Solar Panel , güneş enerjisinden elektrik üretmek için satın alınan ilk malzemedir. Piyasada birçok çeşitte solar panel vardır. Ama biz solar panelleri toplamda birçok ana başlıkta topluyoruz.
Bu yazımızda , solar panel olarak bilinen güneş paneli çeşitlerini kısaca açıklayacağız. Güneş panelleri, güneşten gelen ışıkları elektrik enerjisine çevirir. Kullanıcılar ise , güneş enerjisinden elde ettikleri elektrik enerjisini, inverter (evirici) ile alternatif akıma çevirerek kullanır.
İşte bu güneş enerjisinden elektrik üretmek isteyenler için tercih edilecek solar panel burada büyük rol oynamakta. Eğer yanlış bir photovoltaic module (solar panel) seçimi yapılırsa, belkide güneş enerjisi sistemi çöp durumuna düşebilir.
Solar Panel Tarihçesi Kısaca . . .
Solar Panel teknolojisi , 1839 yılından bugüne çok fazla ilerleme gerçekleştirdi. Gerek verimlilik, gerekse ucuz güneş paneli fiyatları açısından güzel bir ilerleme kaydetti. Eğer güneş panellerinin tarihçesini kronolojik olarak incelemek isterseniz, mevcut yazımızı okuyabilirsiniz.
Güneş paneli çeşitleri başlıca şunlardır ;
- monokristal güneş paneli (Monocrystalline Silicon Solar Module)
- polikristal güneş paneli (Polycrystalline Silicon Solar Module)
- ince film güneş paneli (Thin Film Solar Module)
- esnek güneş paneli
- saydam güneş paneli
Monokristal Güneş Paneli : En Verimli Solar Panel Türüdür
Güneş enerji paneli çeşitleri arasındaki en verimli güneş paneli monokristal‘dir. Bu güneş paneli türü , küçük alanda büyük enerji üretir. Ancak , monokristal enerji panellerinin fiyatı diğer güneş panellerine göre daha pahalıdır.
Monokristal güneş hücrelerinin verimlilikleri yaklaşık %24 oranındadır. Bu oran piyasada bulunan diğer güneş enerji panellerine göre çok fazladır. Ama watt başına birim fiyatı da aynı şekilde diğer enerji panellerine göre neredeyse 2 katını bulabilmektedir.
Bu güneş panellerinin kullanım ve elektrik üretim ömrü daha uzundur.
Ek olarak, monokristal solar paneller sıcak iklimlerde daha verimli çalışabilmektedir.
Son olarak, bu güneş pilleri az veya çok gölgelenme durumunda , güneş panelinin tamamı olumsuz etkilenebiliyor.
Polikristal Güneş Paneli : En Ucuz Güneş Paneli Türüdür
Polikristal güneş paneli, tam bir piyasa malı diyebiliriz. Gerek verimi, gerekse birim maliyeti açısından dengelidir ve fiyatı en ucuz güneş panelidir. Birçok güneş enerji santrali, polikristal güneş panelleri ile yapılmaktadır.
Piyasanın neredeyse %68 den fazlası polikristal güneş pilleri kullanmaktadır. Ayrıca havadaki ısı değişimlerinden çok fazla etkilendiğide söylenemez (monokristale göre).
Bu güneş pillerinin verimlilik oranları yaklaşık %15 civarındadır.
Polikristal solar panel, daha çok alan kaplar, daha az enerji üretir.
İnce Film Güneş Paneli : En Hafif ve En Kolay Montaj İmkanına Sahip Paneldir
İnce film güneş paneli, güneş enerjisinden elektrik üretimi piyasasında en küçük oranda paya sahiptir. İnce film güneş pilleri pek tercih edilmez. Bu solar panel türünün tercih edilmemesinin en büyük sebebi ise verimleri az olmasıdır.
Bu ince film güneş pilleri, çok fazla yer kaplamaktadır. Ama bu kadar alan kaplamasına rağmen , alan-verim ilişkisi açısından çok kötü bir performansa sahiptir.
Bu solar panel çeşidinin yaklaşık verimliliği %7 civarındadır. Bu gerçekten düşük bir verimlilik.
Ancak bu solar paneller çok şık bir görüntüye sahiptir. Daha çok tasarım için tercih sebebidir diyebiliriz.
Ayrıca , aşırı ısı değişimlerinden ve gölgelenme gibi durumlardan çok aşırı etkilenmez.
Esnek Güneş Paneli : Esnek, Verimli ve Uzun Ömürlüdür
Esnek güneş paneli , çok fazla kullanım imkanına sahip bir solar panel dir. Bu güneş pilleri gerçekten çok esnektir. Ve esnek güneş pilleri kırılmaz, çok dayanıklıdır.
Bu tip güneş pillerinin yapısı hem monokristal hemde polikristal olabilmektedir. Bu durumda , bu enerji panellerinin verimliliklerini de çeşitlendirmektedir.
Esnek güneş paneli, çok hafiftir. Çünkü , bu panellerin alüminyum çerçevesi ve temperli camları yoktur. Buda , onları çok daha hafif yapmaktadır.
Ayrıca ,kubbe tarzı eğimli çatılar için çok idealdir. Çatının düz olması gerekmemektedir.
Kullanım alanları olarak, aklınıza neresi geliyorsa tercih edilebilir. Örneğin, otobüs durakları, eğimli fabrika çatıları, eğimli otopark gölgelikleri, v.b…
Saydam Güneş Paneli : Çığır Açacak Bir Solar Panel Çeşidi dir
Saydam güneş paneli, piyasadaki güneş panellerine nazaran 40-50 kat daha fazla verimlidir. Bunun anlamı, çok az alanda , inanılmaz derecede elektrik üretim verimidir.
Bu güneş pillerinin kimyasal yapısı kısaca şu şekildedir ; hidrojen,karbon,oksijen ve üretici firmanın gizli formülü. Bu saydam solar panel, herhangi bir cam yüzeye sprey gibi sıkılıyor ve cam yüzey tamamen bu sıvı ile kaplanıyor. Daha sonra kaplanan cam yüzey elektrik üretmeye başlıyor.
Ayrıca , gölgelenme durumlarından dahi neredeyse hiç etkilenmiyor.
Önümüzdeki 4-5 sene içerisinde , saydam güneş paneli piyasaya sürüleceği söyleniyor.
Küresel Güneş Jeneratörü : Ay Işığında Bile Elektrik Üretiyor
Aslında bu bir güneş paneli değildir. Ama güneş enerjisinden elektrik üretimi için güzel bir yöntemdir.İçi su dolu bir küre sayesinde, ışıktan maksimum verim alınabiliyor. Küresel güneş jeneratörü ilerleyen dönemlerde çok daha fazla ön plana çıkacak gibi gözüküyor. Şuanda piyasada satışı vardır.
Sonuç
Özetlemek gerekirse, solar panel çeşitleri genel olarak bunlardır. Her geçen gün yeni teknolojik gelişmeler olmaktadır. Bu solar panel piyasası için rekabetçi bir ortam haline geleceği ve kullanıcı için daha ulaşılabilir hale geleceği anlamına gelmektedir.
Değerli paylaşımınızdan dolayı çok teşekkür ederim, elinize sağlık. Şunları sormak istiyorum; mesela panellerin ömürleri hakkında daha detaylı sayısal bilgiler verebilir misiniz?
Panellerin çevresel güvenliği açısından daha detaylı bilgiler verebilir misiniz?
Ve ayrıca, güneş enerji santrali yapsak, olası yarı yolda bırakma durumları var mıdır?
Şimdiden teşekkür ederim
Ali bey , öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Sorularınızı kısaca cevaplayım. 1) piyasada satılan güneş panelleri için her birine detaylı olarak ayrı makale yazacağız. 2) güneş enerji santrali yaparsanız ve kötü güneş paneli kullanırsanız sizi yarı yolda kesinlikle bırakır
Çok teşekkür ederim, makalelerinizi merakla bekliyorum. İyi çalışmalar…
Değerli yorumunuz için teşekkürler Ali bey.
Güneş panellerini çok güzel izah etmişsiniz. Yeni çıkan teknolojileride sayfaya eklemenizi bekliyorum. Çok teşekkürler
Yorumunuz için teşekkürler. Yeni çıkan teknolojileri de yakından takip ediyoruz. Zaman zaman bu sayfayı güncelleyeceğiz.
Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim. Yerli güneş panelleri hakkında detaylı bir makale hazırlayabilirmisiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
Hasan bey, değerli yorumunuz için teşekkürler. Yerli güneş paneli üretici firmalarına bir zaman mail atmıştım. Ancak hiçbiri dönüş yapmadılar. Yakında tekrar mail atacağım ve ürettikleri güneş panelleri hakkında bilgi isteyeceğim. Eğer birçoğu buna olumlu cevap verirse, yerli güneş panelleri hakkında güzel bir makale hazırlayacağım.
Makaleniz çok güzel olmuş. Teşekkürler
Teşekkürler ibrahim bey
Yazılanlar ile ilgili referans bilgisi verebilir misiniz?
Turgut bey, referans veremiyorum. Çünkü yukarıdaki bilgileri birçok yabancı kaynaktan topladım.
fatih bey,
yazınızda aktarmış olduğunuz bilgiler hala güncel mi? özellikle mono kristal ve polo kristal paneller hakkında son gelişmeler nelerdir? akdeniz(adana-mersin)bölgesi için hangisini önerirsiniz? teşekkür ederim.