kendi adına çalışan ve primlerinin kendisi ödeyen bağ-kur üyeleri 4b olarak, devlet memurları da yeni sistemde 4c olarak adlandırılmıştır.
Tek çatı altında toplaman bu kurumlar, bir kişiyle ilgili tüm verilerin bir arada olmasını sağlamıştır. Önceden insanlar kurumları gezerek hizmet dökümlerini toplamaya ve ayrı ayrı hesaplatmaya çalışıyorlardı. 2014 yılından sonra e-devlet uygulamasına eklenen Sgk hizmet sorgulamaları ile kişiye ait tüm hizmet dökümleri bir arada gösterilmektedir.
Sorgulama Yapma
Kişiler hizmet dökümleri alabilmek, emeklilik işlemlerini hesaplatabilmek için, günlerce kurumlar arasında gidip geliyorlardı. 2014 yılında e-devlet uygulaması ile oturdukları yerden hizmet dokümanı alabilme imkanı doğmuştur. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için alınmış olan şifre veya e-imza ile giriş yapılır, kendi adınıza olan e-devlet sayfası açılır. Bu sayfada, kurumlar bölümünde, sgk sayfası seçilir ve sgk hizmet dökümü sayfasının açılması sağlanır. Burada karşınıza, 4a, 4b, 4c bölümleri ile tüm sgk hizmet dökümü seçeneği gelecektir. Tüm alanları tek tek inceleyebilir veya tüm sgk dökümü bölümünde, adınıza yapılan prim ödemelerini, çalışma gün sayınızı görebilirsiniz.
Hizmet Dökümü Nedir?
Hizmet dökümü, bir kişinin yapmış olduğu tüm iş hayatı, adına yatırılan primlerin, toplam gün sayısının gösterildiği hizmet cetveli olarak adlandırılabilir. İnsanların sosyal güvenceleri, bu bölümde gösterilen primlere göre düzenlenmiştir. Primlerin yatırılmadığı, çalışmaların gösterilmediği günlerde kişiler sosyal güvencelerden faydalanamazlar. İşçi olarak çalışan kişiler adına yapılan ödemeler işverenler tarafında yapılır ve sgk kayıtlarında 4a bölümünde yer alır. Kendi adına çalışanların ve kendi adlarına yatırdıkların primlerin yer aldığı bölüm 4b, devlet tarafında kendi çalışanlarına yani memurlar için yapılan emekli primleri 4c bölümünde yer alan bilgilerdir. Hizmet birleştirmesi yapan kişiler, tüm sgk hizmet dökümü bölümünden adına yapılan ödemeleri, çalışma günlerini görebilir.
Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?
Hizmet Dökümü alabilmek için internet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Ancak devlet kurumları dışında sorgulama yaptırın birçok internet sitesinin güvenlik açısından sorun oluşturabileceği bilinmelidir. Bunun için sgk hizmet sorgulamalarının, ptt’den alınmış e-devlet şifreleriniz ve T.C kimlik numaranız ile e-devlet uygulamasına giriş yaparak, sgk bölümünden sorgulama yapabilir, açılan bölümdeki hizmet dökümlerinizi çıktı olarak alabilirsiniz. E-devlet uygulamasında Sgk Kurumu hizmet dökümü bölümünde yer alan, 4a, 4b, 4c bölümleri, bir kişinin tüm çalışma hayatı boyunca çalıştığı gün sayılarını, prim oranlarını günlük olarak hesaplandığı dokümanların bulunduğu bölümlerdir. Kişiler bu bölümlerdeki bilgileri kontrol etmeli ve şüphelendikleri bir durum ya da yanlış bilgi olması durumunda düzelttirmelidirler.
Emeklilik Hesaplama
Her insan bir iş hayatı sonunda emekli olmak ister. Bunun için, tüm çalışan insanlar, sgk hizmet dökümlerine göre, yapmış oldukları çalışmaları, primlerini, gün sayılarını hesaplayarak emeklilik günlerinin hesabını yapabilirler. Eksik primlerinin olup olmadığını, işverenlerin primleri zamanında yatırım yatırmadığını güncel olarak, Sgk hizmet dökümü bölümünden takip edebilirler.
Eksik yatan primler, emeklilik tarihinizin uzamasına, mağdur olmanıza neden olabilir. Sgk hizmet sorgulaması yaparken de mağdur olmamak için, sorgulamalarınızı resmi devlet kurumları internet siteleri üzerinden yapmanız, e-devlet üzerinden yapmanız güvenliğiniz açısından önemlidir. Çünkü sorgulamalar T.C kimlik numaranız üzerinden yapılmakta ve girdiğiniz tüm bilgilerin başkaları eline geçmesine izin vermemelisiniz.