Küçük Solar Paket Güneş Enerjisi Projesi | +SolidWorks

8
3007
solar-paket-projesi, gunes-enerjisi-projeleri
solar-paket-projesi, gunes-enerjisi-projeleri

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere solar paket güneş enerjisi projem hakkında bazı bilgi, tecrübe ve belgeler paylaşacağım. Bu küçük solar paket projesi üzerinde biraz vakit harcamıştım. Ama bir türlü istediğim seviyeye getiremedim.

Solar paket projem için birçok kişiden destek aldım. Hatta gördüğünüz bu küçük güneş enerjisi sisteminin 1 adet prototipini de yaptım. Ama reel olarak yaptığım denemeler sonucunda bazı olumlu ve olumsuz tecrübelerim oldu. Şimdi sizlere bu tecrübelerimi kısaca paylaşacağım.

Solar Paket Projesine Başlangıç

Amaç: Solar paket projemizin amacı, taşınabilir güneş enerjisi yapmak ve bunu ticari olarak satmak.

Hedef: İlk etapta 60.000 TL’lik yatırım yapmak. Bu yatırımın içerisinde CNC masrafları, akü, şarj kontrol cihazı, elektronik devreler, sac (demir dış kısım) ve TS gibi belgelendirme işlemleri.

Ayrıca, ürünün seri üretime geçmesi durumunda, kesinlikle olumsuz geri bildirim almamak. Kullanılan akülerin en az 2 sene dayanması gerek.

Solar Paket Projemizde Neler Yaptık?

Öncelikle solar paket projemizde hayali ve reel fikirlerimizi ortaya koyduk. Peki nelerdi bunlar?

İlk Zamanlar: Solar kutu plastik olacaktı ve hafif olacaktı. Ama sonra düşündük ki, plastik kalıplar çok pahalı. Bu gördüğünüz solar paket projesi için daha işe başlamadan ve sadece plastik kalıp maliyeti en az 50.000 TL ile 150.000 TL arasında olacaktı. Bu bize pek mantıklı gelmedi. Neticede önce projenin gerçekten çalışması gerekiyordu. Ancak daha sonraki aşamada, plastik kalıp düşünülebilirdi.

Sonraki Aşama: Daha sonra, solar paket güneş enerjisi projemizi sac yani demirden yapmaya karar verdik. Bu kullanıcı için biraz ağır olacaktı ama biz elimizden geldiğince sac kullanımını azalttık. Bunu solidworks programı kullanarak yaptık. Solidworks ile bir ürünü reel olarak yapmadan, üzerinde her türlü denemeler yapabilirsiniz. Sizler için solidwork formatındaki çalışmalarımızı sayfanın altında paylaştık.

Malzeme Seçimi: Tabiki ilk olarak aküleri belirlememiz gerekiyordu. 7 Ah gücünde 2 adet Panasonic marka kuru tip akü’ye karar verdik. Maliyet açısındanda oldukça ucuzdu.

Panasonic kuru tip aküGüneş paneli olarak 2 farklı kombinasyon düşündük. Bunlardan ilki 2 adet 10 watt güneş paneli olan solar paket. Diğeri de 2 adet 20 watt güneş paneli olan solar paket sistemiydi.

Denemelerde 20 watt olan güneş panelini kullandık. Gayet hızlı şarj imkanı veriyordu.

Şarj kontrol cihazı olarak 6 Ah gücünde el yapımı olanlardan kullandık. Şarj kontrol cihazını kendinizde yapabilirsiniz. Gayet kolaydır. Böylece maliyet epey azalacaktır.

İlk etapta inverter kullanmadık. Çünkü cihazın içerisinde küçük bir inverter kullanılacağı için bunu da kendimiz yapacaktık.

1 adet bilgisayarlarda kullanılan soğutucu plastik fan kullandık. Ayrıca bu fana 1 adet ısı sensörü taktık. Isı sensörü, solar paket kutusunun ısısının çok yükseldiği zaman çalışacaktı. Ve solar kutuyu soğutacaktı. Böylece, sistem daha verimli çalışacaktı. Kullandığımız fan çok az akım çekiyordu. Yaklaşık 0,5 ah kadar.

soğutucu plastik fanDaha sonra 1 adet dijital voltmetre kullandık. Bu voltmetreye de 1 adet buton koyduk. Kullanıcı istediği zaman butona basıp voltmetreyi çalıştırabilecekti. Ve solar paket sistemindeki akülerin gücünü görebilecekti.

dijital voltmetreVe 1 adette ana güç açma kapama düğmesi koyduk. Bu düğmenin amacı da solar paket sisteminin çalışmadığı zamanlar tamamen kapatılmasını sağlamaktı.

Tabiki topraklama sistemini de ekledik. Böyle küçük bir sistemde pek sıkıntı olmaz ama biz yine de güvenliği ihmal etmedik.

Ayrıca 2 adet küçük kapaklı pano prizi de koyduk.

Zorlandığımız Kısımlar: Bizi en çok zorlayan ksımlar güneş panelinin solar kutuya bağlanacağı soketleri bulmak oldu. Çünkü piyasadaki soketlerin akım taşıma kapasiteleri oldukça düşük veya bizim istediğimiz estetik görüntüden çok uzaktı. Amacımız tak çalıştır soket olacağı için, bu malzemeyi bulmak için epey zorlandık.

(bu soketlerin erkek fişleride var.)

solar kutu icin soketBizi zorlayan diğer kısım ise, USB soketler oldu. Çünkü piyasada USB portu var. Ama USB devresi bulmak epey zor. Birçok firmayı aradım. Bana özel olarak yaptırabileceğimi söylediler. Allah razı olsun, istanbul’da bir firma beni kırmayıp, bana 3-5 farklı devreli USB sistemini gönderdi. Bizde osiloskop ile bu devreleri denedik. Acı tecrübeler aşağıda 🙂

Solar Paket Sistemi Montajı Başlıyor

Birçok malzemeyi temin ettik ve solar paket projemizin montajına başladık.

İlk etapta, yukarıda da bahsettiğim gibi, solidwork ile çizdiğimiz projeyi autocad formatına çevirdik. Ve bunu panocumuza gönderdik. Tabi CNC ile yaptırmadığımız için solar kutunun karkasında bazı hatalar oldu. Önemli değil. Neticede deneme amaçlı yapıyorduk.

Daha sonra, sac kutumuz geldi. İçerisine aküleri ve diğer aparatları koymaya başladık.

Ancak bu arada USB kısmında hala sıkıntı vardı. Çünkü yaptığımız ölçümlerde, 5 Volt çıkış değerini alıyorduk. Ama akım değeri o kadar düşüktü ki, normal bir cep telefonunun şarj olabilmesi için en az 25 saat gerekiyordu. Bizim amacımız ise en fazla 1-2 saatte şarj olmasıydı.

USB devresi için firma ile sürekli aramızda kargocular gelip gidiyordu. Hatta bu denemeleri yaparken, iphone marka tefonumun şarj portu yandı 🙂 Neyseki 50 TL’ye hemen yaptırdım.

Neyse, baktık ki bu işin içinden çıkamayacağız. Ve bir oto aksesuarları satan firmayı aradık. Ve 1 adet çakmaklığa takılan cep telefonu şarj portu aldık. Biz yinede şarj portunu osiloskopa bağladık ve gerçekten katalog değerini veriyor mu diye gözlemledik. Neyseki sıkıntı olmadı ve %99 katalog değerini verdi.

Daha sonra, solar paket projemizin sac kutu kısmında, şarj aleti içinde bir yer açtırdık. Böylece o işte hallolmuş oldu. Eğer solar paket projesi hayata geçerse, elimezdeki hazır devreden 100’lerce yaptıracaktık.

Tüm malzemelerin montajını bitirdik. Hatta kolici ile pazarlık bile yapıyorduk. Ambalaj renkli olursa ne olur, kalınlığı şu kadar olursa ne olur 🙂

solar-paket-gunes-enerjisi-son-haliSolar Paket için Deneme Zamanı

Solar paket sistemini tamamen bitirdikten sonra, denemesi için bir abimize rica ettik. Bu abimizin elektriği olmayan hobi evi vardı. Ve haftanın neredeyse 5 günü burada kalıyordu.

Yaklaşık 1 ay geçti ve hiçbir sıkıntı yaşamadık. Ve bizde başladık projenin daha iyi nasıl geliştirileceğini konuşmaya. Derken 1,5 ay sonra abimiz elinde solar paket kutusu ile geldi.

Ve ürünün çalışmadığını söyledi. Bizde kutuyu açtık ve aküleri ölçtük. Aküler bozulmuştu. Yeni aküler taktık ve tekrar gönderdik. 1 ay sonra tekrar geldi. Biz son defa yine aküleri değiştirdik.

Ve yine 1 ay sonra bu abimiz geldi.

Anladık ki bu aküler başımıza dert olacaktı. Çünkü, kullandığımız akülerin sürekli şarjda olması gerekiyordu ve bu imkansızdı.

Sonra, lityum pil kullanmayı düşündük. Çünkü lityum piller kolay kolay ölmüyordu. Ama lityum pillerinde patlama riski vardı. Çünkü sıcaklıktan çok çabuk etkileniyorlardı.

Bunun için kutumuzu plastik yapmamız gerekiyordu.

Sonuç ve Acı Gerçekler

Sonuç olarak, solar paket projesinden ticari anlamda vazgeçtik. Çünkü bu kadar para bağlamanın pek bir anlamı olmayacağı kanaatine vardık. Bunun yerine 50.000 Dolar ile Çin’e gidip, hazır olan solar paket sistemlerine kendi markamızı yapıştırıp satmak daha mantıklıydı. Mesela şu sayfadaki savior firmasının sattığı ürün gibi.

Peki bunları sizinle neden paylaştım. Eğer aklınızda böyle bir proje varsa, bizim acı tecrübelerimizden faydalanarak, daha kısa sürede, belki de çok iyi bir ürün yapın diye…

Solar Paket Güneş Enerjisi Projeleri (+Autocad +SolidWorks)

Dosyayı İndirmeden Önce Oku: Arkadaşlar, yukarıdaki dosyalara erişmek için autocad veya solidworks bağlantılarına tıklayın. Karşınıza gelen sayfadaki kocaman “Dosya İndir” butonuna basmayın. Hemen alt kısımdaki yorum bölümünün üstündeki küçük “Dosya İndir” botununa basın.

Uyarı : Bu makaledeki tüm yazı, görsel ve dosyaların tüm hakları enerjibes.com’a ait olup, başka bir yerde izinsiz yayınlanması kesinlikle yasaktır. Bunun dışında özgürce paylaşabilirsiniz. Dosya linkleri zamanla ölebilir, güncelleme için lütfen bu sayfanın yorum kısmından tekrar talep edin.

8 Yorumlar

  1. Arkadaşlar, gerçek görselde görünen pano prizleri büyük boy. Normalde küçük boy kullanılması lazım. Küçük boy kullanıldığı zaman, solidword’te ki gibi görünüyor.

  2. Solar şarj kontrol cihazının birimi ”Amper” dir.
    Yukarıda yazdığınız gibi Ah değildir. Fan için bile Ah yazmışsınız.
    Test yapmadan önce(hatta bir web sayfasında bilgi girmeden önce) sistem bilgilerini öğrenmeniz daha iyi olur.
    Ayrıca test için verdiğiniz kişinin ihtiyaçlarını belirlemeden sistem kurmuşsunuz, belki panel yetmedi ya da akü kapasitesi düşüktü. Gittigidiyor’a bakmanızı öneririm, pek çok başarılı işi görebilirsiniz.

    • Mehmet bey, yorumunuz için teşekkürler. Alışkanlık olduğu için A yerine Ah yazmış olabiliriz. Bu gayet doğrudur. Tabi hemen bu birim karmaşası ile karşıdaki insanı bilgisiz olarak ilan etmeniz bambaşka bir durum.

      Benim yukarıda bahsettiğim sistem taşınabilir bir sistemdir. Bu solar çanta yapan ve satan birçok arkadaşmız da vardır. Ve bunların bir çoğu 2-3 veya 4 ayda bir müşterilerinin akülerini değiştirir.

      Bunun sebebi, müşteriyi kontrol edememenizdir. Bu yüzden küçük aküler çok çabuk bozuluyor.

      Eğer sizin cesaretiniz ve paranız varsa, buyrun yapın ve gittigidiyor gibi sitelerde satın. Bize akıl vermekten ziyade, bu aklı kendiniz kullanın.

      Ancak, diğer offgrid paket sistemler (büyük olanlar) pek sıkıntı yaşatmıyor. Çünkü o sistemlerde güneş panelleri sabit ve aküleri sürekli (şarj kontrol cihazı kontrolünde) şarj ediyor.

      Fakat yukarıdaki sistemde, siz aküleri 1 ay veya biraz dah iyi niyetli olalım 2 ay şarj etmeyin. Bakalım ne oluyor.

  3. Bu sistemde görülen hata tüketim oranıdır. Keza 14a akü ile 220 v ampül bile yaksanız çok çhızlı bir şekilde aküleri tüketecektir ve sıfıra kadar inen her akü ömrünü yemeye başlar. 20 wattlık bir panel mppt solar control cihazı ile çok rahat 14 amperi doldurabilir fakat bu sistemde akünün belli voltaja düştüğünde sistemi otomatik kesmesi gerekiyor. 11.4 v da sistemi kapatacak bir devre yapmanız gerekmekte. Bu şekilde kullanılırsa o aküler rahat bir şekilde 1.5 yılı görecektir.

    • Tolga bey, bu sistemi sadece DC Led Ampul çalıştıracak şekilde yaptık. Yani 220 Volt çıkış vermedik. İnverter ksımı ikinci plandaydı. Sadece belli bir süre, 2 adet DC led ampul yakacaktı. O ampullerinde tüketimi oldukça düşük. Ve biz ampullerin ihtiyacı olan akü kapasitesinin 2 katını kullandık. Ayrıca, bu sisteme 1 adet ana güç açma/kapama düğmesi koyduk ki, tüm sistemi tek bir buton ile kapatsın. Yine akülerin voltajını takip edebilmesi için 1 adet dijital voltmetre koyduk. Voltmetre içinde 1 adet açma/kapama düğmesi koyduk ki, voltmetre sürekli yanarak akülerden güç çekmesin. Benim buradaki tek kanaatim, bu sistemde akü yerine lityum pil kullanılmasıdır. Bence lityum pil ile yapılırsa, mevcut dc led ampuller ve sistem uzun ömürlü olacaktır.

  4. Kuru tip akü yerine tercihinizi keşke jel akülerden yana kullansaydınız hocam. Jel aküler solar sistemlerde en çok tercih edilen akü türüdür.

  5. mehaba arkadaşlar
    ben emekli elektirik elektronik teknisyeniyim
    sitenize ben de yeni üye oldum .. inceledim gayet güzel … emegi geçenlere teşekkürler …

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here